Universitatea de Vest din Timișoara – exemplu în domeniul antreprenorial și al inovării într-un raport al OECD și al Comisiei Europene

Foto: Facebook
Universitatea de Vest din Timișoara este prezentată drept exemplu de către OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) și Comisia Europeană pentru bune practici ale Universității de Vest din Timișoara în domeniul antreprenorial și al inovării, anunță rectorul într-un comunicat de presă.

Studiul elaborat sub egida OECD și a Comisiei Europene, realizat de HEInnovate sub titlul “Supporting Entrepreneurship and Innovation in Higher Education in Romania 2019”, a fost prezentat într-un eveniment distinct, desfășurat sub îndrumarea Președinției române a Consiliului Uniunii Europene în evenimentul public “Supporting Innovation and Entrepreneurship in and through Higher Education”. Au fost prezenți peste 200 de reprezentanți ai unor universități de prestigiu din Europa, centre de antreprenoriat și inovare, policy makers, profesori și cercetători. Pe lângă datele colectate, experții OECD și ai Comisiei Europene au făcut vizite de lucru pentru a evalua strategiile universităților din România în domeniul antreprenorial și al inovării, spune UVT.

Raportul a scos în evidență faptul că în România există puține universități care au un model de coordonare și integrare a activităților antreprenoriale și de conectare a acestora cu ecosistemele antreprenoriale locale sau regionale. Studiul scoate în evidență că Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) “încurajează antreprenoriatul și inovarea pentru dezvoltarea socială și economică”, spune universitatea.

Instituția de învățământ superior precizează că un alt obiectiv al studiului OECD a fost să urmărească dacă universitățile analizate susțin finanțarea antreprenoriatului și inovarea. “UVT a fost dată ca exemplu deoarece și-a asumat coordonarea proiectelor de finanțare ‘România Start-up Plus’. O strategie de succes recomandată a fost aceea de a alinia strategia universităților cu cele ale finanțatorilor și investitorilor și susținerea noilor start-up-uri incubate de universitate”, se arată în comunicatul universității.

“Universitatea de Vest din Timișoara este dată ca exemplu național deoarece a creat Oficiul pentru Transfer Tehnologic și Proprietate intelectuală pentru a promova inovarea și activitățile antreprenoriale”, mai spune UVT.

“În privința acordării de finanțări pentru antreprenori, Universitatea de Vest este din nou menționată pozitiv în acest raport, pe de-o parte cu programele de finanțare România Start-up Plus, dar și pentru accesul în rețele de tip venture capital, sau în alte incubatoare și acceleratoare de afaceri”, se arată în comunicat.

Cele opt dimensiuni specifice ale studiului HEInnovate în România au fost:

  • leadership și guvernanță
  • educația antreprenorială
  • pregătirea și suportul acordat antreprenorilor
  • capabilități pentru digitalizare
  • schimbul de cunoștințe
  • colaborarea cu mediul de afaceri
  • internaționalizarea
  • măsurarea impactului

Rectorul Marilen Gabriel Pirtea declară că “studiul arată că în cadrul Universității de Vest din Timișoara există o agendă pentru antreprenoriat, devenită prioritară, care se regăsește într-o serie de acțiuni strategice ale universității, acestea fiind date ca exemplu în raportul HEInnovate. Evaluatorii au subliniat faptul că acest angajament reprezintă fundamentul orientării antreprenoriale a universității. Sunt bucuros pentru faptul că, în urma eforturilor depuse de echipa managerială a UVT în ultimii zece ani, orientarea universității noastre, ca factor educativ pentru viitorul antreprenorial al absolvenților, a ajuns să producă efecte multiple, pozitive și vizibile, apreciate la nivelul cel mai înalt în comisiile de experți ale Uniunii Europene. Este un rezultat pentru care am investit multe eforturi și pe care îl considerăm un adevărat resort motivațional pentru ca să ne dezvoltăm și să consacrăm prezența Universității de Vest din Timișoara în elita universităților europene ce își pregătesc eficient absolvenții pentru antreprenoriat”.

Descarcă comunicatul integral al UVT

 

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO: RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Peste 2.500 de absolvenți de facultăți economice ar putea fi angajați de ANAF și trimiși din nou la școală, anunță instituția. Selecția, după notele din facultate, cele de la absolvire, plus interviu

ANAF intenționează să angajeze „tineri valoroși” în sistemul fiscal, cu o selecție pe baza notelor de la facultate și a unui interviu. Acești tineri ar putea proveni de la facultățile…
Vezi articolul

Clasamentul Internațional al Universităților în Inginerie și Tehnologie 2019: O singură universitate românească în top

Clasamentul Internațional al Universităților 2019 realizat de Times Higher Education pe specializarea Inginerie și Tehnologie include o singură universitate româneasă: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Clasamentul britanic THE cuprinde 903 universități.…
Vezi articolul