Un district din Statele Unite a eliminat din programa școlară “Maus”, roman grafic despre Holocaust, premiat cu Pulitzer

326 de vizualizări
Pasaj din “Maus”, volumul lui Art Spiegelman / Foto: captură YouTube – MSNBC
Autorităţile şcolare dintr-un comitat din sudul Statelor Unite au interzis romanul grafic “Maus”, un volum despre Holocaust care se bucură de succes răsunător la nivel mondial, din cauza conţinutului său considerat “nepotrivit”, marcând astfel un nou episod al “războiului” declarat programelor şcolare de unele dintre statele conservatoare americane, informează AFP, citată de Agerpres. 

În acea carte, Art Spiegelman relatează amintirile bulversante ale tatălui său, un supravieţuitor al Holocaustului, în care evreii sunt reprezentaţi prin siluetele unor şoareci, iar naziştii sub forma unor pisici.

Recompensat cu premiul Pulitzer în 1992, o premieră pentru un volum de bandă desenată, “Maus” a fost tradus în peste 20 de limbi.

Însă conţinutul său ar fi “vulgar şi nepotrivit” pentru elevii de 13 ani, a considerat consiliul şcolar din comitatul McMinn, din statul Tennessee, care a votat pe 10 ianuarie pentru retragerea sa din programa şcolară şi înlocuirea lui cu o altă carte despre Holocaust.

Există un limbaj vulgar şi dezagreabil în această carte, a explicat directorul consiliului, Lee Parkinson, potrivit procesului-verbal al acelei reuniuni. Opt cuvinte vulgare şi imaginea nud a unei femei au stat la baza acestei decizii. Cartea arată oameni spânzuraţi, oameni care ucid copii. De ce promovează sistemul educativ lucruri de acest fel? Nu este nici înţelept, nici sănătos, a declarat unul dintre membrii consiliului şcolar.

Consiliul a dat asigurări spunând că nu doreşte să minimalizeze valoarea pedagogică a volumului grafic “Maus”, nici să conteste importanţa predării “unor lecţii istorice şi morale, precum şi a realităţilor despre Holocaust”. 

Alţi membri ai consiliului au apărat însă această carte. “Era o bună metodă pentru a descrie o perioadă îngrozitoare din Istorie”, dificil de predat unor copii care “nu cunosc nici măcar ce s-a întâmplat pe 11 septembrie 2001”, a afirmat o fostă profesoară de istorie.

O altă carte clasică din literatura americană, “Beloved”, publicată de scriitoarea afro-americană Toni Morrison, a făcut recent subiectul unei polemici. Mama unui elev din statul Virginia a afirmat că fiul ei licean a început să aibă coşmaruri după ce a citit acea carte, ce prezintă povestea unei foste sclave care alege să îşi ucidă fiul pentru ca acesta să nu fie nevoit să suporte atrocităţile sclaviei.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Părinții, obligați să le asigure copiilor calculator/laptop/tabletă/telefon smart cu internet pentru a participa la cursurile online, a stabilit ministerul Educației. Elevii, obligați să participe la orele pe net stabilite de școală

Ordiunul de ministrul care reglementează predarea online instituie pentru prima dată obligativitatea pentru părinți de a-i asigura copilului mijloace tehnice, laptop/telefon smart/tabletă și acces la internet pentru a participa la…
Vezi articolul

Orele elevilor care nu dau simulările naționale pentru Evaluarea Națională și BAC 2024 trebuie să se desfășoare corespunzător, le transmite Ministerul Educației școlilor

Școlile trebuie să ia toate măsurile ca orele elevilor care nu sunt implicați în simulările examenelor naționale (Evaluarea Națională și BAC 2024) să se desfășoare în mod corespunzător, potrivit procedurii…
Vezi articolul
Contestații depuse după afișarea rezultatelor la Evaluarea Națională

Teza să fie notată normal, fără să mai aibă ponderea de 25% din medie, este una dintre variantele discutate de Ministerul Educației. Tezele școlare sunt evaluare sumativă și “fiecare cadru didactic va aplica modalități de evaluare sumativă”

“Lucrările scrise, era vorba despre acele teze, reprezintă o formă de evaluare sumativă și – indiferent de varianta pentru care se va opta – fiecare cadru didactic va aplica modalități…
Vezi articolul