Zelenski, președintele Ucrainei, discurs în aplauzele liderilor Uniunii Europene: Vrem să ne vedem copiii cum cresc liberi, să-i vedem prosperi

287 de vizualizări
Volodymyr Zelensky Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ/AGERPRES
Vrem să ne vedem copiii cum cresc liberi, să-i vedem prosperi, le-a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski liderilor Uniunii Europene într-un discurs în fața Parlamentului European. Intervenția a fost transmisă prin videoconferință.

Liderul de la Kiev a vorbit și despre puternicul atac al trupelor rusești asupra celui mai mare centru universitar din estul Ucrainei, Harkov, despre cum Piața Libertății din oraș a fost lovită de rachete, mulți tineri fiind omorâți.

Discursul său a fost aplaudat timp de zeci de secunde.

Redăm discursul președintelui Ucrainei:

„Această zi nu este deloc bună pentru majoritatea dintre noi și pentru unii este chiar ultima zi. Vorbesc acum despre cetățenii Ucrainei, care se apără în momentul acesta plătind cu viața, de multe ori, această apărare a libertății. Sunt foarte bucuros de ceea ce am văzut aici, acum, și de ceea ce am ascultat aici. Simt vibrația, simt atmosfera din sală, știu că ne-am unit în Europa, toate țările din Europa, dar nu știam că acesta va fi prețul pe care va trebui să-l plătesc și peste pentru care vor trebui să plătească toți ucrainenii pentru a avea un stat.

Este un preț extrem de mare, mii de oameni au fost omorâți deja în două revoluții și un război, iar acum în cinci zile de invazie totală din partea Federației Ruse.

Știți că eu nu citesc acum de pe o foaie un discurs, pentru că am trecut de capitolul citirilor pe foaie în istoria țării noastre, acum suntem în fața realității. Oamenii sunt omorâți și trebuie să ne confruntăm cu această realitate. Eu cred că astăzi ne dăm viața pentru valori, pentru dorința de a fi egali, așa cum sunteți dumneavoastră, dăm ce avem mai bun, oamenii noștri cei mai buni, cei mai puternici, cei mai valoroși. Ucrainenii sunt incredibili.

Foarte des nouă ne place să spunem că o să reușim, o să depășim tot ceea ce este dificil și mă bucur că nu numai vorbiți despre acest lucru și dumneavoastră. Vom învinge, sunt convins că vom învinge și avem o expresie în ucraineană în care vorbim despre alegerea noastră europeană. Alegerea noastră europeană a rămas în picioare. Aș dori din partea dumneavoastră, către noi, să auzim mereu acest lucru. Alegerea europeană a Ucrainei trebuie să rămână în picioare.

În pauzele puține între atacurile aeriene și balistice ne gândim la această speranță. În această dimineață Harkovul a fost lovit puternic, un oraș care se găsește la granița cu Federația Rusă. Foarte mulți ruși trăiesc acolo și totdeauna au fost prietenoși cu noi, relațiile au fost foarte strânse și călduroase. Avem 20 de universități în Harkov, este orașul cu cele mai multe universități din Ucraina. Tinerii noștri sunt inteligenți, sunt plini de forță și s-au întâlnit de multe ori în Harkov pentru diverse festivități. Piața cea mai mare din țara noastră, Piața Libertății, este chiar și cea mai mare piața din Europa și se numește Piața Libertății. Vă dați seama, în această dimineață două rachete au lovit această piață a Libertății, zeci de tineri au fost omorâți și iar am plătit un preț pentru libertate.

Continuam să ne luptăm pentru țara noastră, pentru teritoriul nostru, pentru libertatea noastră. În ciuda faptului că toți cetățenii țării noastre acum sunt blocați în țară, nimeni nu o să reușească să intervină în lupta noastră pentru libertate, credeți-mă că fiecare piață a țării noastre, indiferent unde este, de acum încolo se vă numi Piața Libertății. Piața Libertății în toate orașele. Nimeni nu o să reușească să ne îndoaie, noi suntem puternici, suntem ucraineni și nu vom fi înfrânți. Dorința noastră este să vedem cum cresc copiii noștri liberi, să-i vedem prosperi. Ieri însă, 16 copii au fost uciși în acest conflict, iar Putin o să spună din nou că a fost doar o operațiune pentru atacarea infrastructurii, dar care sunt instalațiile militare pe care le au văzut ei acolo, care sunt armele cu care au lovit de au reușit să omoare 16 copii numai ieri?

Cetățenii noștri sunt motivați și luptăm în continuare pentru drepturile noastre, pentru libertățile noastre, pentru viața noastră. Acum este o luptă pentru supraviețuire, iar motivația noastră nu a fost niciodată mai puternică. Continuam să luptăm și pentru ca să putem fi membri cu drepturi egale în Europa. Eu cred în această idee, eu cred că astăzi arătăm întregii lumi cine suntem. Uniunea Europeană o să fie mult mai puternică împreună cu noi, dar și alt lucru sigur este că Ucraina fără Europa va fi singură. Ne-am demonstrat puterea, ne-am demonstrat tăria, am arătat că suntem ca voi. Vă rog, demonstrați-ne și voi că sunteți ca noi, demonstrați-ne că nu ne veți abandona. Demonstrați-ne, vă rog, că sunteți cu adevărat europeni și atunci viața va învinge asupra morții și lumina va învinge asupra întunericului. Glorie Ucrainei!”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Cîmpeanu: Nu am lansat niciun proiect prin care meditațiile să fie plătite de stat, este ideea lui Daniel Funeriu, care a fost într-adevăr un ministru foarte bun al Educației, la fel de bun ca ministrul actual al Educației

Proiectul orelor remediale nu înseamnă meditații private plătite de Ministerul Educației, a precizat astăzi ministrul Sorin Cîmpeanu la finalul conferinței de presă de după ședința de Guvern. Meditațiile private sunt…
Vezi articolul

Două treimi dintre participanții la un sondaj online al Federației Asociațiilor de Părinți cred că școala fizică peste rata de infectare de 3 la mie este o decizie bună, iar 53% sunt de acord cu testarea non-invazivă a elevilor la revenirea la școală

Decizia de a menține școlile deschise pentru elevi peste rata de infectare de 3/1.000 de locuitori, adică în scenariul roșu, a fost una benefică pentru învățare, cred 68% dintre părinții…
Vezi articolul