Profesorii și elevii pot folosi platforma Digitaliada în pregătirea pentru Evaluarea Națională cu teste personalizate, inclusiv generate cu chatbot-ul AI, în funcție de lecția parcursă. Elevii primesc indicii pentru a putea rezolva un subiect și când greșesc de mai multe ori un răspuns platforma trimite elevul direct la lecția unde are carențe, pentru a repeta teoria. Apoi poate continua testul. „Am făcut acest lucru ca să venim în ajutorul elevilor pentru reactualizarea unor conținuturi pe care clar nu au reușit să le stăpânească pe parcurs”, spune Adina Roșca, coordonator de creare de conținut în platformă. Chatbotul AI integrat recent îi ajută pe elevi să învețe interactiv, iar pe profesori să câștige timp, pentru că pot crea teste personalizate în doar câteva secunde.
- Lecțiile sunt structurate conform programei școlare, atât pentru programa de la clasă, cât și pentru cea de la Evaluarea Națională. Apar toate lecțiile din programa școlară pentru clasele V-VIII și toate cadrele didactice interesate au acces gratuit.
- Programul Digitaliada a ajuns la peste 44.000 de elevi din aproximativ 2.600 de școli și a format peste 20.000 de profesori și directori pentru predarea digitală
- Peste 10.000 de resurse educaționale deschise: lecții, teste, exerciții, probleme, proiecte didactice și tutoriale video pe platforma Digitaliada.
- Digitaliada este cel mai amplu program gratuit de educație digitală din România, ce încurajează folosirea la clasă a metodelor de lucru interactive și a conținutului digital educativ, pentru a crește performanțele școlare ale elevilor de gimnaziu. Programul Digitaliada este derulat și implementat de 10 ani de Fundația Orange, cu avizul Ministerului Educației și Cercetării.
Profesorii și elevii pot folosi platforma Digitaliada în pregătirea pentru Evaluarea Națională cu teste personalizate în funcție de materia parcursă. Platforma îi ajută să răspundă la întrebări, oferind indicii și la al treilea răspuns greșit îi trimite direct la lecția pe care trebuie să o repete. Apoi poate continua testul.
Profesorii care folosesc platforma Digitaliada spun că este un real ajutor din multe puncte de vedere: „Dacă singura modalitate de a înțelege la mine la clasă substantivul este să îl aduc pe o platformă digitală sau să aplic un test online, atunci eu trebuie să vin în întâmpinarea copilului pentru că el este nativ digital, el știe să folosească aparatura, el mă ajută la folosirea tehnologiei. Eu, ca profesor, trebuie să vin cu conținuturi bune”, spune profesoara de Limba și literatura română Valentina David, director al Școlii Gimnaziale „George Coșbuc” 23 August, din județul Constanța.
Chatbotul AI îi ajută pe elevi să învețe interactiv iar pe profesori să creeze teste rapid
O noutate în platforma Digitaliada este și integrarea unui chatbot cu Inteligență Artificială care îi ajută atât pe elevi să învețe, iar pe profesori să câștige timp, mai arată reprezentanții platformei.
Resursele educaționale pe baza cărora robotul AI realizează testele sunt aliniate pe curriculum și avizate de inspectori școlari. Elevii învață și repetă astfel într-un mod interactiv, potrivit lui Călin Coroban.
„În stânga jos apare căsuța de chatbot, pe prima pagină. Te întreabă în ce clasă ești și cum te poate ajuta concret: Vrei un test (quiz) să-ți verifici cunoștințele sau poate ai întrebări specifice. Dacă îi scrii că ești în clasa a VIII-a, te va întreba la ce materie vrei să exersezi: română, matematică, fizică, istorie, chimie și geografie. Dacă vrei un test, care are 5 întrebări, la final îți spune la care întrebări ai răspuns corect și acolo unde ai greșit îți dă nu doar răspunsul corect, ci și opțiunea să repeți informații despre acel subiect”, spune dezvoltatorul platformei.


Și pentru profesori această facilitate de a crea teste este de mare ajutor pentru că Inteligența Artificială folosește itemii specifici pe care îi cere profesorul, fie pe o singură lecție, pentru a recapitula, fie pentru mai multe.
„Este de un real ajutor. Profesorii au timpul limitat și prin faptul că chatbotul AI poate face în câteva secunde 10 sau 100 de subiecte, îi pot selecta pe cei de care am nevoie și câștig foarte mult timp. În plus, e foarte important că subiectele respectă programa actuală, nu sunt lucruri învechite”, mai spune Valentina David, profesoara de Limba și literatura română și director al Școlii Gimnaziale „George Coșbuc” 23 August din Constanța.
