Trei elevi de liceu, voluntari SMURD, au salvat viața unui bărbat care a făcut infarct pe stradă la Vaslui. L-au resuscitat până au sosit medicii și este internat în spital

5.606 vizualizări
Foto: IGSU – Facebook.com
Trei elevi ai Liceului „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, voluntari în cadrul SMURD, au acordat primul ajutor unui bărbat căzut pe stradă care suferise un infarct miorcardic, relatează Agerpres.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui, bărbatul a căzut în apropierea sediului Goscom, iar trei elevi, aflaţi în zonă, au văzut cele întâmplate, au traversat imediat strada, au evaluat victima şi au început să îi acorde primul ajutor, concomitent apelând şi numărul unic pentru situaţii de urgenţă 112.

„Elevii au relatat dispecerului de serviciu că bărbatul se află în stop cardiorespirator, la faţa locului fiind trimis de urgenţă echipajul şi ambulanţa SMURD pentru terapie intensivă mobilă. Aşa cum au învăţat la cursurile de prim-ajutor, cei doi voluntari SMURD au început manevrele de resuscitare şi au continuat până la sosirea ambulanţei.

În cel mai scurt timp posibil, ambulanţa SMURD a ajuns la faţa locului, echipajul continuând manevrele de resuscitare. După ce a fost stabilizat, bărbatul a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui, Marius Stanciu.

Elevii se pregătesc să dea la Medicină

Cei trei voluntari sunt Maria Ignat, Ianis Bologa și Gheorghe Ștefan, sunt elevi în clasa a X-a, respectiv clasa XI-a, ei devenind voluntari SMURD în anul 2023.

Băieții se pregătesc să intre la Facultatea de Medicină, spune purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui pentru Edupedu.ro, care a adăugat că inițial s-ar fi crezut că e vorba de doi voluntari salvatori, „unul dintre ei fiind rușinos și retrăgându-se din modestie după ce a intervenit”.

„Chiar dacă cei trei elevi aveau emoţii şi se temeau să nu fi greşit în vreun fel, reacţie firească, având în vedere că aceasta a fost prima intervenţie într-o situaţie de urgenţă reală, doctorul coordonator de pe ambulanţa SMURD a fost încântat de intervenţia celor doi tineri salvatori, medicul declarând că voluntarii au acţionat ca la carte, mărind considerabil şansele de supravieţuire a pacientului, prin acţiunea energică şi sigură de până la sosirea echipajului de terapie intensivă mobilă”, a mai spus reprezentantul ISU Vaslui, scrie Agerpres.

Pacientul este internat la Terapie Intensivă.


3 comments
  1. FOARTE INTERESANT

    Poate af fi util de știut cum ar putea și alți elevi să ajungă voluntari în cadrul SMURD!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mai mulți tineri participă la un protest pro-Palestina pe un spațiu al Universității din București / Instituția spune că „nu poate fi implicată politic” și că are 2 studenți din Palestina, niciunul din Israel

Un grup de protestatari a ocupat, luni, un spațiu de pe Șoseaua Panduri din Capitală, aparținând Universității din București, ceea ce a determinat instituția de învățământ superior să reacționeze cu…
Vezi articolul