Accesul la tehnologie nu trebuie să devină un criteriu de ”selecție naturală” în rândul copiilor – Federația Sindicatelor „Spiru Haret”

466 de vizualizări
Marius Nistor / Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
„Ne place sau nu, trebuie să recunoaștem că ne aflăm în fața unui moment de răscruce în evoluția învățământului, de la grădiniță la universitar” care i-a adus „pe toți cei de la catedră în linia întâi a procesului de „reformatare” a învățământului românesc”, iar accesul la tehnologie nu trebuie să devină un criteriu de ”selecție naturală” în rândul copiilor, avertizează Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, cu ocazia zilei Educației.

„Criza ne-a adus pe toți cei de la catedră în linia întâi a procesului de „reformatare” a învățământului românesc. Pe termen scurt și mediu suntem responsabili de continuarea acestuia astfel încât să nu lăsăm în urmă pe nimeni. Toți elevii au dreptul la educație, indiferent de mediul în care trăiesc sau de posibilitățile materiale ale familiei. Accesul la tehnologie nu trebuie să devină un criteriu de ”selecție naturală” în rândul copiilor.”, se arată într-un comunicat al FSE „Spiru Haret”.

Reprezentanșii profesorilor au transmis mai departe că pe termen mediu și lung, cadrele didactice sunt cele responsabile pentru direcția în care va evolua școala românească.

„Putem să vedem această criză nu ca pe o ruptură a normalității, ci ca pe o oportunitate de a trece cu adevărat la o școală mult mai conectată la realitatea socială, la nevoile elevilor, la ceea ce le cere societatea după terminarea studiilor. Această responsabilitate, însă, nu este numai a noastră, a cadrelor didactice; ea se împarte cu toți cei care, direct sau indirect, sunt partenerii noștri în procesul de educație – părinți, instituții administrative, asociații etc”, se mai arată în mesajul sindicaliștilor.

Nu în ultimul rând, toți cei implicați în sistem trebuie să înțeleagă că cel mai probabil nu se va mai reveni niciodată la modul în care se preda înainte, ci se va continua pe trendul schimbării și modernizării școlii la nevoile și tehnologiile secolului în acre trăim.

„În același timp, trebuie să acceptăm că ”reinventarea viitorului” sistemului de învățământ presupune și un proces de reinventare a noastră, a cadrelor didactice. Poate că aici este cea mai mare provocare: să avem înțelepciunea de a accepta că nu ne vom mai întoarce la școala de tip ”tablă-cretă” și să ieșim din obișnuința normalității anterioare”, se mai arată în comunicatul Federației.

Mesajul FSE „Spiru Haret”:

Sărbătorim anul acesta Ziua Mondială a Educației în condiții cu totul speciale. Criza generată de virusul SARS-CoV-2 a bulversat sistemul educațional din România și l-a obligat să găsească „peste noapte” soluții de continuare a procesului de învățare în condiții foarte restrictive: izolare la domiciliu, lipsă de echipamente electronice adecvate, abilități limitate de utilizare a acestora în scopuri didactice etc. Peste toate acestea s-au suprapus incertitudinea, riscul de infectare, grija pentru familii, spaima „războiului cu un inamic nevăzut”, starea de urgență și apoi cea de alertă – prelungite mult peste estimările fiecăruia dintre noi, absența comunicării directe și mai ales sentimentul că am pierdut normalitatea cu care ne obișnuisem în viața de zi cu zi…

Pandemia de Covid-19 a multiplicat problemele cu care se confruntă sistemul de învățământ românesc. Virusul a pus la încercare într-un mod radical abilitățile cadrelor didactice de a utiliza tehnologiile informatice, și nu numai ale lor. Mulți părinți s-au văzut brusc în situația de a-și izola copiii la domiciliu și de a-i asista la desfășurarea orelor în regim online, practic de a împărți cu cadrele didactice responsabilitatea continuării procesului educațional în condiții de criză.

Trecerea ”peste noapte” la învățământul online nu a mai lăsat timp pentru pregătirea personalului didactic, pentru adaptarea instrumentelor didactice și pentru dotarea școlilor și a elevilor cu tehnologiile necesare. Fiecare educatoare, învățător, profesor și părinte a fost obligat să improvizeze cât mai eficient pentru ca procesul de învățământ să nu se oprească și totul a devenit dependent de mediul online.