Elevii mai pot folosi chatbotul din platformă pentru a rezuma unele informații, unele lecții sau teorii. De asemenea, elevii pot afla cum se aplică în viața de zi cu zi anume concepte învățate la școală. De exemplu, Teorema lui Pitagora.
În doar câteva secunde, primești un răspuns pe categorii și într-o variantă ușor de înțeles.



Acces gratuit pentru profesori, elevi și părinți pe Platforma Digitaliada
Un profesor care are cont în platforma Digitaliada și care și-a inclus toți elevii, le poate da teme pentru acasă, teste personalizate pe itemi gata stabiliți sau creați de el, le verifică timpul în care au făcut tema, ce anume nu au știut și îi poate ghida în găsirea răspunsurilor.
Resursele educaționale și exercițiile sunt realizate pe actualul curriculum pentru clasele V-VIII, pe structura testelor de Evaluare Națională și au avizul inspectorilor școlari, ceea ce îi ajută pe profesori să câștige timp pentru că nu mai trebuie să verifice informațiile pe baza cărora crează testele, la un nivel foarte detaliat.
Platforma Digitaliada conține teste deja făcute de profesorii care folosesc platforma pe structura de la examenul național, dar care pot fi și personalizate de profesor, prin posibilitatea de a crea propriile teste doar cu itemii studiați deja, în funcție de lecția predată.
Astfel, profesorul poate face recapitulări mult mai des, bazate pe anumite execiții, după fiecare lecție, iar elevul are posibilitatea să își consolideze materia și să-și dezvolte competențele – atât cele specifice cât și cele digitale. Este un avantaj, spun profesorii, pentru că elevul are șansa să corecteze ceea ce nu stăpânește prea bine la momentul învățării și nu le mai descoperă abia spre finalul anului școlar, când poate face testele de examen pentru Evaluarea Națională, cele care conțin toată materia predată în clasa a VIII-a.
Orice profesor poate avea acces gratuit la resursele educaționale de pe Platforma Digitaliada, dacă își creează un cont. Profesorul trebuie apoi să îi înroleze pe părinți, care apoi le vor permite și copiilor lor să își facă conturi, tot gratuite, pe platformă. „Astfel profesorul poate vedea exact progresul fiecărui elev în orice moment, la fel și părintele, pentru că există o legătură între elev, profesor și părinte” spune Adina Roșca, expert educațional.
„O altă variantă, care este și cea mai utilă – pentru că are componenta de integrare completă și de viziune de ansamblu a unei școli, a unei comunități – este crearea unui cont la nivel de școală, de către director. Astfel, toți profesorii din școală vor primi propriul cont, unde își pot adăuga clasele, elevii, îi pot urmări în timp real când dau un test, când își rezolvă tema pentru acasă, la ce întrebări știu să răspundă și la care nu, iar apoi sunt trimiși direct de către platformă la lecția unde mai au de repetat”, adaugă Adina Roșca.
„Cei mai fericiți sunt însă copiii, care învață la clasă cu ajutorul tehnologiei”, spune Octavia Vlaicu, profesoară de Matematică și TIC, Școala Gimnazială Nr. 3 Lupeni, județul Hunedoara.

Cadrul didactic folosește platforma și la predarea la clasă, ajutându-se de lecții video sau de un program integrat în platformă cu ajutorul căruia Matematica devine vizibilă.„Elevii știu foarte bine să îl folosească, le-a plăcut de prima oară când l-au văzut. Sunt foarte bucuroși când folosim tehnologia la oră, aproape la fiecare oră facem asta. În primul rând folosesc platforma Digitaliada în procesul de predare. Elevii își folosesc fie tabletele, fie intru cu ei în laboratorul de informatică, accesăm lecția, o parcurgem împreună și apoi trecem la rezolvarea de probleme și exerciții care sunt pe diferite niveluri și apoi folosim inclusiv instrumentele care sunt acolo.
Ca să realizăm desenele folosim Geogebra și elevii au învățat să-și facă diferite construcții în spațiu, să-și rezolve problemele mult mai ușor. Dacă nu facem oră în laborator, o facem în sala de clasă folosind tabletele și tabla interactivă”, spune profesoara de Matematică, de la Școala Gimnazială Nr. 3 Lupeni.

