40.000 de doze de vaccin împotriva HPV, distribuite de Ministerul Sănătății în teritoriu. Fetele de 11-14 ani pot fi vaccinate gratuit pentru a preveni cancerul de col uterin

2.624 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Părinții pot să își vaccineze gratuite fetele de 11-14 ani împotriva virusului HPV care cauzează cancerul de col uterin. Anul acesta, Ministerul Sănătății a distribuit 40.000 de doze de vaccin împotriva HPV către direcțiile de sănătate publică din țară, acestea urmând să repartizeze medicilor de familie dozele solicitate, se arată într-un comunicat al ministerului. Vaccinul este recomandat și fetelor de peste 14 ani sau femeilor adulte, însă acesta trebuie achiziționat, nemaifiind acoperit de CNAS după 14 ani.

Există trei tipuri de vaccinuri (vaccin HPV bivalent – protejează împotriva tulpinilor 16 și 18, vaccin tetravalent – împotriva tulpinilor 6, 11, 16 și 18 și vaccin nonavalent – asigură protecție împotriva genotipurilor 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58) care pot preveni apariția leziunilor anogenitale precanceroase și a verucilor genitale.

În Europa, sunt aprobate trei tipuri de vaccin:

  • Gardasil (MSD)
  • Gardasil9 (MSD) – este vaccinul care protejează împotriva a 9 tulpini de HPV, cel mai cuprinzător dintre toate variantele de vaccin.
  • Cervarix (GlaxoSmithKline Biologicals)

În România, vaccinarea anti HPV este inclusă în Calendarul Național de Imunizare, pentru fetele din grupa de vârstă 11 – 14 ani. Vaccinarea se realizează la solicitarea părinților sau a reprezentanților legali care pot formula o cerere la medicul de familie. Totodată, se pot vaccina și fetele și femeile cu vârsta peste 15 ani care nu au beneficiat anterior de vaccin anti HPV. Ideal, vaccinul trebuie administrat înaintea începerii vieții sexuale sau a infectării cu virusul, deoarece efectele vaccinului scad pe măsura creșterii numărului de parteneri sexuali. Decizia terapeutică cu privire la necesitatea efectuării vaccinului și modul în care se efectuează acesta aparține medicului.

Cancerul de col uterin este cea de-a doua formă de cancer care afectează femeile cu vârsta între 15 și 44 de ani, după cancerul de sân. Cancerul de col uterin este provocat, în general, de anumite tipuri de Virus Papiloma Uman (HPV). Mai multe studii de specialitate au detectat prezența acestui virus în peste 90% din cazurile de cancer de col uterin. Infecția cu HPV este cea mai frecventă și mai răspândită infecție virală a tractului genital. Aproape fiecare persoană activă sexual este infectată cel puțin o dată pe parcursul vieții și sunt peste 100 de tulpini, iar câteva dintre acestea au un risc foarte ridicat de cancer.

HPV este un virus cu transmisie cutanată, motiv pentru care prezervativul nu oferă protecție completă, singura protecție reală este vaccinarea, potrivit CDC (Center for Disease Control and Prevention, instituția americană care urmărește bolile transmisibile și care avizează tratamentele).

Cancerul de col uterin apare prin multiplicarea necontrolată a celulelor din colul uterin (porțiunea prin care uterul se deschide în vagin). Dintre toate tipurile de HPV, 15 pot determina apariția cancerului de col uterin, tipurile 16 și 18 fiind responsabile de aproximativ 70% din cancerele de col uterin la nivel internațional. Cele mai frecvente tipuri la nivel mondial sunt tulpinile 16, 18, 31, 33, 35, 45, 52, 58, acestea sunt responsabile pentru aproape 90% din cazurile de cancer de col uterin diagnosticate.

În cazul în care la testul Papanicolau apare ceva în neregulă, medicii recomandă mai departe genotiparea, pentru a afla ce tulpini de HPV au infectat colul și se face o colposcopie, o procedură endoscopică simplă de examinare a tractului genital inferior, adică se vizualizează cât de afectat este colul.

Spre deosebire de alte cancere, cancerul de col uterin se dezvoltă lent trecând prin stadiul de leziune precanceroasă. Descoperite și tratate în stadii incipiente, leziunile colului uterin se pot vindeca complet. În România, în fiecare an, peste 4000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin.

În stadii incipiente, cancerul de col uterin nu prezintă simptome, de aceea este important ca femeile să facă testul Papanicolau din șase în șase luni sau măcar o dată pe an, pentru a descoperi infecția din timp. Simptomele apar în stadiile avansate, un cancer de col uterin poate cauza sângerări după actul sexual, sângerări între ciclurile menstruale sau scurgeri vaginale anormale.

Sursă foto: Pixabay


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Admitere UMF „Carol Davila”. Peste 3.400 de candidați susțin duminică examenul de intrare la universitatea de medicină. Cîmpeanu: Universitatea a semnat un acord cu banca Mondială pentru o finanțare de 24 milioane de euro

Duminică, 3.427 de candidați susțin examenul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din București. Prezent la conferința de presă care a avut loc în această dimineață…
Vezi articolul