Zece sfaturi pentru alegerea facultății de la Eduard Burghelia, antreprenor de succes

3.381 de vizualizări
Sfaturi pentru alegerea facultății
Sfaturi pentru alegerea facultății Foto: Cofidas.ro
„Înainte de a te gândi la orice nume de facultate, gândește-te la viața ta profesională”, scrie pe pagina sa de Facebook Eduard Burghelia, antreprenor de succes, în vîrstă de 23 de ani, fondatorul mai multor companii. Edupedu.ro publică sfaturile oferite de acesta cu acordul autorului.

„Am vorbit cu mai mulți elevi despre alegerea facultății. Cei mai mulți se gândiseră deja la câteva facultăți care le sunau bine, dar nu aveau argumente solide. “Vreau să fac ceva cu management”, spre exemplu. Erau tare debusolați.

Așa că m-am gândit să scriu câteva sfaturi pentru voi, cei care zilele astea decideți ce veți face în următorii 3-4 ani sau poate chiar pentru restul vieții. Nu sunt expert și poate greșesc, iar de aceea vă încurajez să le treceți prin filtrul personal.

Sfaturi pentru alegerea facultății

  1. Înainte de a te gândi la orice nume de facultate, gândește-te la viața ta profesională. Unde vrei să ajungi? Poate încă nu îți e clar și ar trebui să aloci timp de gândire și de testare. Poate chiar un an sabatic în care să faci internshipuri sau voluntariat. Este un subiect complex și nu-l voi aborda acum, dar alegerea facultății potrivite este strâns legată de viitoarea ta carieră. Nu irosi 3 ani de facultate pentru a învăța ceea ce nu vei practica.
  2. Vorbește cu experții din domeniul respectiv. Află părerea lor despre necesitatea urmării studiilor superioare, despre facultățile de pe lista ta și despre viitorul industriei de care ești interesat/ă. Poate că o altă facultate la care nu te-ai gândit până acum te va ajuta să devii un jurnalist mai bun decât cea aleasă de tine. Poate că nu ai nevoie de facultate pentru a deveni jurnalist. Poate că jurnalismul va fi automatizat.
  3. Fă-ți o listă de presupuneri legate de facultate, apoi validează-le cu studenții și absolvenții. Crezi că vei învăța în laboratoare moderne, profesorii te vor respecta, metodele de predare sunt demne de anul 2020 și colegii motivați să devină niște profesioniști desăvârșiți? Mai puțin de 10 minute de discuții cu câțiva studenți/ absolvenți îți pot salva viitorul.
  4. Interesează-te de realizările studenților/ absolvenților. Cum i-a ajutat facultatea?
  5. Vezi cine sunt profesorii. Sunt experți în domeniile despre care vorbesc? Predau antreprenoriat în condițiile în care nu au avut o afacere în viața lor?
  6. Participă la open days și la cursurile facultății (da, poți face asta). Astfel vei experimenta pe propria piele cum e acolo.
  7. Vezi ce oferă facultatea în afară de cursuri. Există comunități de studenți sau evenimente organizate de facultate?
  8. Fii atent la detalii. Cum arată website-ul facultății? Dar comunicarea din social media? Se respectă drepturile studenților? Astfel de detalii îți arată cum tratează facultatea comunicarea cu studenții, cât de mult îi respectă și cât de mult îmbrățișează digitalizarea. Și nu numai.
  9. Cel mai important: TU faci diferența. Totul depinde de tine, nu de profesori. Participă la cât mai multe conferințe, angajează-te, aplică la internshipuri, fă voluntariat, dezvoltă propria afacere, pornește comunități. Te încurajez să renunți la mentalitatea de student și să o adopți pe cea de profesionist responsabil.
  10. În același timp, amintește-ți că lumea va arăta diferit peste câțiva ani și ai nevoie de abilități care să te ajute să te adaptezi rapid.

Sper ca acest mesaj să ajute cel puțin un om”.

___

Eduard Burghelia are 23 de ani, a fost inclus de Forbes în topul 30 sub 30, este din Constanța și este fondatorul confidas.ro, o platformă de analiză financiară a companiilor, pe care a lansat-o în decembrie 2018, când avea doar 21 de ani, şi care a atras până în prezent investiţii de 130.000 de euro în dezvoltare şi a furnizat informaţii pentru jumătate de milion de oameni, potrivit Ziarului Financiar. A fost președintele Asociației Elevilor din Constanța între 2014-2015.

Foto: Cofidas.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Referendumul privind soarta CNATDCU se reia în universități, la recomandarea Consiliului Rectorilor. Daniel David: Eu sunt familiarizat cu sistemul american, unde titlul de doctor se conferă de universități. Cele românești nu sunt încă pregătite și putem găsi o fază intermediară

Universitățile sunt chemate să spună cine trebuie să acorde titlurile de doctor – CNATDCU sau ele însele. Consiliul Național al Rectorilor a decis să le recomande universităților să chestioneze prin…
Vezi articolul

Fostul rector al Universității de Apărare, de la care ar fi copiat premierul Ciucă în teza de doctorat, spune că putea folosi o altă metodă: Să citeze jumătate de pagină, restul putea să comenteze el, că era băiat deștept pe vremea aia și presupun că e și acum

Generalul Teodor Frunzeti, fost șef de Stat al Forțelor Terestre și fost rector al Universității Naționale de Apărare „Carol I”(UNAp), din cartea căruia ar fi copiat premierul Nicolae Ciucă în…
Vezi articolul