Un district din Statele Unite a eliminat din programa școlară “Maus”, roman grafic despre Holocaust, premiat cu Pulitzer

297 de vizualizări
Pasaj din “Maus”, volumul lui Art Spiegelman / Foto: captură YouTube – MSNBC
Autorităţile şcolare dintr-un comitat din sudul Statelor Unite au interzis romanul grafic “Maus”, un volum despre Holocaust care se bucură de succes răsunător la nivel mondial, din cauza conţinutului său considerat “nepotrivit”, marcând astfel un nou episod al “războiului” declarat programelor şcolare de unele dintre statele conservatoare americane, informează AFP, citată de Agerpres. 

În acea carte, Art Spiegelman relatează amintirile bulversante ale tatălui său, un supravieţuitor al Holocaustului, în care evreii sunt reprezentaţi prin siluetele unor şoareci, iar naziştii sub forma unor pisici.

Recompensat cu premiul Pulitzer în 1992, o premieră pentru un volum de bandă desenată, “Maus” a fost tradus în peste 20 de limbi.

Însă conţinutul său ar fi “vulgar şi nepotrivit” pentru elevii de 13 ani, a considerat consiliul şcolar din comitatul McMinn, din statul Tennessee, care a votat pe 10 ianuarie pentru retragerea sa din programa şcolară şi înlocuirea lui cu o altă carte despre Holocaust.

Există un limbaj vulgar şi dezagreabil în această carte, a explicat directorul consiliului, Lee Parkinson, potrivit procesului-verbal al acelei reuniuni. Opt cuvinte vulgare şi imaginea nud a unei femei au stat la baza acestei decizii. Cartea arată oameni spânzuraţi, oameni care ucid copii. De ce promovează sistemul educativ lucruri de acest fel? Nu este nici înţelept, nici sănătos, a declarat unul dintre membrii consiliului şcolar.

Consiliul a dat asigurări spunând că nu doreşte să minimalizeze valoarea pedagogică a volumului grafic “Maus”, nici să conteste importanţa predării “unor lecţii istorice şi morale, precum şi a realităţilor despre Holocaust”. 

Alţi membri ai consiliului au apărat însă această carte. “Era o bună metodă pentru a descrie o perioadă îngrozitoare din Istorie”, dificil de predat unor copii care “nu cunosc nici măcar ce s-a întâmplat pe 11 septembrie 2001”, a afirmat o fostă profesoară de istorie.

O altă carte clasică din literatura americană, “Beloved”, publicată de scriitoarea afro-americană Toni Morrison, a făcut recent subiectul unei polemici. Mama unui elev din statul Virginia a afirmat că fiul ei licean a început să aibă coşmaruri după ce a citit acea carte, ce prezintă povestea unei foste sclave care alege să îşi ucidă fiul pentru ca acesta să nu fie nevoit să suporte atrocităţile sclaviei.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

BREAKING Regulile pentru concursul de directori de școli 2021. Examenul scris va fi test standardizat de două ore, cu 50 de întrebări. Rezultatul va conta 40% în nota finală. Vezi metodologia de concurs

Metodologia pentru concursul național de directori și directori adjuncți de școli a fost aprobată de ministrul Educației și pusă în consultare publică. Examenul scris pentru directori va fi un test…
Vezi articolul

VIDEO Copiii cu vârsta între 12 şi 15 ani se pot vaccina împotriva COVID-19. Valeriu Gheorghiță: De săptămâna viitoare deja pot fi programați în platformă prin conturile părinților

Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat autorizarea serului Pfizer BioNTech pentru grupa de vârstă 12-15 ani, anunță Ministerul Sănătății. Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Campaniei de Imunizare anti-COVID, dr.…
Vezi articolul