A murit profesoara Ștefania Popescu, autoarea culegerii “Gramatica practică a limbii române”

12.071 de vizualizări
Foto: “Gramatica practică a limbii române”. Autoare – Ștefania Popescu
Una dintre cele mai influente profesoare de Limba română din istoria recentă, Ștefania Popescu, autoare a culegerii “Gramatica practică a limbii române”, a decedat marți, 2 noiembrie 2021, potrivit familiei acesteia.

Autoare de cărți, manuale, culegeri destinate elevilor de clasele V-VIII, Ștefania Popescu a influențat generații de elevi, culegerea sa de gimnaziu “Gramatica practică a limbii române” având peste 10 ediții succesive.

S-a născut pe 5 aprilie 1942 în București. A absolvit, în 1964, Facultatea de Filologie a Universității „C. I. Parhon” din București (Universitatea din București de astăzi), secția Limba și literatura română. Stagiul de practică l-a efectuat în Viișoara, Teleorman. Din 1975 a obținut post de titular la Liceul Tehnologic „Petru Poni” din București. Lucrarea ei de limba română, emblematică pentru multe generații de elevi, „Gramatica practică a limbii române cu o culegere de exerciții”, a fost editată, de-a lungul timpului, în peste 10 ediții.


15 comentarii
 1. Odihnă veșnică! Unii oameni ne devin dascăli fără să o știm. Așa a fost și doamna profesoară. Am învățat din cărțile domniei sale gramatică adevărată, ”gramatică pe pâine”, dacă se poate spune așa.

 2. Și eu îi păstrez vie recunoștință.Am cartea.Am folosit-o și încă este utilă.Fie-i memoria binecuvântată! Prof. Claudia Bilașco

 3. Regretabilă dispariția profesoarei ilustre de limbă română de la liceul Mihai Eminescu din București, care mi-a fost și dirigintă în anul școlar 1954-55 . . . . .
  Dumnezeu s-o odihnească în binemeritat loc în Raiul ceresc !

 4. Afirmația că “Gramatica” doamnei Ștefania Popescu a fost Biblia dumneavoastră constituie o superbă metaforă prin care exprimați un mare adevăr. Din tot sufletul, felicitări!

 5. Manualul atâtor generații…! Un profesor de valoare, devotat limbii române ! Sincere condoleanțe ! Dumnezeu s-o odihnească!

 6. Dumnezeu sa o ierte!
  Profesor de excepție. Am culegerea respectiva, cred cs fiecare profesor de romana o are sau ar trebui…

  1. Contribuția doamnei profesoare Ștefania Popescu în cultivarea limbii române în ultima jumătate de secol este uriașă. Aproape la fel de mare precum a avut-o Gramatica Academiei. Sunt ferm convins că doamna Ștefania Popescu merită pe deplin să fie desemnată post-mortem membră a Academiei Române sau cel puțin una dintre unitățile de învățământ din București să-i poarte numele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Independența instituției care acreditează și autorizează toate școlile și grădinițele din România, în pericol. ARACIP ar urma să fie puternic politizată, atrage atenția Ovidiu Voicu, președintele Centrului pentru Inovație Publică: Nu pot să facă parte din consiliul Agenției cei care vor să fie evaluați, pentru că nu ar mai fi evaluarea externă

Ministerul Educației a organizat, luni, 27 decembrie, o dezbatere publică în legătură cu proiectul unei Hotărâri de Guvern care schimbă modul de funcționare al instituției care acreditează toate școlile și…
Vezi articolul