Tinerii din Ucraina se pot înscrie la facultățile din România chiar și fără acte de studii, fără taxă, pe locuri bugetate de Ministerul Educației sau de universități

40.824 de vizualizări
Foto: MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
Tinerii din Ucraina se pot înscrie ca studenți la programe de licență, master sau doctorat, la facultățile din România chiar și fără acte de studii, pe locuri bugetate de Ministerul Educației, potrivit unui ordin de ministru semnat miercuri, 2 martie, consultat de Edupedu.ro. Decizia vine în contextul în care agresiunea militară a Rusiei la adresa Ucrainei provoacă un val de refugiați în România. Agenția ONU pentru refugiați estimează că peste 4 milioane de oameni ar putea părăsi Ucraina pentru a solicita protecție și ajutor în țările din regiune, din care 250.000 până în iulie acest an în România.

Este vorba despre ordinul 3.325/2022 pentru completarea anexei PME 5.140/2019 pentru aprobarea metodologiei privind mobilitatea academică a studenților.

Actul normativ introduce două noi alineate în articolul 3 al ordinului inițial. În primul este prevăzut că tinerii care nu au acte de studii pe care să le poată prezenta la înscriere, vor fi evaluați de universități și se vor stabili competențele și abilitățile, astfel încât să poată fi înscris într-un an de studiu echivalent cu cel în care erau în Ucraina, acordându-se și credite de studiu.

„În cazul în care studentul sau studentul doctorand nu poate dovedi studiile parcurse prin documente emise de către instituția de învățământ superior pe care a frecventat anterior în Ucraina, instituția de învățământ superior din România evaluează, pe baza unor criterii proprii și cu respectarea bunelor practici internaționale, rezultatele învățării, competențele și abilitățile și decide cu privire la recunoașterea și acordarea creditelor de studii transferabile.

Studentul sau studentul doctorand aflat în situația menționată mai sus „va prezenta instituției de învățământ superior din România, înainte de finalizarea studiilor, diplomele care i-au permis accesul în ciclul de studii la care a fost înmatriculat”, potrivit ordinului aprobat miercuri.

Înscrierea în acest an univesritar și în următorul se poate face prin demersul studentului, cu acordul universității românești.

„Prin derogare de la prevederile articolului patru în anul universitar 2021 – 2022 și 2022 – 2023, mobilitate academică pentru cetățenii din țările terțe ale Uniunii Europene, care provin din instituțiile de învățământ superior recunoscute în Ucraina se realizează ca urmare a demersului studentului, cu acordul instituției primitoare”, se arată în ordin.

Înscrierea și școlarizarea studenților se va face pe locuri bugetate de minister sau de universități. „În anul universitar 2021 – 2022 și 2022 – 2023, prin excepție de la prevederile alineatului 3, studenții, cetățeni ai Ucrainei, pot beneficia de finanțare de la bugetul de stat sau din alte surse, prin Ministerul Educației și respectiv instituțiile de învățământ superior, conform articolului 224 al Legii 1/2011 a educației naționale, cu modificările și completările ulterioare”.

UNHCR estimează că vor ajunge în România 250.000 de ucraineni și persoane sosite din Ucraina, ca urmare a invaziei rusești, în următoarele 5 luni.

Articol în curs de actualizare


35 comments
  1. Am citit comentariile cetățenilor români de care se pare că nu vă pasă prea mult. Completez cu faptul că vă faceți părtași la încălcarea Articolului 3, alineatul 4, în care scrie clar că pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populaţii străine.

  2. Fata mea se pregătește sa de-a la medicina. A început sa invete din clasa a 11 a. Am sprijinit o încă de la început și deși ne e greu ne străduim sa ii menținem meditatii la bio și chimie. Se stresează foarte mult pt cazul in care nu întra la buget… știe cât de mare e taxa și ce povara ar fi pentru noi…. România ar trebui sa ai o limita și în ajutorarea străinilor. Niciodată nu lași copii tai mai prejos, pentru străini.

  3. Inteleg empatie,umanitate,bla,bla,dar chiar e culmea!!! Le au facut CI f.repede moldovenilor ptr.obtinere voturi,ne am umplut de ei,aku Ucraina școlarizări pe spatele nostru sa dea bine la UE,eminentii noștri nu au burse,poate muncesc sa plateasca taxele!Oribil! Rusine!

