VIDEO România, printre țările care nu au inclus educația emoțională și sexuală ca materie obligatorie – documentar ARTE TV

383 de vizualizări
Foto: Sinopsis.info.ro
În unele țări din Europa de Nord, educația sexuală a fost introdusă încă din anii ’50-’60. În schimb, în țări precum Italia și România, subiectul rămâne unul sensibil, arată Sinopsis.info.ro, care preia ancheta Arte TV. Specialiștii avertizează că lipsa acestui tip de educație are consecințe semnificative asupra sănătății și dezvoltării tinerilor.

Schimbarea mentalității se va produce lent, deoarece găsirea unui echilibru între necesitatea unei astfel de discipline și respectarea convingerilor tradiționaliste este în continuare o provocare, potrivit sursei citate.

Un raport UNESCO scoate la iveală faptul că mai multe țări europene, printre care Italia, România, Polonia, nu includ educația emoțională și sexuală ca materie obligatorie în curricula școlară. Specialiștii avertizează că lipsa acestui tip de educație are consecințe semnificative asupra sănătății și dezvoltării tinerilor.

Potrivit raportului, educația sexuală este fie absentă, fie insuficient tratată în sistemele de învățământ ale unor state europene, în ciuda recomandărilor organizațiilor internaționale. România se numără printre țările în care educația sexuală nu este o materie distinctă, ci doar un subiect opțional, abordat ocazional în cadrul altor discipline precum biologia sau educația pentru sănătate.

În lipsa unor informații structurate și corecte despre sexualitate îi expune pe tineri la riscuri precum dezinformarea prin surse nesigure, presiunea socială sau comportamentele nesănătoase în relații. Experții subliniază că o educație sexuală adaptată vârstei și bazată pe știință ar putea contribui la reducerea acestor probleme și la dezvoltarea unei generații mai bine pregătite pentru viața de adult.

Reacții și posibile soluții

UNESCO recomandă statelor membre să introducă educația sexuală ca materie obligatorie, într-un format accesibil și adaptat vârstei elevilor. De asemenea, susține că implicarea profesorilor pregătiți și utilizarea unor materiale didactice adecvate sunt esențiale pentru succesul unui astfel de program.

În România, subiectul educației sexuale a fost dezbătut intens în ultimii ani, dar fără a se ajunge la o concluzie clară privind includerea sa obligatorie în școli. În timp ce unii politicieni și reprezentanți ai societății civile susțin necesitatea acestei materii, alții se opun, invocând motive religioase sau culturale.

Suedia, Germania și Austria sunt țări unde a fost introdusă educația sexuală în școli și s-a dovedit că „deschide calea către noi moduri de a învăța să trăim împreună”, menționează documentarul Arte TV.

Un material video de tip Explainer, realizat de către ARTE TV:

Citește articolul integral aici


5 comments
  1. Ar fi necesara o discutie pe o tema adiacenta ,,din domeniu”. Ce ne facem cu cele peste 400.000 de videochat-iste (dupa spuse unui ministru) care au fost nevoite sa se ascunda pentru a face ceea ce le place sub titulatura de ,,operator it”? (mai nou s-a creat oprtunitatea de a trece pe mai atractiva sintagma ,,creatoare de continut”) Ca s-a prins deja tot prostul uitandu-se in jur cum activitatea asta banoasa aduce fericire practicantelor si nu numai. S-a tot evitat subiectul pana ce am ajuns ,,campioni mondial” pe domeniu. Nu-i suspecta lipsa dezbaterii mai ales ca suntem o tara care macar la nivel declarativ suntem preponderent crestina? Cum ,,se impaca” crestinismul cu videochat-ul? Tratam fenomenul religios sau stiintific? Se poate aborda tema serios la elevii din liceu sau macar la uiversitati? Sau ne uitam in alta parte?

  2. Legat de Italia, e o generalizare ca nu se face in școli. Se face de la grădiniță educația emoțională in școlile private, care sunt zeci in fiecare oraș. ed sexuală se face inserat în curriculum, chiar de la școala primară, tot la școli private, li se spune copiilor că există agresivitate între genuri, că există “feminicid” (îl văd și pe pliante la cinema, cu % de persoane afectate), că iubirea nu e cea cu ură sau violență de gen. Anul trecut Min Edu din Italia a instruit toate școlile prin ordin ministerial sale vb copiilor de cazul Giulia, pe vârsta lor…a fost potrivit, căci copiii prind așa curaj să denunțe comportamente nepotrivite și violente intre genuri la școală și oriunde văd și cresc bine, prevenind. Am urmărit fenomenul in scoli, am citit mult despre asta anul trecut.
    Cum vedeți în documentarul din articol despre Spania, și liceenii italieni sunt f activiști, fac proteste de susținere a binelui pe străzi, in liceu, cer educație, sunt uniți pentru bine și societatea reacționează oferind, cu punerea în acord cu familiile,prin reprezentanții părinților și ai elevilor, educație sexuală, contra violenței, contra “feminicidului”, contra “(h)omofobiei” ….lucrurile se mișcă, nu e doar cum zice dna jurnalist. Generalizarea se referă la ghinionul de a fi în orașele și sate…unde nu prea vezi șc private, sensibile la dorințele părinților.

  3. Dacă tot vreți să o introduceți obligatoriu, ce vreți să promovați? De ce ați pus la poză un prezervativ și o pilulă contraceptivă, care afectează omul în sens negativ pe toate planurile? De ce nu vreți să îi învățați pe copii la educație sexuală ca abstinenta este cea mai bună metodă de ferire de o sarcină nedorita, de boli cu transmisie sexuală, de risipă a energiei?

  4. noi băgăm în ei mate și fizica inca…ce rezultă? adolescenți izolați, zero empatie,aplatizați afectiv….trăiesc în ecrane. Atât.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației a raportat peste 13.500 de cazuri de Covid-19 în rândul elevilor și peste 2.800 de clase care au trecut în online. Deși cazurile de boală sunt mai multe decât în toamnă, sunt de 4 ori mai puține clase în online decât atunci

Valul Omicron se răspândește mult mai rapid în școli decât varianta Delta, arată datele prezentate astăzi de Ministerul Educației. Astfel, dacă pe 6 octombrie erau raportate 12.978 de cazuri de…
Vezi articolul

Un elev navetist de la Liceul Sportiv din Constanța susține că a fost nevoit să plătească din banii săi drumul la școală, după ce șoferul i-a refuzat abonamentul gratuit pe motiv că avea geanta cu echipament și nu ghiozdan: Mi s-a spus că abonamentul este pentru școală, nu pentru antrenamente

Un elev navetist al Liceului cu Program Sportiv “Nicolae Rotaru”, care mergea spre casă pe ruta Constanța – Medgidia susține că a fost nevoit să-și plătească biletul cu banii săi…
Vezi articolul