Un campus universitar dual va fi înființat la Cluj, în cadrul unui consorțiu la care au aderat USAMV, UBB, UMF și Universitatea Tehnică

1.087 de vizualizări
Foto: © Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.com
Un campus universitar dual ar urma să fie dezvoltat la Cluj, pe o suprafața de 3,5 hectare ce aparține USAMV, au anunțat rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV), Cornel Cătoi, și rectorul Universității Babeș Bolyai, Daniel David, scrie actualdecluj.ro. Proiectul se va dezvolta, în premieră, în cadrul unui consorțiu la care au aderat USAMV, UBB, Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF), Universitatea Tehnică (UTCN), precum și primăriile Cluj Napoca și Florești. Finanțarea proiectului ar urma să fie asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – până la 21 de milioane de euro.

Consorțiul dual va fi format din Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj, Universitatea Babeș Bolyai, Universitatea de Medicină și Farmacie, Universitatea Tehnică dar și primăriile Cluj Napoca și Florești.

USAMV va fi liderul Consorțiului pentru că deține în proprietate terenul de 3,5 hectare prevăzut pentru acest proiect. Finanțarea proiectului ar urma să fie asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), urmând ca universitățile să asigure cofinanțarea și să contribuie și primăriile.

„Din PNRR putem obține până la 21 de milioane de euro. Trebuie să depunem proiectul până la finalul lunii februarie”, a explicat Cătoi.

Unul dintre scopurile acestui proiect este să fie incluse și la nivel universitar linii de învățământ dual.

„Desigur că și în prezent studenții noștri fac practică în cadrul unor ferme sau altor întreprinderi, însă noutatea constă în faptul că operatorii economici se vor implica direct în formarea elevilor/studenților, în sensul că vor exista tutori care vor putea să evalueze prestația lor, să-i examineze. Totodată operatorii economici implicați vor putea oferi  burse de studiu, echipamente tehnice etc., iar ulterior vor putea să recruteze personal din rândul studenților formați”, a explicat Cornel Cătoi pentru actualcluj.ro.

Rectorul UBB Daniel David a anunțat la rândul său că va fi lansat în premieră la Cluj un proiect de cooperare între universități, pentru construirea unui campus dual pe terenul din zona Metro Florești.

„Este un proiect pe care îl vom depune împreună spre a fi finanțat din PNRR”, a arătat rectorul UBB, Daniel David, în cadrul dezbaterii organizate la Primăria Cluj Napoca pe tema unui alt campus pe care UBB și Primăria îl pregătesc în zona Lomb.

Campusul va fi dotat cu laboratoare, săli multi media, spații dedicate învățământului dual, facilități de cazare, săli de sport, spune Daniel David.

Foto: © Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Cîmpeanu “pare să nu înțeleagă cum funcționează statul de drept” – Cristian Pîrvulescu, SNSPA / Acesta insistă asupra valabilității Ordonanței 99, ce permite o perioadă de tranziție din online la predarea față în față “pe întreg parcursul anului universitar”

Ordonanța de urgență 99/2021, invocată în ultima săptămână ca argument legislativ pentru o tranziție mai lungă de la predarea online la cursuri onsite în universități, “nu are nicio legătură cu…
Vezi articolul

Bitdefender a investit peste 50.000 de euro în modernizarea unui laborator de informatică de la Facultatea de Automatică: „Universitatea Politehnica din Bucureşti reprezintă un partener strategic”

Compania de securitate cibernetică Bitdefender a investit peste 50.000 de euro în modernizarea unui laborator de informatică destinat studenţilor Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti…
Vezi articolul

Alianța Studenților s-a adresat Avocatul Poporului în legătură cu eliminarea gratuităților la transportul feroviar și afirmă că e necesară sesizarea Curții Constituționale

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a transmis, luni, către Avocatul Poporului un memoriu prin care cere sesizarea Curții Constituționale în privința ordonanței de urgență ce elimină accesul…
Vezi articolul