„Depinde de noi, profesorii, cât ne dorim să învățăm: dacă îți dorești cu adevărat și vrei să aduci o noutate la oră, poți intra pe platformă și poți pregăti elevii de Evaluarea Națională prin aceste resurse, teste și instrumente gratuite”, explică Octavia Vlaicu.
„Faptul că testele sunt interactive înseamnă învățare, iar copiii sunt încântați și ar lucra numai la tabla interactivă toată ziua. Nu mai trăim acele vremuri în care elevul să stea în bancă și să lucreze, cum stăteam noi. Din punctul meu de vedere, Matematica se face cu pixul și cu foaia în mână, dar trăim alte vremuri. Unora cred că le place și pentru simplu fapt că nu mai trebuie să scrie atât, dacă ar putea să fie totul digital și să nu mai fie scris deloc ar fi și mai fericiți. Copiii sunt foarte receptivi. Ies la tabla interactivă, lucrează cu aplicațiile, se joacă cu ele. Sunt cazuri când îi las pe ei să fie profesori, schimbăm rolurile: eu sunt elevul și ei profesorii și încearcă să predea lecția clar, ajutați de materialul care este disponibil pe platformă. Ei creează testele și le dau colegilor. Au fost momente în care am parcurs o lecție și apoi, după o oră-două de exerciții, au creat câte un test ca să-și verifice colegii. Rezultatele vin pe loc, eu văd cine și unde greșește, ceea ce mă ajută foarte mult”, spune profesoara de Matematică.
Care sunt avantajele pentru elevi, dacă rezolvă testele de Evaluare Națională pe PlatformaDigitaliada.ro
Câteva avantaje ale testelor pentru Evaluarea Națională, încărcate pe platformă:
- Dacă greșești de mai multe ori un răspuns, platforma trimite elevul direct la lecția respectivă pentru recapitulare și aprofundare
Adina Roșca, coordonator de creare conținut Platforma Digitaliada și expert educațional, spune că atunci când un elev greșește de trei ori sau la trei itemi, la un test de Evaluare Națională, platforma îl trimite automat către lecția unde are acele sincope și poate reciti teoria, ca mai apoi să revină exact la întrebarea unde a greșit.
„Am ajuns la concluzia că nu e suficient doar să dea foarte multe teste și la finalul testului elevul să primească un feedback în care i se sugerează să mai îmbunătățească lecția la care nu a știut – de exemplu, Substantivul sau Teorema lui Pitagora. Acum, dacă elevul a făcut a treia greșeală, platforma îl trimite automat la lecțiile unde are el deficiențe, unde el trebuie să parcurgă încă o dată toată lecția, o schiță a lecției, ca să nu le dăm mult de citit. După ce elevul parcurge cele trei etape, în care nu doar că citește încă o dată teoria, dar și aplică încă o dată partea respectivă, își verifică cunoștințele, platforma îl aduce înapoi la exercițiul la care a rămas. Am făcut acest lucru ca să venim în ajutorul elevilor, pentru reactualizarea unor conținuturi pe care clar nu au reușit să le stăpânească”, explică Adina Roșca.
Un alt avantaj al testelor pentru Evaluarea Națională din platforma Digitaliada este faptul că elevul de clasa a VIII-a poate să vadă toate lecțiile de la clasele V-VIII și le poate recapitula de oricâte ori dorește, până le înțelege.
„La Matematică și la Română avem toate clasele, e acoperită toată programa școlară ca să putem construi testele pentru Evaluarea Națională, să facem legătura cu lecțiile, iar elevii să lucreze pe conținuturi”, mai spune Adina Roșca.
