VIDEO Simptomele cu care elevii pot veni acasă, de la școală și care trebuie să îi oprească pe părinți să-i mai trimită la cursuri – dr. Carmen Țurcan de la DSP Vrancea

27.229 de vizualizări
Vaccinare antigripală gratuită, elevi stau acasa
Foto: Pixabay.com
Elevii pot veni de la școală cu anumite simptome, iar dacă au una sau mai multe astfel de manifestri de boală, atunci părinții trebuie să sune medicul de familie sau pediatrul, spune dr. Carmen Țurcan, de la Direcția de Sănătate Publică Vrancea, într-un clip publicat de Inspectoratul Școlar Vrancea pe pagina de Facebook.

Doctorul enumeră aceste semne de boală, care sunt cele prezentate și de autorități la nivel național. Reprezentanta DSP spune că părinții nu trebuie să decidă ce tratament să dea copilului, în cazul simptomelor.

„Câteva informații pe care trebuie să le știe orice părinte informat și anume semnele și simptomele de boală cu care copiii dumneavoastră pot să vină acasă sau pe care pot să le aibă în cursul a 24 de ore. Aceste semne trebuie să vă oprească să-i mai duceți la școală și, în mod expres, copiii trebuie să ajungă la medicul de familie la care sunt arondați.

Semnele de boală ar fi următoarele:

 • febră peste 37,3 o C
 • tuse
 • dureri în gât
 • dificultăți de respirație
 • pierderea gustului și mirosului
 • dureri musculare
 • dureri de cap
 • secreție nazală
 • tulburări digestive

În această situație fiecare părinte este obligat să ia contact telefonic cu medicul de familie și împreună, părintele și medicul de familie, să hotărască care este cea mai corectă atitudine de urmat.

Dacă sunt anumite probleme, medicul de familie vă va programa și probabil în câteva ore copilul dumneavoastră va ajunge să fie consultat de medicul de familie și așa vom reuși să ținem copiii care au această simptomatologie, pe care eu am descris-o mai devreme, la medic, sau vor face analize, sau vor fi vor rămâne acasă pentru o perioadă până ce tratamentul pe care îl va primi de la medicul de familie va fi terminat.

Ce rugăminte am, foarte mare rugăminte față de părinți: să nu instituiți dumneavoastră tratamente pe care să considerați că le pot lua copiii dumneavoastră, fără indicații medicale.

Deci oricare ar fi simptomatologia, că este vorba de mai multe semne sau că este vorba de un singur semn, medicul de familie este cel care ia hotărârea față de prezența la școală sau de absența de la școala copilului dumneavoastră și de tratamentul care trebuie instituit pentru copilul dumneavoastră”, a mai spus dr. Carmen Țurcan de la Direcția de Sănătate Publică Vrancea.

Foto: Pixabay.com


5 comments
 1. Da este. Se pare că a apărut primul caz de covid în școli. Păi doar un caz să fie? Școala a început de 4 zile păi cum așa? Parcă prof ne îmbolnăveau copiii, nu noi pe ei. Noi copiii noștri suntem imuni la covid doar prof se îmbolnăvesc și ne îmbolnăvesc pe noi. Pe cine vor ăștia să prostească?

  1. Nu e discriminare, se tine cont de incidenta din fiecare localitate.
   În scenariul verde, merg toti copiii la școală. În scenariul galben merg clasele primare si terminale. În scenariul rosu merg doar elevii din clasele primare.
   E o măsură logică, deoarece elevii de liceu (si chiar unii de gimnaziu) nu au scoala lângă casa si folosesc mijloacele de transport în comun, sau fac naveta de la sat la oraș in conditii jalnice. Nu toti locuiesc în marile orașe unde sunt licee și nu toti au părinți cu masina la scara sa-i duca la scoala in siguranta. La ei nu va ganditi cat sunt de expusi?
   Pe de altă parte, se presupune că elevii de gimnaziu si de liceu se descurcă mai usor online decât cei din învățământul primar. Si scenariile galben si rosu mari sunt, de regulă în marile orașe, unde condițiile pentru online (semnal, internet, curent electric) sunt mai bune decat in satele izolate.
   Discriminare ar fi sa-i trimita pe toți la scoala indiferent de numarul de infectari din localitate!
   Sunt si părinți care consideră sănătatea bunul cel mai de pret. Învățătura o poti recupera, sănătatea mai greu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

LISTĂ 9 școli pilotează anul acesta modelul de la Colegiul “Lazăr” din București: elevii de a XII-a fac doar materiile de Bacalaureat în ultimele două module ale anului școlar / Ministerul anunță 28 de noi școli-pilot

Lista celor 28 de școli-pilot în anul școlar 2022-2023 a fost publicată de Ministerul Educației. Acestea se adaugă celor 6 școli-pilot care funcționează din anul școlar 2021-2022 și care “au…
Vezi articolul

Klaus Iohannis trebuie să intervină în conflictul dintre profesori și Guvern – avertizează liderul sindical din educație Marius Nistor, care spune că președintele a refuzat până acum dialogul. Ultima grevă de proporții din educație a avut loc în 2005

Greva anunțată de toate sindicatele din educație începând cu data de 22 mai 2023 este fără precedent în ultimii 18 ani. „Ultima grevă de proporții a avut loc în anul…
Vezi articolul
salarizare pe baza de performanță pentru profesori

Propunerile de schimbare a Educației ale partidelor care au intrat în noul Parlament, conform rezultatelor parțiale de la alegeri: De la salarizare pe baza de performanță pentru profesori, până la vouchere pentru formare și școală cu program prelungit

Fie că vor salarizarea pe bază de performanță a profesorilor, desființarea inspectoratelor școlare, un nou curriculum, vouchere pentru formarea cadrelor didactice sau școală masă caldă și cu program prelungit în…
Vezi articolul