  4. Nu puteți pune o vorbă bună pentru ei să-si găsească locuri de munca pe la guvern ? Cel puțin ca europarlamentar ceva, că sunt tot bani de la UE, nu ?
    Daca nu sunt locuri, atunci sa dea afara din ai noștrii, care sunt oricum inutili, si sa angajeze din săracii refugiați fără servici. Nu cred sa aibă probleme de integrare datorită corupției..
    Limba nu trebuie s-o cunoască pentru nici ai nostrii n-o stăpânesc bine, si-apoi nu-ți trebuie limba ca să dormi in parlament, nu ?

  5. Mulțumesc POPORULUI ROMÂN, care mă face să mă simt un străin în propria țară încă de foarte mult timp, dând privilegii extraordinare străinilor.
    +Dacă după ce termini o facultate de 6 ani și dorești să mai faci una treci automat la taxă. +Care oferă locuri speciale străinilor și indiferent de medie (peste 5) sunt la buget (pentru că statul lor le oferă locuri bugetate în altă țară).
    Studenții ucrainieni vor veni pe locurile noastre bugetate sau le veți acorda locuri speciale?
    Pentru ca s-a văzut ca se poate, înseamnă că România nu va mai avea niciun om al străzii în viitor, nu?

  6. Sa ajuți pe cîneva aflat în nevoie este menirea noastră, dar când iti lasi copilul nemancat ca sa ajuti pe altul, parca nu suna prea bine.
    De acord ca trebuie sa i ajutam, sunt tineri necăjiți pentru care viața trebuie sa continue si inițiativa ministerului este lăudabilă. Dar, cu condiția să se respecte criteriile de competență,si mai ales dupa ce statul se achita fata de studenții merituoși români și după ce se asigură că nu vor rămâne tineri români pe dinafară, doar ca sa demonstreze politicienii noștri cat sunt de milostivi si sa fie laudati de Ursula…. Ca asta e problema, ei vor sa dea bine la Uniune, nu știu cât de tare le pasă de oamenii ăștia.

  7. Nu cred ca este corect sa faca facultate pe bani noștri ai românilor. Si copii nostri stau acasă sau muncesc ca nu avem bani sa plătim taxele.

  8. Empatizez, nu-mi place ce li se întâmplă, însă deja mi se pare cam mult. Aceste locuri bugetate ar trebui acordate românilor. Mie mi s-a tăiat fara motiv și bursa, am platit și taxă, mi-a tăiat și gratuitatea la tren.. deci nu e fair. Ăștia de la conducere simt că sunt idioți

  9. Sper ca este doar o idee stupidă, care rămâne in acest stadiu! Sau un fake news, altfel înseamnă că suntem tâmpiți cu toții ! Vă bateți joc de noi, românii !

  10. Am plecat din tara in urma cu 9 ani. Citesc comentariile si imi dau seama exact de ce :(. Atata rautate, lipsa de empatie, egoism, rasism … Ma bucur totusi ca mii de romani arata totusi nivelul de umanitate de care suntem capabili ca popor.

    Am o intrebare: unde pot fi gasite informatiile acestea in limba engleza? Unnde pot suna studentii ucrainieni?

    1. Romanul nu e nici lipsit de empatie, nici rasist si nici rau de suflet. Habar n-ai despre ce vorbesti, arunca un ochi la granita din Suceava sa vezi ce rasisti si rai sunt Romanii. Singura problema e ca ne cacam acum pe noi sa le oferim tot felul de beneficii in timp ce nici noua nu ne merge tocmai perfect.

  11. Sunt fonduri europene pentru ajutorarea lor..Dam si noi o cota, oricum o dam. Banii acestia nu pot fi directionati pentru romani. De ce sa nufim multumiti ca le dam o sansa?! Unii dintre ei poate au pierdut totul: parinti, casa, sunt ingroziti si la limita rezistentei.. ma bucur pentru cei care vor putea sa se salveze. Nu costa nimic un gand bun si ajuta si pe cei de la care vine si nu pot oferi mai mult.E demonstrat. Daca facem bine si gandim de bine, atragem binele.