- Metoda prin descoperire
„Fiecare lecție are niște indicii”, explică coordonatorul de creare conținut al platformei, Adina Roșca. „Avem indiciul 1, indiciul 2 și indiciul 3. Am folosit metoda prin descoperire pentru că nu e suficient doar să îi zici elevului că a greșit. Tu trebuie să-l ajuți să descopere răspunsul respectiv. Și atunci primul pas e indiciul numărul 1, care îl duce la descoperirea răspunsului. Dacă nici așa n-ai descoperit răspunsul, îți mai dă un indiciu și abia după al treilea indiciu arătăm răspunsul corect. Trebuie să folosim și abilitățile lor și să-i ghidăm pe partea educațională. Nu poți să-i dai elevului încontinuu răspunsuri, pentru că asta înseamnă că nu i-ai ghidat activitatea. Tu, ca profesor, nu l-ai ajutat prin metodele tale să găsească o soluție, nu trebuie doar să-i oferi răspunsurile. E necesar și important să își pună elevul întrebarea „Dar de ce nu este acesta răspunsul corect?“
Valentina David, profesoara de Limba Română și director al Școlii Gimnaziale „George Coșbuc” 23 August, din județul Constanța, spune că profesorii pot folosi tehnologia pentru a putea preda mai ușor și pentru a-i atrage pe elevi spre învățare: „Noi venim în întâmpinarea copiilor. Ei știu să folosească device-urile, noi trebuie să facem pași către ei”, mai spune profesoara. „Dacă singura modalitate de a înțelege, la mine la clasă, Substantivul, este să-l aduc pe o platformă digitală sau să aplic un test online, atunci eu trebuie să vin în întâmpinarea copilului, pentru că el este nativ digital, el știe să folosească aparatura, el mă ajută la folosirea tehnologiei. Eu, ca profesor, trebuie să vin cu conținuturi bune. În școala mea nu sunt probleme de folosire a aplicațiilor, dar poate avantajul este acela că noi am fost în Digitaliada de mult timp, încă din 2018. Și colegii mei profesori știu foarte multe aplicații, de care uneori nici eu nu am auzit. Și eu merg la multe ateliere și seminarii de învățare digitală, pentru că îmi plac foarte mult”, mai spune directoarea.

Care sunt avantajele pentru profesori în folosirea testelor pentru Evaluarea Națională
Profesoara de Limba și literatura română Valentina David spune că o ajută și modulul de teme pentru acasă, din Platforma Digitaliada, în care le poate da cerințe diferite elevilor cu itemi gata construiți, de tipul celor care sunt la Evaluarea Națională, ceea ce o ajută să câștige mult timp. De asemenea, există și posibilitatea alocării unui interval de timp pentru a face un test, dar și de câte ori poate repeta un elev testarea respectivă.
„Ca profesor, eu deschid modulul de teme pentru acasă, apăs pe adaugă temă, este foarte simplu. Aleg clasa căreia vreau să-i dau tema respectivă, clasa a V-a A, să spunem, apoi am o rubrică foarte mare în care pot să scriu cerințele: fie îi spun elevului să descarce fișa pe care am atașat-o, să o rezolve, apoi să facă o poză și să încarce. Sau pot să-i dau un exercițiu, pur și simplu și să scrie pe caiet. Să știți că de foarte multe ori eu rog copilul să descarce fișa și să o rezolve pe caiet, pentru că pe mine mă interesează foarte mult scrisul de mână, deși sunt adepta digitalului, dar mă interesează scrisul de mână pentru că Evaluarea Națională la Limba și literatura română este totuși o probă scrisă.
Pot să văd toate temele în contul meu de profesor, dacă și care elevi și-au descărcat fișa, dacă au rezolvat cerințele. Am o rubrică în Platformă, în care pot să-i scriu feedback: Vezi că la exercițiul trei trebuia rezolvat așa! sau Foarte bine! sau pot să-i scriu chiar mai mult.
Când le dau teste, am posibilitatea să setez timpul limită de lucru și de câte ori poate repeta un test. Așa văd parcursul lui și dacă progresează. Testul se deschide într-un spațiu virtual în care pot să redactez, dar înainte de a redacta găsesc undeva, în partea dreaptă, o serie de itemi. Pot fi cu alegere multiplă, adică de tip grilă cu răspuns a), b), c) sau cu alegere duală: adevărat/fals. Îmi aleg înainte modelul de execițiu, eu, ca profesor.
Apoi public testul, ceea ce înseamnă că acest test al meu poate fi văzut atât de elevi, cât și de celelalte cadre didactice din platforma Digitaliada, care sunt înrolate în platformă”, explică profesoara.
„La clasă, un test de acest tip îl ajută pe profesor să vadă în timp real unde are elevul dificultăți atunci când dă răspunsul la o întrebare și poate merge să îl ghideze, dacă observă că îi ia prea mult timp să răspundă la un item. Așa îl poate ajuta în timp real”, spune Călin Coroban, designer și developer al platformei Digitaliada.
Programul de educație digitală al Fundației Orange, Digitaliada, își propune de mai mult de nouă ani să împrietenească profesorii, elevii și părinții cu un conținut digital interactiv are din acest an multe noutăți și peste 10.000 de resurse educaționale, lecții, teste, exerciții, probleme, proiecte didactice și tutoriale video, concepute de profesori dedicați, în conformitate cu programa școlară, cu avizul Ministerului Educației, accesibile oricui, direct din platformadigitaliada.ro.