Material susținut de BCR

VIDEO Directoarea Colegiului Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung, Argeș, școală-pilot în proiectul LifeLab by BCR: Ne dorim să livrăm ore de calitate, să facem lucruri care să conteze de-adevăratelea pentru elevi

3.994 de vizualizări
Foto: LifeLab by BCR
„Suntem școală centenară și ne dorim să livrăm ore de calitate, să facem lucruri care să conteze de-adevăratelea pentru elevi”, a declarat Magdalena Dorcioman, directoarea Colegiului Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, județul Argeș, cu ocazia lansării programului-pilot „LifeLab by BCR” în școala pe care o conduce. În acest an școlar majoritatea profesorilor de la colegiul argeșean au intrat în acest proiect împreună cu elevii lor pentru se învăța lucruri utile, pentru a se adapta și a aplica mai bine situații de viață în predare.
  • Lansat în două școli din România, „LifeLab by BCR” este un program-pilot de educație financiară și dezvoltare a abilităților de viață, inițiat de BCR și Școala de Bani și derulat în parteneriat cu FabLab și Asociația Edupedu pentru Educație. Prin acest proiect, inițiatorii urmăresc dezvoltarea abilităților practice, de luare a deciziilor, de planificare și colaborare ale elevilor, din toate ciclurile de învățământ.

„Suntem onorați că suntem una dintre școlile în care se va pilota acest laborator pentru viață. Un laborator în care se vor întâmpla lucruri minunate, vom învăța ceea ce noi nu am putut învăța atunci când eram la școală”, a mai spus profesoara Magdalena Dorcioman, care își dorește să facă școala mai atractivă pentru elevii săi și în același timp aceștia să capete abilități practice, „să spună, atunci când ajung acasă, uite, eu știu să fac asta, eu știu să fac asta, pe lângă mulțimea de noțiuni teoretice pe care noi reușim să le transmitem în mod tradițional elevilor”.

Și pentru colegii din cancelarie, pe care îi coordonează, Magdalena Dorcioman vede utilitatea proiectului – „Vor exista și un model de comunicare și foarte multe noțiuni de dezvoltare, chiar personală. Cu siguranță că aceste lucruri ne ajută și pe noi să lucrăm în echipă și să ne mobilizăm mai repede de fiecare dată. Da, este un pas înainte și proiectul dumneavoastră va contribui și la dezvoltarea altor proiecte sau implementarea altor proiecte din Colegiul Național „Dinicu Golescu””.

În luna octombrie, profesorii din cele două școli din programul-pilot au beneficiat de traininguri de educație financiară și metode de predare interdisciplinare susținute de experți educaționali și traineri din cadrul Școlii de Bani.

După parcurgerea programului de training, profesorii au început să lucreze mai departe cu experți educaționali pentru a dezvolta metode și materiale de educație financiară pentru fiecare ciclu de învățare, pe care le aplică deja la clasă, cu elevii, până în iunie 2023. Pe tot parcursul anului școlar, profesorii participanți vor beneficia și de mentorat cu experții educaționali din programul „LifeLab”.

Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, județul Argeș, și Școala Gimnazială nr. 1, din Poiana Mărului, județul Brașov, sunt cele două unități de învățământ în care profesorii și elevii au fost deschiși pentru a pilota măsurile propuse împreună cu specialiștii în educație financiară și experții educaționali.

Lansarea programului-pilot de la Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel a primit sprijinul conducerii școlii, al autorităților locale și județene, al comunității.

Proiectul educațional „LifeLab”, parte din platforma Școala de Bani a BCR, își propune să aducă în sistemul școlar un format de educație practic, cu o abordare interdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară să fie introduse în predarea mai multor materii, de la clasa 0 la clasa a XII-a.

Astfel, prin învățare experiențială, adaptată pentru o multitudine de discipline din programa școlară, elevii înțeleg de ce și cum să gestioneze banii în mod responsabil și să ia decizii de viață, pentru a-și îndeplini dorințele, și deprind abilități de analiză, colaborare și planificare utile pentru viitor. De asemenea, profesorii implicați în program învață să devină „profesori de viață”, să acționeze ca mentori pentru elevii lor și să folosească noi metode didactice pentru a integra educația pentru viață în activitatea lor de predare de zi cu zi, indiferent de specializare.

