Ungaria are cu 2.000 de studenți mai puțin anul acesta decât anul trecut și doar puțin peste jumătate din candidații la facultățile de formare a profesorilor sunt admiși

433 de vizualizări
Foto: © Andreaobzerova | Dreamstime.com
Numărul persoanelor care sunt admise în învățământul superior a scăzut, în special în domeniul formării profesorilor. Potrivit Sindicatului Pedagogilor, această situație va avea consecințe grave, transmite publicația maghiară NÉPSZAVA, citată de Rador, conform G4Media.ro.

Anul acesta, 73.805 de candidaţi au fost admiși la diferite universităţi, cu aproximativ 2.000 mai puțin decât cu un an în urmă, potrivit datelor publicate de portalul felvi.hu după anunțarea punctajelor minime pentru admiterea în învățământul superior din acest an.

Deși anul acest a scăzut oarecum numărul studenților admiși, acesta nu este cel mai rău rezultat de admitere din ultimii doisprezece ani: în 2020, de exemplu, puțin peste 68.000 de candidați au fost admiși în universități.

Cu toate acestea, din date rezultă clar că măsurile luate de Guvernul Orbán în domeniul învăţământului superior – printre altele retragerea fondurilor, limitarea locurilor, creşterea punctajului minim, desfiinţarea unor secţii şi comasarea acestora – şi implementate începând cu anii 2012 şi 2013, au încă efecte. Numărul candidaţilor admişi stagnează consecvent între 70-78 de mii, în timp ce în 2010 şi în 2011 au fost admişi la diferite universităţi peste 98 de mii de candidaţi. Cu alte cuvinte, de-a lungul a zece ani, numărul candidaţilor admiși la universitate a scăzut în medie cu 20-25 mii.

Citește mai mult pe G4Media.ro.

Foto: © Andreaobzerova | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de Platforma de management organizațional VIVA

Noi, ca profesori, învățăm toată viața. Modul în care profesorul predă are acel substrat de management, spune directoarea Școlii „Ioan Creangă” din Cluj / Soluțiile din platforma care conține legislația actualizată, procedurile și documentele necesare cadrelor didactice

„Noi, ca profesori, învățăm toată viața”, a declarat pentru Edupedu.ro Meda Florian, director adjunct la Școala “Ion Creangă” din Cluj. Aceasta consideră că „orele în care se face treabă bună”…
Vezi articolul

Cerințele studenților pentru autorități, în contextul Covid-19: Amânarea plății taxelor, ajutor pentru studenții fără acces la calculator, mai multe burse sociale din toamnă, dezinfectarea spațiilor de cazare

“Nu ne izolați de educație!” suna apelul Alianței Naționale ale Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) către autorități, apel adresat, marți, în contextul măsurilor luate pentru combaterea epidemiei Covid-19. ANOSR formulează…
Vezi articolul

Miza blocării doctoratelor de la publicare – Finanţări de peste 240 milioane de lei pe an, indemnizaţie de 50% din salariul minim brut pe lună / Plus: restituirea banilor în instanță, dacă sporul este primit în urma unui doctorat plagiat

Universităţile au primit în anul 2018 finanţări pentru granturi doctorale de peste 240 milioane de lei, potrivit raportului Consiliului pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS). Publicarea tuturor tezelor de doctorat, anunțată…
Vezi articolul