  12. Suntem un popor de retarzi! Suntem buni cu alții, și cu poporul nostru… Ai noștri copii nu au resurse.. sau nu-i pot susține părinți…. in ce lume trăim?? De unde are statul banii dintr-o data pentru străini???

    1. Pai si mie , roman fiind , imi cereti diploma de bacalaoreat? Vin din Germania de la sparanghel cu Molotov peste voi !

  13. Incredibil ! Domnilor, nu credeți că suntem penibili ? Saraca țară bogată !? Aș dori un p.d.v. din partea expertului în educație Marian Stas (neafiliat politic).

  14. Halucinant! Totul e aiurea și… ilegal (fără acte, oricând în timpul semestrului, fără să cunoască limba etc.). Dar sigur, e bine fără taxe, că după ce termină studiile pe banii contribuabilului român, vor pleca în străinătate să câștige mai bine… Domnul acesta (Câmpeanu) poate a uitat că banii sunt de la buget, nu sunt din buzunarul lui.

      1. Sunt in locul contribuabilului român în momentul de față și nu sunt de acord ca banii pe care eu ii muncesc sa fie aruncați practic la tomberon. De ce să plătesc studiile unuia care nici macar nu îmi știe limba? Mai mult,ăștia vin dintr-o țară care ne-a răpit teritorii. Cât de nesimțit sa fii sa le dai Astora bani pe de-an moaca? Mă doare in fund de unde vin și prin ce trec. E problema lor.

  15. Dar copiilor noștri ne-ati tăiat bursa de merit ca nu sunt bani și la ăștia aveți sa le dați? bani de alocații mărite nu sunt ,bani de pensii mărite nu sunt,gazul este enorm de scump combustibilul la fel energia la fel ,noi oamenii de rând plătim pentru scoala lor ? Cine ne intreaba dacă suntem de acord ? Cine e de acord sa le plătească !!!!!ca eu nu sunt abia îmi pot plăti dările și sa mai îmi întrețin copiii Rușine

  16. Deja mi se pare prea mult ..! E anormal ! De unde au atatea drepturi ? E tara lor cumva ? Ceva nu miroase bine ..!

  17. Mai nene, dar chiar ne-am tampit de tot, cu totii? Cum sa se inscrie ca studenti fara acte de studii?! Daca unii au 4 clase, ce facem, ii teleportam instantaneu in facultati?
    Numai niste retardati mintal pot concepe asa ceva.

  18. Pe ai noștri ii privim cu ciuda ca iau burse (de câțiva lei) , poate nemeritate, iar pe alții ii băgăm la studii fără sa știm nimic despre ei.
    Asa da! Veți crește calitatea învățământului romanesc.
    Poate le asigurați și învățământ în limba materna, domnule ministru! Probabil așa ați văzut ca fac și ei cu romanii din Ucraina.
    Le înțeleg drama dar … “mai ușor cu pianul pe scări” !

    1. Nici burse ,cu regula de peste 9.50 iei bursa si dacă ești de la rural …ceilalti care aveau peste 8.50-9.49 li s au tăiat orice respesc ptr stat

  19. Da, orice refugiat, pleaca cu acte la el si o bruma de bani, obiecte personale, bijuterii personalr. Aceasta masura, arata ca acest ministru nu da doi lei pe oamenii din invatamant, pe munca lor. Regulile trebuie sa fie clare pentru toti. Franta si Germania cu mii de arabi ca refugiati nu a facut asa cevs.

  20. Înțeleg mila și ajutorul,dar pe români îi lăsați să moară de foame.
    Pe ai noștri i- ați băgat în saci de plastic și
    i- ați dus la groapă,le- ați luat dreptul la a merge la spital,i- ați lăsat fără medicamente.Tinerii nu au avut acces la locuri bugetate la facultăți,copiilor le dați când vreți bursele,au stat 2 ani cu ochii în telefon la ,,școala online”,nu v- ați gândit că unii nu au laptop,tabletă,net etc
    Ce milostivi sunteți din banii poporului!

