Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca deplânge moartea lui Mario Vargas Llosa: „Comunitatea UBB a devenit mai săracă odată cu pierderea” scriitorului sud-american, Doctor Honoris Causa al instituției

180 de vizualizări
Universitatea Babeș-Bolyai
Foto: © LCVA | Dreamstime.com
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) se declară „îndurerată la moartea scriitorului Mario Vargas Llosa, Doctor Honoris Causa al Universității noastre”, într-un mesaj transmis luni. Mario Vargas Llosa a obținut în 2013 acest titlu oferit de instituția românească de învățământ superior.

Potrivit mesajului universității clujene, „întreaga comunitate UBB este alături de familia celui care i-a devenit membru în anul 2013 prin acceptarea titlului Doctor Honoris Causa”.

Comunicatul UBB, integral:

Comunitatea UBB, îndurerată la moartea scriitorului Mario Vargas Llosa, Doctor Honoris Causa al Universității noastre

Comunitatea UBB a devenit mai săracă odată cu pierderea, duminică, 13 aprilie 2025, a unuia dintre cei mai valoroși membri ai ei, scriitorul Mario Vargas Llosa, distins, în anul 2010, cu premiul Nobel pentru literatură și Doctor Honoris Causa al Universității noastre din luna mai a anului 2013.

Mario Vargas Llosa s-a născut în 28 martie 1936 la Arequipa, în Peru, şi a copilărit în Bolivia împreună cu mama şi bunicii materni. A urmat cursurile unei şcoli militare, iar apoi pe cele ale Universității Naționale San Marcos din Lima, obținând licența în literatură și, ulterior, titlul de doctor în filozofie și litere la Universitatea Complutense din Madrid. 

A lucrat ca profesor de spaniolă și ziarist în Franța, a predat la universități din America și Europa și a îmbogățit cultura universală cu peste 50 de opere pline de forță epică și luciditate, traduse în peste 30 de limbi și distinse cu premii cu greutate, precum Premiul Criticii Spaniole, Premiul Cervantes – considerat un Nobel al literaturii din spațiul hispano-american, Premiul Păcii acordat de Asociația Librarilor Germani, Premiul Criticii sau Premiul Internațional de literatură Romulo Gallegos. 

A fost distins cu titlul Doctor Honoris Causa de unele dintre cele mai prestigioase universități ale lumii, precum Yale (1994), Harvard (1999), San Marcos de Lima (2001), Oxford (2003), Sorbona (2005). În anul 1975 a devenit membru al Academiei Peruane, iar în 1994 a fost primit în Academia Spaniolă.  

În anul 2010 a fost distins cu Premiul Nobel pentru literatură, iar în 2023 a fost primit în Academia Franceză, devenind primul membru al acestui for fără ca vreuna dintre cărțile sale să fi fost scrisă în limba franceză.

Întreaga comunitate UBB este alături de familia celui care i-a devenit membru în anul 2013 prin acceptarea titlului Doctor Honoris Causa.”

Foto: © LCVA | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

După 12 ani de școală, elevii au probleme cu lexicul, cu localizarea informației, spune Bogdan Rațiu, profesor de limba română, despre rezultatele simulării la BAC: La liceu se simte că stagnăm de foarte mulți ani, iar standardele s-au diminuat – în anii 2000 se cereau 3-4 pagini de eseu, acum 400 de cuvinte

Bogdan Rațiu, profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” din Târgu Mureș, spune că “rezultatele simulării de la BAC 2024 nu sunt foarte bune per ansamblu”,…
Vezi articolul

EXCLUSIV Softurile antiplagiat nu înlocuiesc comisiile de experți în analizarea plagiatelor. Vor fi acceptate sesizări de plagiat și pe teze de doctorat evaluate in integrum. CNATDCU poate propune modificarea calificativului acordat de către comisia de doctorat – Noile reguli de analizare a plagiatelor

Forul care analizează plagiatele din tezele de doctorat va accepta sesizări de plagiat depuse inclusiv la tezele deja evaluate in integrum, cu condiția ca aceste noi sesizări să aducă probe…
Vezi articolul

Istoricul Diana Mandache: Trăim într-un spectacol al absurdului continuu. Instituții principale ale statului, care trebuie să aibă prestigiu și autoritate, nu știu să discearnă între ce e bine și ce e rău și să ia o decizie corectă

Diana Mandache, istoric și cercetător, a oferit un scurt interviu Edupedu.ro, în cadrul unei lansări de carte (al cărei editor este), despre Regina Maria: „Povestea vieții mele. Capitole Târzii. Memorii…
Vezi articolul