„Un exercițiu democratic care, în sine, este deosebit de semnificativ și inedit pentru sistemul educațional românesc” – așa este descrisă consultarea publică pe tema proiectelor de planuri-cadru pentru liceu într-un comunicat emis, miercuri, de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Instituția de învățământ superior, condusă în calitate de rector de Daniel David până la sfârșitul anului trecut, când el a preluat mandatul de ministru al Educației, nu emite în comunicat niciun punct de vedere la obiectul dezbaterilor publice, dar își exprimă susținerea pentru procedură în sine, așa cum este ea condusă de rectorul devenit ministru.
În comunicat, UBB spune că restructurarea planurilor-cadru este o „schimbare paradigmatică”, iar „modificările aduse planurilor-cadru sunt susținute prin definirea și asumarea la nivelul echipei ministeriale a unui model curricular coerent și actualizat”
„Nu în ultimul rând, ne exprimăm aprecierea sinceră pentru invitația adresată tuturor actorilor interesați pentru a se implica într-un demers autentic de structurare și rafinare participativă a proiectului de curriculum. Putem astfel participa nemijlocit la un exercițiu democratic care, în sine, este deosebit de semnificativ și inedit pentru sistemul educațional românesc”, continuă mesajul de susținere al UBB.
Comunicatul Universitatea Babeș-Bolyai integral:
„Universitatea Babeș-Bolyai susține procesul de restructurare a curriculumului liceal
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) urmărește cu mare interes şi susţine procesul de definitivare a planurilor-cadru pentru liceu și dezbaterile generate în jurul acestuia.
Ca instituție preocupată de formarea și profilul viitorilor studenți, reflectăm atât asupra calității documentelor aflate acum în consultare, cât și asupra autenticității și pertinenței cu care este coordonat întregul demers de restructurare curriculară. Extragem aici trei dintre aspectele centrale care întemeiază această schimbare și demersurile de edificare a curriculumului asociate ei. În primul rând, considerăm că restructurarea planurilor-cadru pentru liceu este abordată într-o cheie de schimbare paradigmatică. În al doilea rând, salutăm faptul că modificările aduse planurilor-cadru sunt susținute prin definirea și asumarea la nivelul echipei ministeriale a unui model curricular coerent și actualizat. Nu în ultimul rând, ne exprimăm aprecierea sinceră pentru invitația adresată tuturor actorilor interesați pentru a se implica într-un demers autentic de structurare și rafinare participativă a proiectului de curriculum. Putem astfel participa nemijlocit la un exercițiu democratic care, în sine, este deosebit de semnificativ și inedit pentru sistemul educațional românesc.
În concluzie, UBB constată faptul că avem în dezbatere publică un document de politică educațională care se construiește la vedere, transparent, și cu o evidentă disponibilitate pentru luarea în considerare și integrarea punctelor de vedere pertinente şi argumentate. Scopul final este optimizarea propunerilor inițiale, ca rezultat al dialogului cu profesorii și alți experți și decidenți, precum și cu beneficiarii direcți, elevii, și indirecți (părinți, membri ai societății civile și ai pieței muncii etc).”
Foto: © LCVA | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.