VIDEO și FOTO Vizita la o școală din București a Primei Doamne a Statelor Unite ale Americii și a Primei Doamne a României / Ce și-au spus cele două profesoare de limba engleză, plus mărturia emoționantă a unei mame refugiate

3.403 vizualizări
Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea
Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, Dr. Jill Biden, profesor de Limba engleză, i-a mulțumit Primei Doamne a României pentru primirea făcută și i-a spus că „poporul tău este minunat. Ei sunt adevărații eroi”. Profesoară de limba engleză, la rândul său, Carmen Iohannis le-a mulţumit ONG-urilor și voluntarilor implicați în sprijinul refugiaților ucraineni și a transmis că este mândră de ospitalitatea poporului român, care se simte mai în sigurață fiindcă știe că poate conta pe sprijinul Statelor Unite ale Americii. Prezenți la întâlnirea cu Primele Doamne au fost și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și consilierul prezidențial pentru Educație și Cercetare, Ligia Deca.

Vizita a avut loc la Şcoala Gimnazială “Uruguay” din București, unitate de învăţământ de stat care găzduieşte elevi refugiaţi din Ucraina, potrivit unui mesaj publicat de ministrul Educației.

Ligia Deca a fost cea care a moderat sesiunea de ascultare cu părinții și profesorii ucraineni, a celor două Prime Doamne.

Principalele declarații:

”Suntem foarte recunoscători că aţi iniţiat acest eveniment astăzi. Sunt foarte recunoscătoare că v-aţi rupt din timp şi că aţi făcut efortul să ne vizitaţi. Întotdeauna am iubit americanii şi ne simţim mai în siguranţă dacă ştim că ne susţin, mai ales în contextul acestei situaţii foarte tensionate. De aceea, e bine să fim uniţi şi cred că oricine se simte mai siguranţă dacă ştie că are prieteni (…) Este foarte important pentru noi să rămânem uniţi.

Mulţumim foarte mult pentru această oportunitate, pentru faptul că v-aţi alăturat nouă şi ne-aţi oferit speranţă. Sentimentul că ne putem baza pe dvs. e foarte important, în special în ceea ce îi priveşte pe prietenii noştri ucraineni (…) Aş vrea, bineînţeles, să mulţumesc românilor. Sunt foarte mândră să spun că mereu am ştiut că românii sunt ospitalieri, însă în acest context au dovedit-o cu atât mai mult (…)

Vreau să le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat, tuturor organizaţiilor nonprofit, celor implicaţi în acest proiect şi care au reuşit să ne aducă astăzi împreună şi trebuie să recunosc că autorităţile au făcut o treabă excelentă, deoarece într-un timp atât de scurt au reuşit să implice copiii şi pe mamele lor în activităţi ca să poată uita de problemele şi de suferinţele lor (…) Puteţi conta pe noi. Suntem prietenii voştri, suntem aici să vă atenuăm durerea şi facem tot ne stă în putinţă pentru a vă menţine sănătoşi şi cât de fericiţi putem, în special pe copii

(…) De asemenea, vreau să mulţumesc directorului acestui liceu. Aţi făcut o treabă extraordinară într-un timp atât de scurt pentru ca acest eveniment să se desfăşoare fără cusur”, a transmis Carmen Iohannis într-o apariție rară a acesteia.

În replică, Jill Biden i-a spus soției președintelui României că simte că există speranță:

”Simt că există speranţă. Şi avem nevoie de speranţă”, a răspuns Jill Biden.

”Trebuie să ştiţi că vă iubim”, i-a replicat Carmen Iohannis.

„Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, Dr. Jill Biden şi Prima Doamnă a României, Prof. Carmen Iohannis, au vizitat Şcoala Gimnazială “Uruguay”, unitate de învăţământ de stat ce găzduieşte elevi refugiaţi din Ucraina.

M-a bucurat aprecierea pentru profesorii și elevii români care au dat dovadă de solidaritate, oferind colegilor ucraineni un sentiment de căldură, de normalitate și de stabilitate.

M-a bucurat în egală măsură și aprecierea față de proiectul “România Educată”, un proiect de țară care vizează în primul rând calitatea și echitatea in educație, proiect prin care poate fi facilitat și un sprijin mai eficient pentru copiii refugiați din Ucraina.

Mulțumesc profesorilor și elevilor români și apreciez eforturile profesorilor voluntari ucraineni, precum și eforturile organizațiilor care s-au implicat în primirea copiilor ucraineni”, a transmis și ministrul Educației.

Una dintre mamele prezente la întâlnire a povestit ce s-a întâmplat în Harcov, orașul de unde a fost nevoită să plece în momentul în care a început războiul.