Ne place sau nu, trebuie să recunoaștem că ne aflăm în fața unui moment de răscruce în evoluția învățământului, de la grădiniță la universitar.

Cu siguranță, la un moment dat va fi disponibil un vaccin care să contracareze virusul, iar procesul de învățământ va reveni la starea de normalitate. Dar suntem conștienți că normalitatea nu va mai fi niciodată cea cu care eram obișnuiți în anii trecuți! Școala va îmbina învățarea clasică și cea online, cu toate consecințele didactice, informaționale, tehnologice și manageriale pe care le impune acest proces.

De aceea, anul acesta, mai mult decât în alți ani, Ziua Mondială a Educației este purtătoarea unui mesaj de responsabilizare. Transformările pe care le inițiem astăzi în sistemul de educație vor genera efecte pentru mult timp și pentru multe generații de acum încolo. Avem șansa – dar și imensa răspundere – de a remodela viitorul școlii românești și al profesiei de cadru didactic.

Tema aleasă de UNESCO pentru a celebra această zi – ”Dascălii: lideri în perioade de criză, care reinventează viitorul” – subliniază foarte bine esența perioadei pe care o traversează sistemul educațional.

Criza ne-a adus pe toți cei de la catedră în linia întâi a procesului de „reformatare” a învățământului românesc. Pe termen scurt și mediu suntem responsabili de continuarea acestuia astfel încât să nu lăsăm în urmă pe nimeni. Toți elevii au dreptul la educație, indiferent de mediul în care trăiesc sau de posibilitățile materiale ale familiei. Accesul la tehnologie nu trebuie să devină un criteriu de ”selecție naturală” în rândul copiilor.

Pe termen mediu și lung, suntem responsabili pentru direcția în care va evolua școala românească. Putem să vedem această criză nu ca pe o ruptură a normalității, ci ca pe o oportunitate de a trece cu adevărat la o școală mult mai conectată la realitatea socială, la nevoile elevilor, la ceea ce le cere societatea după terminarea studiilor. Această responsabilitate, însă, nu este numai a noastră, a cadrelor didactice; ea se împarte cu toți cei care, direct sau indirect, sunt partenerii noștri în procesul de educație – părinți, instituții administrative, asociații etc.

În același timp, trebuie să acceptăm că ”reinventarea viitorului” sistemului de învățământ presupune și un proces de reinventare a noastră, a cadrelor didactice. Poate că aici este cea mai mare provocare: să avem înțelepciunea de a accepta că nu ne vom mai întoarce la școala de tip ”tablă-cretă” și să ieșim din obișnuința normalității anterioare.

Criza pe care o traversăm a demonstrat că avem puterea de a ne adapta la schimbare, tocmai pentru că ne respectăm profesia și ne iubim elevii. Vă respectăm toate eforturile din această perioadă și dedicarea de care dați dovadă pentru a asigura continuitatea pregătirii școlare.

Putere de muncă și multă sănătate!

La mulți ani, dragi colegi!

Marius Ovidiu Nistor Președinte

Sursă foto: INQUAM Photos – Octav Ganea

Citește și:
Sindicatele FSLI cer sancționarea elevilor și părinților care postează filmulețe din timpul predării online. Simion Hăncescu: Profesorii, amenințați cu desfacerea contractului de muncă dacă nu predau online. Este un abuz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Valeriu Gheorghiță: În România 5% dintre copiii cu vârstă cuprinsă între 12-15 ani sunt vaccinați. Această rată este de circa 8 ori mai mică față de ceea ce se întâmplă în vestul Europei

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, a declarat că procentul copiilor vaccinați din România cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani este de 5%, iar „această…
Vezi articolul

România are înregistrați, oficial, 105.000 tineri ieșiți din școală și fără loc de muncă, în pofida sutelor de milioane de euro alocați pentru ei din fonduri europene. Valorile reale, considerabil mai mari – europarlamentarul Cristian Ghinea

România are 105.000 de tineri care au ieșit din școală, dar nu au un loc de muncă, “înregistrați oficial în bazele de date ale statului (circa un sfert din numărul…
Vezi articolul