Universitatea Columbia, acuzată de antisemitism în contextul conflictului Israel-Hamas, și-a apărat poziția în fața Congresului SUA: instituția „se străduiește să fie un loc lipsit de ură și discriminare”

256 de vizualizări
Foto © Gabriel Robledo | Dreamstime.com
Rectorul Universităţii Columbia din New York a apărat miercuri în faţa Congresului american lupta dusă împotriva antisemitismului în campusul acestei instituții de învăţământ superior, afectată la fel ca multe altele din Statele Unite de războiul dintre Israel şi organizaţia teroristă Hamas în Fâşia Gaza, informează AFPm citată de Agerpres.

De la declanşarea acestui conflict pe 7 octombrie 2023, reprezentanţii Partidului Republican i-au acuzat pe conducătorii unor prestigioase universităţi americane că nu fac suficient pentru a lupta împotriva antisemitismului, în urma unor demonstraţii studenţeşti pro-palestiniene. Această polemică aprinsă a dus la demisia rectorului Universităţii Pennsylvania, Elizabeth Magill, în decembrie, şi a rectorului de la Universitatea Harvard, Claudine Gay, în ianuarie, după o audiere furtunoasă în Congresul american.

Reprezentanţii Partidului Republican în Congres au repetat acest exerciţiu şi cu conducerea de la Columbia, o universitate de renume cu sediul în Manhattan şi devenită în toamna anului trecut teatrul de desfăşurare al unor proteste, sancţiuni şi petiţii legate de războiul din Fâşia Gaza, afectată de o amplă catastrofă umanitară. Universitatea Columbia este ‘un leagăn al antisemitismului şi al urii’, a declarat miercuri politiciana republicană Virginia Fox, preşedinta Comisiei pentru Educaţie, aflată la originea acestei audieri în Congresul Statelor Unite. ‘Antisemitismul nu trebuie să găsească niciun refugiu în universităţile americane’, a adăugat ea.

‘Antisemitismul nu-şi are locul în campusul nostru, iar eu personal mă angajez să fac tot ce pot pentru a-l combate’, a răspuns Nemat Shafik, rectorul Universităţii Columbia. ‘Columbia se străduieşte să fie un loc lipsit de ură şi discriminare în toate formele lor şi condamnăm antisemitismul care a devenit astăzi omniprezent’, a adăugat ea.

Un număr de 15 dintre cei 37.000 de studenţi ai universităţii au fost suspendaţi şi mai mulţi profesori sunt vizaţi de proceduri disciplinare, a precizat Nemat Shafik, care consideră că acestea sunt ‘cifre foarte mici’.

Dezbaterile care agită lumea universitară americană nu au scăzut în intensitate: luni, discursul public al unei studente cu opinii pro-palestiniene a fost anulat de Universitatea Southern California din Los Angeles (USC), care a evocat ‘motive de securitate’.

Acuzaţiile de antisemitism formulate de reprezentanţii Partidului Republican au crescut în amploare în contextul unei campanii prezidenţiale tensionate. Joe Biden este prins între sprijinul său ‘neclintit’ pentru Israel şi susţinerea cauzei palestiniene de către o parte a electoratului Partidului Democrat.

Foto © Gabriel Robledo | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii din cele mai sărace regiuni ale României au cele mai multe medii sub 5 la Evaluarea Naţională 2023/ Organizația Salvaţi Copiii cere autorităţilor să ia măsuri

Rezultatele elevilor la Evaluarea Naţională reflectă “disparităţile şi inegalităţile socio-economice dintre regiunile de dezvoltare ale României”, potrivit unei analize a Salvaţi Copiii România. Astfel, cele mai multe medii sub 5…
Vezi articolul

Formarea profesorilor pentru predarea digitală se face și la televizor, anunță Ministerul Educației: “TeleȘcoala profesorilor” va conține cursuri de folosire a platformelor educaționale

“Ministerul Educației și Cercetării în parteneriat cu Televiziunea Română organizează programul de formare pentru cadrele didactice – ‘TeleȘcoala profesorilor’”, anunță Ministerul, într-un comunicat remis Edupedu.ro. TeleȘcoala profesorilor va avea 15…
Vezi articolul