Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European: O recomandare pe care aș da-o este să introducem cursuri de inteligență artificială și robotică în școlile din România, dar nu ca ore în plus / Elevii folosesc unelte AI, dar profesorii nu, pentru că nimeni nu-i învață

1.584 de vizualizări
Victor Negrescu / Foto: Inquam Photos – Sabin Cirstoveanu
România trebuie să introducă cursuri de inteligență artificială și robotică în școli, iar acestea nu trebuie să fie ore în plus, a declarat într-un interviu pentru TechRider Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European și organizator al Romanian Digital Day la Bruxelles. Potrivit oficialului, avem o problemă și cu profesorii care nu folosesc unelte de inteligență artificială, pe care elevii lor le cunosc și le utilizează.

„O recomandare pe care aș da-o este să introducem cursuri de AI și robotică în școlile din România, dar nu înseamnă ore în plus, înseamnă pur și simplu noi oportunități. Am fost printre primele state la nivel mondial care am introdus cursurile de IT în liceu și ne-a permis nouă să avem un sector puternic în domeniu. Acum trebuie să facem același lucru pentru inteligența artificială și robotică. Am fost zilele trecute la o școală din București și am întâlnit circa 100 de elevi și am întrebat dacă ei folosesc platformele de AI și toți au ridicat mâna spunând lucrul acesta, inclusiv pentru școală, în timp ce profesorii nu folosesc aceste instrumente pentru că nimeni nu-i ajută. Deci, trebuie să mergem la firul ierbii, să dialogăm, nu să luăm decizii undeva dintr-un birou frumos”, a declarat .Victor Negrescu, pentru publicația TechRider.

Oficialul a amintit că România este pe ultimele locuri în UE la alocarea financiară pentru cercetare și inovare. „Eu sunt un puternic susținător al demersului european prin care se solicită ca minim 3% din PIB să meargă către cercetare și inovare și trebuie să spun că sunt state care investesc mult mai mult decât această țintă fixată la nivel european și poate fi chiar un model de urmat de către România”, a declarat Negrescu.

Citește interviul integral în publicația TechRider.ro

7 comments
  1. despre extragerea/eliminarea unor discipline inutile (religie, istoria unor minorități,…) din curricula, ca materii de sine stătătoare, nu recomandați?

      1. Asta e limita maximă de potență in comunicare??? Totuși, te asigurăm că ciocănim traseul cu atenție!

  2. Sunt profesor de economie și educatie antreprenoriala, am participat la multiple cursuri legate de digitalizare inclusiv AI , multe făcute la organizații din străinătate. Pentru sistemul educational din România sunt considerata profesor necalificat deși utilizez instrumente avansate de AI în Data Science, spre exemplu. Nu se recunosc decât diplome de licenta/master date de Universități din România. Cam ăsta e sistemul nostru.

    1. Da, se pare ca trendul mondial este axat pe sisteme automate, robotica, drone, etc.
      Dacă dorim sa avem o resursa umana pregătită, orientata pe inovare, ar trebui sa inițiem tinerii inca de pe băncile scolii cu aceste concepte. Pot fi integrate în disciplinele tehnologice la liceele de specialitate și mai ales la clasele de informatica.

  3. singurele unelte AI sunt alea care le rezolva temele , testele și răspund la întrebările adresate de profesori.
    precesul educațional este complet viciat.
    nu m ar mira faptul că sunteți curtat asiduu de firmele care vând tehnologie pentru profit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii care refuză să încheie mediile pot fi înlocuiți de alți colegi de cancelarie să facă asta, la decizia consiliului de administrație – măsură introdusă fără dezbatere în ROFUIP 2024 / Se pregătește Ministerul Educației să combată o eventuală grevă în iunie anul viitor?

Profesorii care refuză să încheie mediile elevilor la final de an școlar pot fi înlocuiți de alți colegi pentru a definitiva situația elevilor, prevede noul regulament al școlilor – ROFUIP…
Vezi articolul
Ordinul privind organizarea cursurilor pe timp de pandemie

Consiliul Național al Elevilor nu este de acord cu prelungirea vacanței de Paște, menținerea școlilor deschise în format fizic atunci când rata incidenței depășește 6/mia de locuitori și amânarea Evaluării Naționale

Reprezentanții elevilor cer ca școlile să nu rămână deschise odată cu atingerea ratei de infectare 6/1000 locuitori și să facă tranziția spre online „până la scăderea ratei de infectare, indiferent…
Vezi articolul