VIDEO: 479 de milioane de euro va acorda UE pentru nevoile tinerilor și copiilor – Victor Negrescu, europarlamentar, despre negocierile privind garanția europeană pentru copii

233 de vizualizări
Victor Negrescu / Foto: captură live – dezbatere World Vision România și EduPedu
„În total, s-au obținut 479 de milioane de euro pentru mai multe priorități, multe care cuprind drepturile tinerilor, educația, sănătatea și copiii”, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu în urma negocierilor pentru bugetul european pe 2022, care s-au întins până la 2 noaptea ieri. Europarlamentarii au cerut 300 de milioane de euro pentru garanția copiilor, „statele membre au fost oarecum reticente și s-a mers pe această perspectivă de creștere a bugetului pentru garanția europeană pentru copii”, a spus Negrescu la dezbaterea „Viitorul este al copiilor. Dar vocea lor contează în deciziile pentru viitor?”, organizată de Fundația World Vision România în parteneriat cu Edupedu.ro.

Mai jos, cele mai importante declarații ale europarlamentarului Victor Negrescu:

„O recomandare a UE pentru școli a fost suplimentarea consilierilor școlari care, în cazul multor state, au fost sprijiniți în a merge către familii, implicarea asistenței sociale de la nivelul autorităților locale, care a fost pregătită tocmai pentru a merge către copiii din familii vulnerabile. Vorbim de dezvoltarea unor mecanisme prin care copiii din zone defavorizate care înainte (de pandemie) aveau acces la un program de exemplu de alimentație (masă caldă).

Chiar dacă ei erau acasă în unele state, s-a găsit o soluție ca ei să beneficieze în continuare de acest serviciu public. (…) Sunt bani europeni o grămadă pe care noi nu i-am folosit nici măcar în contextul actual. (…) Aseară, până la 2 noaptea am negociat bugetul european pe anul 2022 și solicitarea noastră a fost o suplimentare a bugetului pentru garanția pentru copii și ceva ce am reușit să obținem – o monitorizare a implementării garanției pentru copii la nivel european.

Însă eu speram să avem tot planul gândit, care sunt măsurile, intervențiile pe care le facem, cum sunt ele corelate, care sunt indicatorii de performanță, cine sunt oamenii care sunt implicați. Așa m-aș gândi că ar trebui făcute lucrurile, un micromanagement, pentru că, din păcate, mai greu funcționează lucrurile în România, dar așa ar trebui să funcționeze și pe această latură pentru că e o nevoie urgentă de intervenție, un copil pierdut înseamnă foarte multe pentru o societate. (…)

Noi am cerut aseară o suplimentare cu 300 de milioane de euro, statele membre au fost oarecum reticente și s-a mers pe această perspectivă de creștere a bugetului pentru garanția europeană pentru copii. În total, s-au obținut 479 de milioane de euro pentru mai multe priorități, multe care cuprind drepturile tinerilor, educația, sănătatea și copiii.

Cred că primul lucru pe care trebuie să-l facem este să avem o evidență clară: care sunt acești copii, unde sunt ei, ce nevoi au, în toată țara, în amănunt. Pornind de la acest lucru, trebuie într-adevăr să gândim o serie de măsuri integrate și aici accesul la educație e prioritar, accesul la o alimentație adecvată e prioritară și tot ce înseamnă partea aceasta de consiliere, de proximitate este esențială pentru a putea să acompaniezi într-o manieră personalizată fiecare copil, ceea ce fac foarte multe organizații non-guvernamentale ca World Vision, Salvați Copiii, care fac lucruri extraordinare pe teren.

Și statul trebuie să învețe din respectiva experiență fie făcând la fel, fie lucrând cu aceste organizații care știu de multe ori mult mai bine decât statul român ceea ce trebuie să facă în sprijinirea copiilor.

  • Fundația World Vision România, în parteneriat cu Edupedu.ro, a găzduit marți, 16 noiembrie, începând de la ora 10:00, dezbaterea online cu privire la participarea copiilor în procesul de luare a deciziilor care îi privesc: “Viitorul este al copiilor. Dar vocea lor contează în deciziile pentru viitor?”.

Evenimentul marchează Ziua Internațională a Drepturilor Copilului serbată în fiecare an pe 20 noiembrie și poate fi urmărit în direct de către toți cei interesați. De asemenea, în cadrul acestui eveniment vor fi prezentate cele mai importante concluzii ale studiului „Participarea copiilor în procesul de luare a deciziilor care îi privesc, la nivelul instituțiilor publice. Analiza cadrului legislativ național și modele de bune practici”, realizat de către World Vision.

Ce este garanția pentru copii

În 2019, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat crearea unei garanții europene pentru copii, cu scopul de a se asigura că fiecare copil din Europa, expus riscului de sărăcie sau excluziune socială, are acces la cele mai elementare drepturi, cum ar fi asistența medicală și educația.

Obiectivul Garanției europene pentru copii, care a fost adoptată de Consiliu în iunie 2021, este de a preveni și combate excluziunea socială prin garantarea accesului copiilor care au nevoie la un set de servicii cheie: educația, îngrijirea timpurie, educația, sănătatea, nutriția și condițiile de locuință.

VIDEO Declarația lui Victor Negrescu, integral și răspunsul la întrebarea Mihaelei Nabăr, director executiv World Vision România:

Dezbaterea LIVE Video&principalele declarații în articolul publicat pe Edupedu.ro, aici:

https://bit.ly/ViitorulCopiilorLIVE2021


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Ghid pentru combaterea dezinformării și racolării în mediul online, adresat elevilor și profesorilor din medii vulnerabile – lansat de specialiști în combaterea traficului de persoane, justiție și comunicare

Un manual pentru combaterea dezinformării și racolării pe Internet a fost lansat de specialiști în combaterea traficului de persoane, justiție și comunicare, pentru uzul la clasă al profesorilor din învățământul…
Vezi articolul

Elevii olimpici care dau sau nu Evaluarea Națională, la alegerea lor, se pot înscrie la liceu până la data de 1 septembrie, anunță Sorin Cîmpeanu / Avantajul este că ei sunt înmatriculați peste numărul maxim de elevi în clasă, deci nu iau locul nimănui, spune ministrul

Elevii olimpici care dau sau nu Evaluarea Națională 2022 se pot înscrie la liceu prin depunerea unui dosar la inspectoratul școlar până la data de 1 septembrie, anunță ministrul Educației,…
Vezi articolul