Universitatea Babeș-Bolyai lansează pe piață un aparat care măsoară calitatea aerului și eficiența energetică a clădirilor, realizat de cercetătorii săi

Predare exclusiv online

Predare exclusiv online la facultati / Foto: Facebook - UBB

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță că lansează pe piață aparatul SmartRadon, un sistem de monitorizare a calității aerului din clădiri. Aparatul este dezvoltat și testat de cercetătorii Universității, precizează instituția într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Universitatea spune că aparatul poate să înregistreze următoarele:

Parametrii monitorizați de SmartRadon pot fi vizualizaţi online, în timp real, prin intermediul aplicațiilor mobile, existând posibilitatea stabilirii pragurilor critice de alertă, spune UBB.

“Sistemul prototip SmartRadon a fost deja autorizat de OICPE – Organism Independent pentru certificarea produselor electrice, fapt care atestă conformitatea prototipului din punctul de vedere al respectării normelor tehnice naţionale şi internaţionale, precum şi al normelor de asigurare a siguranţei în utilizare de către persoanele din clădirile unde se instalează. De asemenea, s-au aplicat testări de performanţă în cadrul unui institut european de verificare metrologică pentru etalonarea şi validarea internaţională a prototipului”, se arată în comunicatul remis Edupedu.ro.

Daniel David, prorectorul UBB pentru cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice, susține că, „în ultimii ani, în logica universităților world-class, UBB și-a dezvoltat o strategie modernă și planuri operaționale pentru a conecta componenta de cercetare avansată cu componenta de inovare-antreprenoriat, pentru a genera produse/servicii inovative. În acest context, spre exemplu, pe lângă SmartRadon, UBB a mai lansat recent produse inovative (PsyPills etc.) și, în curând, în colaborare cu EON Reality din SUA, va lansa aplicația VR-Mind”.

Aparatul a fost dezvoltat în cadrul unui proiect finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014–2020, în cadrul Laboratorului de încercări radon „Constantin Cosma”- LiRaCC.

“În prezent, 100 de aparate SmartRadon sunt deja implementate în case cu nivel de radon peste pragul critic, participante la proiectul SMART_RAD_EN, specialiștii UBB care coordonează activitățile fiind dr. Alexandra Cucoș, dr. Tiberius Dicu și dr. Arthur Tunyagi”, spune Universitatea. Citește aici anunțul integral al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

 

 

Exit mobile version