    1. E omenește să întindem o mână de ajutor, dar sperăm să nu fie de lungă durată. Până mai ieri nici pe noi nu ne puteam ajuta.
      Toată atenția e pe refugiați și se ignoră esențialul. Noi avem ai noștri ,,refugiați” pentru care nu s-a făcut nimic niciodată.
      Și la noi de ani buni, oferim pâine copiilor dar nu și mângâiere. Cresc cu lacrimi pe față da nu-i vede nimeni.

  21. Cand ne-am refugiat prin Europa ne-au facut tigani, nu ne-au bugetat locuri la facultati. Deja intindeti prea mult firul milosteniei pentru oricine vine de acolo. Nu dam bani la profesori, nu am dat vouchere, bagam oamenii in vacante fortate ca sa nu dam bani, nu dam o masca sau un test profesorilor, ii punem 3 ani sa predea online pe resurse proprii, dar hai sa le dam locuri la facultate fara acte de studii macar refugiatilor. Eu zic sa-i angajam profesori in scoli cu 4 clase. Si-asa nu va place voua nimic la profesori. E chiar strigator la cer. Tu-ti lasi romanii sa crape de foame si frig in vremuri atat de grele, inchizi scoli ca nu au bani de caldura, dar pui la bataie peograme de ajutor pentru refugiati si le mai si trimiti 3 milioane de euro plus ajutoare. Hold your horses, Iohannis!!!

    1. Dar oare câta prostie sa existe în tara asta? Adică eu, care plătesc taxe în tara, dacă vreau sa fac o facultate achit măcar 7000 RON pe an, iar un ucrainean nu plătește nimic ca are Guvernul bani din taxele pe care tot noi, romanii, le plătim??? La fel s-au făcut și grupe la grădinițe dar mamele din România care au copii de 2-3ani nu au unde sa ii ducă și nu pot găsi un job decent pentru ca trebuie sa stea acasă cu copilul? Au apărut joburi speciale pentru cei din Ucraina dar pt romanii noștri nu exista putina empatie! Înțeleg un minim de ajutor, o donație cu ce avem prin casa, putina umanitate, de acord! Dar chiar asa?!De asta ne calcă toți în picioare, de asta suntem în coada Europei, de asta suntem câmpul de bătaie și piața de desfacere, deși bogății avem… Dar nu avem demnitate! Ne-am tâmpit! Cu sau fără cratima?!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Marian Preda, rectorul Universității din București, la o întâlnire inițiată de comisarul european pentru Educație: Utilizarea micro-creditelor și a micro-certificatelor poate oferi un acces mai larg studenților non-tradiționali și studenților cu cerințe educaționale speciale, la experiențe valoroase de învățare

Rectorul Universității din București, Marian Preda, a propus în cadrul unei consultări inițiate de comisarul european pentru Educație “promovarea standardelor transformaționale la nivel național și regional, menite să producă modernizarea…
Vezi articolul

Mihnea Costoiu, rector de trei mandate la Politehnica din București, a fost exmatriculat de la două doctorate, unul de la universitatea sa, celălalt, de la Academia SRI. Ninel Peia și Nicolae Bănicioiu au ratat și ei titlurile de doctor

Universitatea Politehnica din București (UPB) este condusă din anul 2012 de un cadru didactic fără doctorat. Ajuns la 48 de ani, Mihnea Costoiu a pierdut deja două trenuri de doctor.…
Vezi articolul

Universitatea din București anunță că nu intră în grevă. Rectorul Marian Preda: Noi nu ne desolidarizăm de nimeni, nu ne solidarizăm cu nimeni / Sunt sigur că sunt probleme reale în preuniversitar, nu le cunosc suficient de bine

Universitatea din București nu intră în greva generală anunțată de Federația sindicală Alma Mater cu începere de luni, 22 mai, a declarat pentru Edupedu.ro rectorul Marian Preda. Cursurile vor continua…
Vezi articolul

Creștere cu 12% a numărului de studenți la facultățile de Științele Educației, în ultimii 5 ani / Topul universităților din România, după numărul de studenți înscriși – raport al Ministerului Educației

Numărul studenților înscriși la facultățile de Științele Educației, în programele de licență, a crescut cu 12% în ultimii 5 ani, potrivit celui mai recent raport despre starea învățământului superior, elaborat…
Vezi articolul