Test de educaţie financiară. Ce ştii despre bani?

2.786 de vizualizări
bani, monede
Foto: Pexels.com
În 2016 OECD a publicat rezultatele unui test de cunoştinţe financiare aplicat în 30 de ţări de pe toate continentele. Au răspuns întrebarilor 51.650 de adulţi, cu vârsta între 18 şi 79 de ani. În medie, doar 56% au reuşit să răspundă la 5 din cele 6 întrebări. Ce au fost întrebaţi participanţii:
Întrebarea nr 1: Imaginaţi-vă că 5 fraţi primesc un cadou de 1.000 de lei în total. Dacă fraţii trebuie să împartă banii în mod egal, cât ia fiecare?
(întrebarea testeză abilitatea mentală de a face calcule aritmetice de bază – întrebarea este opţională)
Întrebarea nr 2: Acum imaginaţi-vă că cei cinci fraţi trebuie să aştepte un an ca să-şi primească partea lor din cei 1.000 de lei, iar inflaţia este de 5%. Când vor primi banii vor putea să-şi cumpere:
  1. mai multe ca acum
  2. la fel
  3. mai puţine decât ar cumpăra astăzi
(întrebarea testează înţelegerea impactului inflaţiei asupra puterii de cumpărare)
Întrebarea nr 3: Împrumuţi un prieten cu 25 de lei într-o seară şi el îţi dă înapoi 25 de lei a doua zi. Ce dobândă a plătit prietenul pentru acest împrumut?
(întrebarea testează înţelegerea conceptului de dobândă simplă)
Întrebarea nr 4: Presupunem că pui 100 de lei într-un cont de depozit, fără taxe şi fără comisioane, cu o dobândă garantată de 2% pe an. Nu mai pui alte sume în acest cont şi nici nu retragi niciun ban. Cât va fi în cont la finalul primului an, după ce va fi plătită dobânda?
(întrebarea testează abilitatea de a calcula o dobândă simplă la un depozit)
Întrebarea nr 5: Şi câţi bani vor fi in cont peste 5 ani?
  1. mai mult de 110 lei
  2. fix 110 lei
  3. mai puţin de 110 lei
  4. este imposibil de spus din informaţiile oferite
(întrebarea testează dacă respondentul este conştient de beneficiul acumulării)
Întrebarea nr 6: Adevărat sau fals? O investiţie cu profit mare este puţin probabil să fie riscantă. (sau Dacă cineva îţi oferă şansa să faci foarte mulţi bani, este posibil să existe şansa să şi pierzi foarte mulţi bani?
(întrebarea testează dacă pesroana înţelege relaţia tipică dintre risc şi câştig).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Concurs pentru toate școlile din mediul rural – înscrierile au început. Premiul constă în acces gratuit timp de un an la catalogul electronic Adservio și formare pentru utilizarea acestuia (P)

Programul „Educație digitală pentru școala rurală” este continuat și dezvoltat de Adservio și Școala de Bani BCR. Liceele și școlile din zonele defavorizate ale României pot participa la un concurs…
Vezi articolul

Dan Petre, D&D Research: Educația financiară ar trebui să înceapă de la 4-5 ani, cu gestionarea jucăriilor. Pentru tineri, banii se convertesc direct în experiențe

Educația finaciară începe, prin programe auxiliare și materii suplimentare, opționale, abia la școală. Pentru unii, chiar dupa 14 ani, spun specialiștii. Potrivit psihologului Dan Petre, fondator al companiei de cercetare…
Vezi articolul

Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani

Cum, ce și la ce vârstă le spunem copiilor despre bani? Claudia Oprescu, BCR: Tema banilor ar trebui introdusă firesc în discuțiile cu copiii și nu ca o lecție. Banii nu sunt răi sau buni, ei doar sunt și depinde de noi ce alegem să facem cu ei / E important să le explicăm că nu toate lucrurile se înlocuiesc doar prin plata valorii lor

Pentru copii e dificil să înțeleagă ce înseamnă banii, mai ales la vârste mici, ei nu vor “simți” valoarea banului până când nu le explicăm echivalența acestuia, ce pot face…
Vezi articolul

Material susținut de BCR

Digitalizarea mediului școlar, între oportunitate prin PNRR și piedici de implementare. Reprezentanții platformelor Kinderpedia și Adservio solicită Ministerului Educației să adopte standarde de calitate pentru platformele educaționale

Extinderea programului-pilot de folosire exclusivă a catalogului electronic în școli, adaptarea acestor platforme online de management școlar la nevoile din Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAS), reformă importantă…
Vezi articolul