În școlile-pilot, elevii și profesorii vor exersa noțiunile învățate pe parcursul anului printr-un proiect comun care va urmări stabilirea unei dorințe a clasei și îndeplinirea ei. Astfel, copiii, ajutați de profesorii lor, își vor dezvolta abilitățile antreprenoriale, de lucru în echipă, vor învăța să ia decizii împreună și să gestioneze un buget. La finalul anului școlar, participanții vor putea obține un laborator de educație non-formală, pentru a demonstra puterea dorințelor bine planificate și a ajuta generațiile viitoare.

Pe lângă intervenția în școlile-pilot, programul „LifeLab by BCR” urmărește să ofere un punct de pornire pentru dezvoltarea și testarea unui model de bune practici educaționale, care aduc în prim-plan metodele de îmbunătățire a calității vieții prin gestionarea corectă a banilor.

Citește toate articolele despre LifeLab by BCR:
STUDIU Aproape 4 din 5 elevi din școlile înscrise în programul-pilot de educație financiară LifeLab by BCR au bani de buzunar, iar 37% spun că pun o sumă deoparte când primesc de la părinți sau rude
VIDEO Copilul este un vector de educație, dar ca să-l putem învăța pe copil trebuie mai întâi să știm noi – apelul pentru formarea cadrelor didactice pe educație financiară predată prin situații concrete de viață, făcut de un inspector școlar în programul-pilot LifeLab by BCR
VIDEO Programul-pilot în care profesorii creează resurse educaționale aplicate de educație financiară pentru mai multe discipline, iar elevii învață despre viață – LifeLab By BCR
Profesorii din două școli vor include în fiecare disciplină elemente practice de educație financiară pentru elevi, după ce mai întâi vor fi formați pe trei componente: comunicare, competențe financiare și creare de resurse educaționale. LifeLab by BCR – program pilot unic în țară (P)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un raft cu cărți lângă o pușculiță: un elev de clasa a II-a și-a desenat visul în cadrul concursului de educație financiară „Școala banilor bine-crescuți”. Școala Gimnazială nr. 30 din Timișoara este câștigătoarea ediției din acest an

Școala Gimnazială nr. 30 din Timișoara a câștigat anul acesta concursul de desene dedicat claselor P-IV, „Școala banilor bine-crescuți”, organizat de BCR – Școala de Bani. Elevii care au desenat…
Vezi articolul

Material susținut de BCR

Bancă de resurse gratuite, aplicate, pentru tinerii care vor să devină antreprenori sau care sunt deja în business – cursuri despre cum să începi o afacere, cum să faci un plan și să îl finanțezi sau ce oportunități ai

Numărul de afaceri deschise de tineri este scăzut în România pentru că până la finanțare e nevoie de educație pe această zonă, spune Cătălin Lupoaie, B2B Marketing Manager BCR: „În…
Vezi articolul

Material susținut de BCR

Căldură pentru doamna – senzorul pus la punct de elevi programatori, pentru ca bibliotecara să găsească mereu cald când ajunge în diminețile geroase la serviciu / Plus alte proiecte cu impact în comunitate, propuse de adolescenți în CODE Kids

În mediul rural și în orașele mici, sute de elevi talentați au transformat bibliotecile locale în laboratoare de codare, dezvoltând proiecte inovatoare pentru a îmbunătăți viețile din comunitățile lor. Printre…
Vezi articolul

Învățarea adaptată la nevoile din viață, în contextul PISA 2022: Vorbim de o infrastructură de educație destul de proastă și nu va funcționa niciun fel de reformă treptată a educației. Diferența dintre tehnologie și ceea ce încă se predă în școală crește exponențial, spune Ionuț Stanimir, BCR 

„Avem un sistem de educație care se află în criză”, iar strategia de tipul merge și așa nu este una câștigătoare”, a spus Ionuț Stanimir, de formație sociolog, director de…
Vezi articolul

Seria de conferințe este susținută de BCR

Conferință pentru profesori și învățători la Cluj – Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA, pe 19 octombrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar / Înscrieri deschise pentru cadrele didactice

A treia conferință regională din seria „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară“, este organizată pe 19 octombrie 2023, de la ora 13:30, la UBB –…
Vezi articolul