„Mă numesc Svetlana. Vin din Harkov. Am o fetiţă care se numeşte Varvara. Am venit împreună din Harkov. Când a început războiul, am primit un telefon «Svetlana, mai bine începi să îţi faci bagajele şi pleci cu fetiţa ta», mi s-a transmis”, a povestit ea, potrivit hotnews.ro.

„Aşa că am mers la subsol, dar nu simţeam că suntem în siguranţă acolo. Încă eram speriată şi îngrijorată şi era greu să decid unde era mai sigur, în subsol sau în apartament. Dar am rămas la subsol. Fata mea are 8 ani şi eram îngrijorată pentru sănătatea ei, mai ales când am mers în subsol. În urmă cu un an, fetiţa mea a avut o perioadă dificilă, a fost internată în spital. A fost foarte bolnavă, iar în subsol era foarte frig, condiţiile erau neprielnice şi m-am temut că se va îmbolnăvi din nou”, a continuat Svetlana.

„Din când în când mergeam sus, pentru că erau foarte speriaţi copiii. Le era foarte frig şi nu puteau să îndure situaţia. Eram foarte îngrijoraţi în legătura cu sănătatea lor mentală, plângeau, erau foarte traumatizaţi, unii dintre ei începuseră să se panicheze”, a mai spus tânăra mamă.

„Am stat o săptămână şi jumătate în subsol, ne acopeream capul cu pături. Am adus tot ce am putut cu noi şi dormeam pe saltele. Eram îngrijorată cu privire la sănătatea fetiţei mele, mă temeam să nu se îmbolnăvească din nou. Nu mă putea ajuta nimeni, nu avea cine să îi ofere asistenţa medicală necesară. Mă temeam că va trebui sa merg din nou cu ea la spital şi mulţi alţi copii se aflau în această situaţie. Condiţiile erau foarte dificile în subsolul în care ne-am adăpostit”, a precizat Svetlana.

„Am rămas acolo o săptămână şi jumătate, după care am decis că trebuie să ieşim din oraş. Am hotărât împreună cu nişte prieteni să plecăm. Erau doar două rute prin care puteam ieşi din Harkov şi nu ştiam pe care să o alegem. Am ales una dintre ele şi am ieşit din oraş. Slavă Domnului că am ales-o pe aceea pentru că cealaltă rută a fost bombardată de inamic. Am avut noroc că am ales ruta cea bună ca să scăpăm din oraş”, a povestit Svetlana.

Mărturia este surprinsă în video de mai sus.


3 comments
  1. Prima doamna vorbeste fix ca Iliescu. Macar Iliescu facuse facultatea la Moscova in comunism, pe cand prima noastra doamna e profesoara de engleza intr-o tara democrata.

  2. Ori dna Iohannis avea emoții care o copleșeau, ori se pricepe să converseze în engleză la fel de bine cum știe soțul dumneaei să conducă țara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Când începe școala în 2023, una dintre cele mai căutate informații, pe internet, la începutul noului an. Calendarul anului școlar cu vacanța de schi din februarie, pentru fiecare județ – descarcă

Una dintre cele mai căutate informații, pe internet, în primele zile ale anului este „când începe școala în 2023”, potrivit Google Trends. Motorul de căutare a remarcat creșteri cu peste…
Vezi articolul

La trei luni de la începerea școlii, niciun elev din județul Ilfov nu a primit lapte, corn sau fructe la școală, așa cum prevede principalul program al ministerului de reducere a abandonului școlar / La licitațiile pentru lapte și mere nu s-a prezentat niciun ofertant, iar procedura a fost anulată

Din septembrie până în luna noiembrie, în nicio școală din județul Ilfov nu s-a distribuit măcar o porție de lapte, mere sau produse de panificație, așa cum prevede Programul pentru…
Vezi articolul

Ziua Națională a Franței: Pentru prima dată de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, parada militară va fi înlocuită de o ceremonie dedicată personalului civil și militar mobilizat în pandemia COVID-19

Data de 14 iulie marchează ziua națională a Franței. Într-o declarație emisă pe 24 Iunie, Ambasadorul Franței în România, Michele Aramis – a evidențiat caracterul excepțional al serbării naționale, care…
Vezi articolul

Tudor Chirilă: Cred că școala românească ratează într-un mod perfect posibilitatea de a stimula copiii către pasiunilor lor, către viitoarele lor meserii / Vama Fest e o prezentare a profesiei de muzician într-o trupă de pop rock

Cred că școala românească ratează într-un mod perfect posibilitatea de a stimula copiii către pasiunilor lor, către viitoarele lor meserii, spune Tudor Chirilă pentru Edupedu.ro despre motivele pentru care a…
Vezi articolul