VIDEO Raed Arafat: Mesajul către toți este să nu își planifice activități de 1 Mai, adică mers la plajă, mers la grătare. Despre planuri de vacanța la vară sau concerte, rămân rezervat în a spune da sau nu

7.743 de vizualizări
FOTO: gov.ro
„Mesajul de acuma către toți este să nu își planifice activități pentru 1 Mai, activități precum pe cele pe care le-au planificat în alți ani adică mers la plajă, mers la grătare pentru că măsurile de restricție vor rămâne valabile și în perioada de 1 Mai și în ziua de 1 Mai, clar„, a anunțat la TVR șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Acesta a mai spus că relaxarea măsurilor de izolare, care va veni după această perioadă, va implica măsuri compensatorii la locul de muncă și distanțare socială. Arafat s-a declarat rezervat în privința vacanțelor de vară sau a unor eventuale evenimnte cu public numeros, cum ar fi concerte sau festivaluri.

Redăm declarația lui Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne:

Raed Arafat: „Au apărut foarte multe fake-uri, știri false în rețelele de socializare. S-a atribuit ministrului sănătății faptul că urmează să punem pe toți care sunt peste 65 de ani în carantină instituționalizată și este fals, alții au ieșit să zică că imediat începe relaxarea și de mâine totul este perfect – nu este așa. Mai avem perioadă de trecut de prin ea. Vine 1 Mai și mesajul de acuma către toți este să nu își planifice activități pentru 1 Mai, activități precum pe cele pe care le-au planificat în alți ani adică mers la plajă, mers la grătare pentru că măsurile de restricție vor rămâne valabile și în perioada de 1 Mai și în ziua de 1 Mai, clar.

Există analize pe care le facem, analize care pot să arate îmbunătățirea sau stabilitatea situației sau, poate, pe parcurs să vedem o înrăutățire a situației. Este prea devreme să vorbim încă de măsuri de relaxare majore.

Mai mult decât atât, dacă îmi permiteți să spun, chiar dacă va fi relaxare aceasta va fi treptată, nu va fi imediată. Va fi în baza unor analize și va fi și cu moșul cu măsuri compensatorii precum distanțarea la locul de muncă, folosirea echipamentelor de protecție gen mască, sau altceva care să acopere gura și nasul și respectarea unor măsuri stricte de igienă până ce trecem prin situația care… va trebui să conviețuim cu ea, adică virusul. Noi chiar dacă vom relaxa la un anumit moment, pe care acum nu pot să vin să-l spun când, dar chiar dacă vom relaxa noi oricum vom conviețui cu acest virus o perioadă de timp până, fie sunt infectate mai multe persoane și atunci răspândirea este mai lentă și mai slabă, fie că apare un tratament sau un vaccin.

Iar dacă scade acum nu înseamnă că în toamnă nu o ia de la început, deci trebuie să fim extrem de precauți și vreau să le mulțumesc tuturor pentru faptul că au respectat, mai ales celor care au respectat măsurile care au fost impuse și care înțeleg că sunt în binele lor și în binele comunității.

Nimeni nu vrea să țină o zi în plus măsurile de restricționare și toată lumea ar dori, adică cel puțin la nivel de autorități am dori să relaxăm cat mai repede, dar acest lucru din păcate nu este posibil acest moment. Va fi posibil pe parcurs după analize și după ce vedem cum va evolua virusul în următoarele săptămâni o săptămână două și să vedem trendul care este și după aceea vom lua o decizie bineînțeles.

Moderator: Pentru această vară pe care o avem în față, oamenii își pot face planuri să meargă în vacanță, să merg la un concert de ce nu?

Raed Arafat: Rămân rezervată în a spune acum da sau nu. Depinde cum evoluează, trebuie să vedem cum va evolua situația în următoarele două-trei săptămâni. S-ar putea ca anumite activități cu un număr mare de public să nu aibă loc în următoarele perioadă, chiar și în timpul verii, s-ar putea să aibă, nu știm încă.

Deci cine vă spune acum că sigur va fi într-un fel sau în altul, spune acest lucru fără să se bazeze pe date concrete.

Trebuie să așteptăm încă un pic până avem aceste răspunsuri și la această fază ce putem să spunem este că relaxarea când va avea loc va fi treptată, graduală, cu măsuri compensatorii, iar aceasta nu va începe mai repede de luna Mai, spre jumătatea lunii Mai, spre a doua treime a lunii Mai cel mai probabil, dacă lucrurile merg spre bine și vedem că evoluția este bună. Și în al doilea rând este prea devreme să spunem până unde vom ajunge cu măsurile de relaxare pe parcursul verii și ce măsuri pot să rămână totuși o perioadă mai îndelungată. O să vedem acest lucru înainte să ne pronunțăm și să nu o să speculăm”.

Intervenția poate fi ascultată în video de mai jos la minutul 29:30

FOTO: gov.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Derapaj în Guvern: Raluca Turcan numeşte “informaţie falsă” faptul că bugetul Educaţiei este mai mic şi vorbește doar de finanţarea totală care ar fi 3,8% din PIB. Vicepremierul compară bugetul ministerului pe 2019 cu alocarea totală pentru domeniul Educaţiei în 2020

Derapaj la vârful Guvernului. Vicepremierul Raluca Turcan susţine că “bugetul total pentru Educație”, cu sumele defalcate din impozitul pe venit și TVA, cu programele cu fonduri europene și cu sumele…
Vezi articolul

Scrisoare deschisă adresată ministrului Educației de un grup de profesori din Dolj implicați în Olimpiada de franceză: „Organizarea și desfășurarea probelor olimpiadei au fost impecabile” / Internatul nu este „o ruină, așa cum s-a sugerat în mod tendențios (…) Nu este lux, dar sunt condiții decente”

Mai mulți profesori de limba franceză din Dolj au transmis o scrisoare deschisă în care își exprimă „dezamăgirea profundă provocată de caracterul unidirecționat al imaginii finale a Olimpiadei Naționale de…
Vezi articolul

Oana Moraru, despre experiența de a autoriza o școală privată în București: Sunt victima unui vădit abuz în serviciu. ARACIP ar fi recunoscut un document necesar autorizării, după ce cazul a devenit public

Expertul educațional Oana Moraru acuză agenția din subordinea Ministerului Educației care se ocupă de acreditarea și autorizarea școlilor de “abuz în serviciu”. Fondator al unei școli private în Călărași, Moraru…
Vezi articolul