A murit profesoara Ștefania Popescu, autoarea culegerii “Gramatica practică a limbii române”

12.539 de vizualizări
Foto: “Gramatica practică a limbii române”. Autoare – Ștefania Popescu
Una dintre cele mai influente profesoare de Limba română din istoria recentă, Ștefania Popescu, autoare a culegerii “Gramatica practică a limbii române”, a decedat marți, 2 noiembrie 2021, potrivit familiei acesteia.

Autoare de cărți, manuale, culegeri destinate elevilor de clasele V-VIII, Ștefania Popescu a influențat generații de elevi, culegerea sa de gimnaziu “Gramatica practică a limbii române” având peste 10 ediții succesive.

S-a născut pe 5 aprilie 1942 în București. A absolvit, în 1964, Facultatea de Filologie a Universității „C. I. Parhon” din București (Universitatea din București de astăzi), secția Limba și literatura română. Stagiul de practică l-a efectuat în Viișoara, Teleorman. Din 1975 a obținut post de titular la Liceul Tehnologic „Petru Poni” din București. Lucrarea ei de limba română, emblematică pentru multe generații de elevi, „Gramatica practică a limbii române cu o culegere de exerciții”, a fost editată, de-a lungul timpului, în peste 10 ediții.


15 comments
  1. Odihnă veșnică! Unii oameni ne devin dascăli fără să o știm. Așa a fost și doamna profesoară. Am învățat din cărțile domniei sale gramatică adevărată, ”gramatică pe pâine”, dacă se poate spune așa.

  2. Și eu îi păstrez vie recunoștință.Am cartea.Am folosit-o și încă este utilă.Fie-i memoria binecuvântată! Prof. Claudia Bilașco

  3. Regretabilă dispariția profesoarei ilustre de limbă română de la liceul Mihai Eminescu din București, care mi-a fost și dirigintă în anul școlar 1954-55 . . . . .
    Dumnezeu s-o odihnească în binemeritat loc în Raiul ceresc !

  4. Afirmația că “Gramatica” doamnei Ștefania Popescu a fost Biblia dumneavoastră constituie o superbă metaforă prin care exprimați un mare adevăr. Din tot sufletul, felicitări!

  5. Manualul atâtor generații…! Un profesor de valoare, devotat limbii române ! Sincere condoleanțe ! Dumnezeu s-o odihnească!

  6. Dumnezeu sa o ierte!
    Profesor de excepție. Am culegerea respectiva, cred cs fiecare profesor de romana o are sau ar trebui…

    1. Contribuția doamnei profesoare Ștefania Popescu în cultivarea limbii române în ultima jumătate de secol este uriașă. Aproape la fel de mare precum a avut-o Gramatica Academiei. Sunt ferm convins că doamna Ștefania Popescu merită pe deplin să fie desemnată post-mortem membră a Academiei Române sau cel puțin una dintre unitățile de învățământ din București să-i poarte numele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SNSPA marchează 26 de ani de când a fost lansat Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, de către președinții Emil Constantinescu și Bill Clinton, în Piața Universității / Peste 3600 de tineri români au beneficiat până în prezent de sprijin prin bursele Fulbright

Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) marchează 26 de ani de la momentul lansării Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, “un reper esenţial al reformării…
Vezi articolul

Proiectul Danubius-RI a intrat, cu o aplicație de finanțare, în fazele preliminare pentru construcția componentelor românești – hubul de cercetare de la Murighiol și Supersite-ul Delta Dunării

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB) anunță că, alături de partenerii săi, a depus aplicația pentru finanțarea următoarei etape a proiectului internațional Danubius-RI, etapă ce presupune echiparea componentelor…
Vezi articolul

Ce le-au spus elevilor și părinților cinci profesori de Matematică și Română, după rezultatele de la simulare Evaluarea Națională 2024 / Cătălin Zaman, profesor: Rezultatele copiilor noștri sunt rezultatele noastre, fie că ne place uneori, fie că nu. Nu trebuie să le creăm iluzii

Mai mulți profesori de Limba și literatura română și Matematică au analizat rezultatele simulării Evaluării Naționale 2024 la dezbaterea organizată de MERITO, vineri, 23 februarie, imediat după publicarea de către…
Vezi articolul

Elevii de la liceele tehnologice și școlile profesionale care participă la programe Erasmus+ primesc certificat de calificare profesională și supliment descriptiv în format Europass / Metodologia pentru recunoașterea studiilor, publicată în Monitorul Oficial

Elevii din învățământul preuniversitar tehnologic și tehnologic dual care participă la proiecte finanțate prin programele UE vor primi la finalul acestora un certificat de calificare profesională și suplimentul descriptiv al…
Vezi articolul
Transport gratuit pentru elevi

Sancționarea elevilor prin retragerea burselor școlare, mutarea disciplinară la altă clasă, suspendarea elevilor, exmatricularea sau trimiterea lor în sală de detenție – Noile reguli care se aplică în noul an școlar 2024-2025 care începe mâine. Școlile pot interzice total intrarea cu telefoane în incintă

Aproape 3 milioane de elevi încep luni, 9 septembrie 2024, școala în România. Noul an școlar care debutează mâine vine cu o serie de reguli noi pentru elevi, după ce…
Vezi articolul