World Vision și VeDemJust cer urgentarea votului pe proiectul de lege prin care orice act sexual cu un minor sub 16 ani să fie considerat viol / Pedeapsa va fi între 7 și 15 ani de închisoare

142 de vizualizări
Photo 66558437 © Flynt | Dreamstime.com
World Vision și VeDemJust cer urgentarea votului pentru proiectul de lege prin care orice act sexual cu un minor sub 16 ani să fie considerat viol, indiferent dacă se constată că minorul și-a dat acordul. În prezent, pedepsele sunt diferite în funcție de acest aspect. Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Codului penal şi Codului de procedură penală a primit aviz favorabil de la Comisia Juridică a Camerei Deputaților, potrivit unui comunicat de presă. Pedeapsa pentru act sexual cu un minor sub 16 ani va fi între 7 și 15 ani de închisoare, potrivit proiectului de lege.
  • În ultimii opt ani, 1.885 de fete și 202 băieți au fost victime ale infracțiunilor de viol, agresiune sexuală sau act sexual cu un minor, în care autorul era un membru de familie, potrivit datelor transmise de Poliția Română la solicitarea Rețelei pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor.

“Actele sexuale desfășurate cu un minor având vârsta sub 16 ani vor fi considerate viol, indiferent dacă a existat sau un acord exprimat din partea minorului, potrivit proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Codului penal şi Codului de procedură penală, care prevede această modificare. Documentul a primit aviz favorabil de la Comisia Juridică a Camerei Deputaților. Următorul pas este votul final în cadrul ședinței de plen a Camerei Deputaților. Întrucât activitatea parlamentarilor reîncepe la 1 februarie, World Vision România și VeDem Just solicită urgentarea votului, având în vedere că o serie de prevederi importante vor proteja victimele prin această lege”, se menționează în comunicat.

Câteva dintre modificările propuse de proiectul de lege:

  • Actul sexual cu un minor va fi considerat viol

Legislația în vigoare prevede că actele sexuale cu un minor fără acordul lui sunt considerate viol, iar pedeapsa este închisoare între 7 și 12 ani. Celelalte raporturi sexuale, unde procurorii și judecătorii consideră că există acord din partea minorului sub 16 ani, sunt încadrate la act sexual cu minor, iar pedepsele sunt mai mici: între 1-5 ani (dacă victima are între 14 și 16 ani), respectiv între 2 și 9 ani (pentru victima mai mică de 14 ani). Rareori instanțele din România pronunță pedepse maxime în asemenea cazuri, menționează World Vision și VeDem Just.

În proiectul de lege, toate actele sexuale cu un minor sub 16 ani vor fi considerate viol, indiferent dacă a fost sau nu exprimat un acord din partea copilului. Pedepsele prevăzute sunt între 7 și 12 ani de închisoare (dacă se constată că victima și-a dat acordul), respectiv între 8 și 15 ani închisoare (dacă victima nu-și dăduse acordul).

Va fi pedepsit penal inclusiv minorul care are peste 14 ani și care violează un alt minor. Dacă fapta minorului are loc însă cu acordul victimei sub 16 ani și diferența de vârstă dintre autor și victimă nu depășește patru ani, fapta nu se pedepsește.

  • Cresc pedepsele pentru agresiune sexuală

În prezent, actele sexuale cu un minor sub 16 ani, care se desfășoară fără acordul său, sunt pedepsite cu între 2 și 7 ani de închisoare, iar cele care se desfășoară cu acordul său sunt sancționate cu închisoare între 2 luni și 3 ani (dacă victimele au între 14 și 16 ani), respectiv între 1 și 5 ani (dacă victima are mai puțin de 14 ani).

În noua lege care va fi votată, se vor considera agresiuni sexuale toate actele sexuale, indiferent dacă victima și-a exprimat acordul sau nu. Pedeapsa va fi între 3 și 10 ani de închisoare.

  • Orice mesaj cu tentă sexuală transmis către un minor sub 16 ani va fi corupere sexuală

Potrivit noii legi, orice tip mesaj transmis către un minor cu vârsta sub 16 ani cu scopul de-al incita să comită un act sexual asupra sa ori împreună cu altă persoană se va încadra la infracțiunea de corupere sexuală a minorului. În prezent, această infracțiune vizează doar mesajelor trimise către copiii sub 14 ani. Pedeapsa pentru această infracțiune va fi între 1 și 5 ani de închisoare.

Un mesaj prin care i se cere unui minor să transmită fotografii și filmulețe cu el în ipostaze sexuale va fi încadrat la infracțiunea de pornografie infantilă. Pedeapsa va fi închisoare între 6 luni și 3 ani.

Informații de context

Mai mult de un sfert dintre elevii de gimnaziu şi liceu chestionaţi de World Vision România declară că li s-au cerut fotografii nud, iar un procent identic spun că le-au fost trimise astfel de fotografii. Aceleași date arată că peste 17% dintre adolescenţi au fost atinși într-un mod care i-a făcut să se simtă inconfortabil, în cele mai multe cazuri de către colegi.

În ultimii opt ani, 1.885 de fete și 202 băieți au fost victime ale infracțiunilor de viol, agresiune sexuală sau act sexual cu un minor, în care autorul era un membru de familie, potrivit datelor transmise de Poliția Română la solicitarea Rețelei pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor.

Comunicatul de presă VeDem Just și World Vision

Photo 66558437 © Flynt | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SURSE Planurile-cadru pentru liceele tehnologice duale. Mai puține ore de Matematică, pentru clasele XI-XII, și fără ore de Fizică, Chimie, Biologie și Geografie în trunchiul comun al tuturor specializărilor – proiect

Elevii de la tehnologic dual ar putea să aibă mai puține ore de Matematică în trunchiul comun, potrivit proiectului de modificare a planurilor-cadru. Făcând o comparație cu învățământul tehnologic actual,…
Vezi articolul