VIDEO: 479 de milioane de euro va acorda UE pentru nevoile tinerilor și copiilor – Victor Negrescu, europarlamentar, despre negocierile privind garanția europeană pentru copii

272 de vizualizări
Victor Negrescu / Foto: captură live – dezbatere World Vision România și EduPedu
„În total, s-au obținut 479 de milioane de euro pentru mai multe priorități, multe care cuprind drepturile tinerilor, educația, sănătatea și copiii”, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu în urma negocierilor pentru bugetul european pe 2022, care s-au întins până la 2 noaptea ieri. Europarlamentarii au cerut 300 de milioane de euro pentru garanția copiilor, „statele membre au fost oarecum reticente și s-a mers pe această perspectivă de creștere a bugetului pentru garanția europeană pentru copii”, a spus Negrescu la dezbaterea „Viitorul este al copiilor. Dar vocea lor contează în deciziile pentru viitor?”, organizată de Fundația World Vision România în parteneriat cu Edupedu.ro.

Mai jos, cele mai importante declarații ale europarlamentarului Victor Negrescu:

„O recomandare a UE pentru școli a fost suplimentarea consilierilor școlari care, în cazul multor state, au fost sprijiniți în a merge către familii, implicarea asistenței sociale de la nivelul autorităților locale, care a fost pregătită tocmai pentru a merge către copiii din familii vulnerabile. Vorbim de dezvoltarea unor mecanisme prin care copiii din zone defavorizate care înainte (de pandemie) aveau acces la un program de exemplu de alimentație (masă caldă).

Chiar dacă ei erau acasă în unele state, s-a găsit o soluție ca ei să beneficieze în continuare de acest serviciu public. (…) Sunt bani europeni o grămadă pe care noi nu i-am folosit nici măcar în contextul actual. (…) Aseară, până la 2 noaptea am negociat bugetul european pe anul 2022 și solicitarea noastră a fost o suplimentare a bugetului pentru garanția pentru copii și ceva ce am reușit să obținem – o monitorizare a implementării garanției pentru copii la nivel european.

Însă eu speram să avem tot planul gândit, care sunt măsurile, intervențiile pe care le facem, cum sunt ele corelate, care sunt indicatorii de performanță, cine sunt oamenii care sunt implicați. Așa m-aș gândi că ar trebui făcute lucrurile, un micromanagement, pentru că, din păcate, mai greu funcționează lucrurile în România, dar așa ar trebui să funcționeze și pe această latură pentru că e o nevoie urgentă de intervenție, un copil pierdut înseamnă foarte multe pentru o societate. (…)

Noi am cerut aseară o suplimentare cu 300 de milioane de euro, statele membre au fost oarecum reticente și s-a mers pe această perspectivă de creștere a bugetului pentru garanția europeană pentru copii. În total, s-au obținut 479 de milioane de euro pentru mai multe priorități, multe care cuprind drepturile tinerilor, educația, sănătatea și copiii.

Cred că primul lucru pe care trebuie să-l facem este să avem o evidență clară: care sunt acești copii, unde sunt ei, ce nevoi au, în toată țara, în amănunt. Pornind de la acest lucru, trebuie într-adevăr să gândim o serie de măsuri integrate și aici accesul la educație e prioritar, accesul la o alimentație adecvată e prioritară și tot ce înseamnă partea aceasta de consiliere, de proximitate este esențială pentru a putea să acompaniezi într-o manieră personalizată fiecare copil, ceea ce fac foarte multe organizații non-guvernamentale ca World Vision, Salvați Copiii, care fac lucruri extraordinare pe teren.

Și statul trebuie să învețe din respectiva experiență fie făcând la fel, fie lucrând cu aceste organizații care știu de multe ori mult mai bine decât statul român ceea ce trebuie să facă în sprijinirea copiilor.

  • Fundația World Vision România, în parteneriat cu Edupedu.ro, a găzduit marți, 16 noiembrie, începând de la ora 10:00, dezbaterea online cu privire la participarea copiilor în procesul de luare a deciziilor care îi privesc: “Viitorul este al copiilor. Dar vocea lor contează în deciziile pentru viitor?”.

Evenimentul marchează Ziua Internațională a Drepturilor Copilului serbată în fiecare an pe 20 noiembrie și poate fi urmărit în direct de către toți cei interesați. De asemenea, în cadrul acestui eveniment vor fi prezentate cele mai importante concluzii ale studiului „Participarea copiilor în procesul de luare a deciziilor care îi privesc, la nivelul instituțiilor publice. Analiza cadrului legislativ național și modele de bune practici”, realizat de către World Vision.

Ce este garanția pentru copii

În 2019, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat crearea unei garanții europene pentru copii, cu scopul de a se asigura că fiecare copil din Europa, expus riscului de sărăcie sau excluziune socială, are acces la cele mai elementare drepturi, cum ar fi asistența medicală și educația.

Obiectivul Garanției europene pentru copii, care a fost adoptată de Consiliu în iunie 2021, este de a preveni și combate excluziunea socială prin garantarea accesului copiilor care au nevoie la un set de servicii cheie: educația, îngrijirea timpurie, educația, sănătatea, nutriția și condițiile de locuință.

VIDEO Declarația lui Victor Negrescu, integral și răspunsul la întrebarea Mihaelei Nabăr, director executiv World Vision România:

Dezbaterea LIVE Video&principalele declarații în articolul publicat pe Edupedu.ro, aici:

https://bit.ly/ViitorulCopiilorLIVE2021


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Dezbaterea Edupedu.ro – UiPath Foundation - Brio.ro

VIDEO Ministrul Cercetării, Ciprian Teleman: Până în 2025 vom garanta o viteză mare de conectivitate pe 90% din teritoriul țării de care va beneficia și Educația

Investițiile în digitalizare prin PNRR vor fi de 80 de milioane de euro pentru extinderea rețelei broadband, iar Ministerul Cercetării și Dezvoltării își propune să asigure conexiune la internet de…
Vezi articolul

Olimpiadele să fie organizate online de societățile științifice – apelul lansat de Societatea de Științe Matematice din România: “Nu putem lăsa deoparte pregătirea de excelență a copiilor dotați”

Olimpiadele școlare trebuie organizate și anul acesta, iar în condițiile în care Ministerul Educației a renunțat la susținerea lor în formatul prevăzut de legea educației, atunci ele trebuie desfășurate “cel…
Vezi articolul

Profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar, potrivit noii legi a Educației. Oricine poate face sesizarea la secretariatul școlii / În decembrie ar trebui să fie deja înființat Registrul de interese în fiecare școală

Profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar, prevede noua lege a Educației, care intră în vigoare din 2 septembrie. Legea nu specifică o sancțiune…
Vezi articolul