Activități de 1 Iunie, Ziua Copilului în București și mai multe orașe ale țării: între ateliere de creație, educative sau cu roboți, târguri de carte și hărți cu comori

5.223 de vizualizări
Foto: Facebook Biblioteca Metropolitana Bucuresti
Ziua de 1 iunie 2022, care pică miercuri, este zi liberă pentru elevi și nelucrătoare pentru profesori și părinți, conform Codului Muncii

Ziua internaţională a copilului a fost stabilită în 1954, fiind numită Ziua Universală a Copiilor, care se celebrează la 20 noiembrie, în fiecare an, promovând colaborarea internaţională şi conştientizarea problemelor copiilor din întreaga lume, dar şi dezvoltarea bunăstării acestora, conform site-ului www.un.org.

În România, Ziua internaţională a copilului este sărbătorită la data de 1 iunie, ca şi în alte aproximativ 50 de ţări. Totodată, alte peste o sută de ţări celebrează o zi a copilului la date diferite, mai notează Agerpres.

La 16 noiembrie 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care este modificat Codul muncii prin declararea zilei de 1 iunie – Ziua Copilului ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel, din 2017, ziua de 1 iunie este nelucrătoare.

Evenimente ce au loc de Ziua Copilului în Capitală și câteva orașe

București

 • La Palatul Parlamentului este Ziua Porților deschise pentru copii, între orele 10:00 și 17:00. Intrarea este liberă pentru copii și însoțitori și se face dinspre Bulevardul Națiunile Unite.
 • În Parcul Al. I. Cuza din București, între orele 9:00 și 22:00 sunt așteptați copiii pentru diverse activități: pictură, întreceri sportive, demonstrații de tir, scrimă, arte marțiale, gimnastică, handbal, volei. Vor fi și ateliere de educație rutieră, precum și ateliere digitale, roboți, gadget-uri și jocuri din realitatea virtuală, dar și spectacole de teatru și improvizație, ateliere de muzică, lansări de cărți pentru copii și ateliere de educație financiară. 
 • Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi va fi deschis pe 1 iunie, iar intrarea este gratuită. Va fi expusă cea mai veche hartă din muzeu, de la 1525 dar și singura hartă din colecţiile muzeului în care este menţionată o comoară, alături de alte exponate vechi şi interesante, cu jocuri de puzzle, şi indicii la Colţul de Lecturăşi cu aplicaţii de realitate augmentată la câteva dintre lucrările expuse cu ajutorul aplicației gratuite.
 • Biblioteca Metropolitană București între orele 13-18 la sediul central Mihail Sadoveanu: teatru de păpuși, jocuri și ghicitori, expoziție colectivă de pictură, recital de operă, ateliere creative, concursuri de muzică, poezie și pictură. De precizat, restul filialelor BMB vor fi închise.
 • Bookfest Salon de Carte se deschide pe 1 Iunie, în cadrul căruia are loc și Bookfest Junior cu circa 50 de evenimente pentru copii. Ediţia din acest an a „Bookfestului copiilor” reuneşte în program, pe lângă lansări de carte şi întâlniri cu autori şi o serie de ateliere, expoziţii de pictură cu desene inspirate din cărţi, teatru, completate de momente speciale cu reduceri atractive tip happy-hour şi tombole.
 • Parada Micilor bicicliști: Evenimentul are ca scop promovarea mersului pe bicicletă, în siguranță, în rândul copiilor, și își propune să-i învețe regulile care trebuie respectate în timpul deplasării pe doua roți, atât individual, cât și în grup. Traficul va fi închis în zona Kiseleff.
 • Ziua Porților deschise la Aerodrom: Pe 1 iunie, între orele 10:00 și 15:00, au loc decolări, aterizări cu avioane și planoare, piloții fac elemente de acrobație pe aerodromurile din București (Clinceni), Baia Mare, Brașov, Caransebeș, Cluj, Craiova, Deva, Iași, Pitești, Ploiești, Sibiu și Suceava. La Aeroclubul Mureș evenimentul va avea loc pe 5 iunie.
 • Plimbări cu caiacul pe lacul Herăstrău. Înscrieri se fac la fața locului, în limita locurilor disponibile. Orarul de ieșit pe apă va fi în următoarele intervale: 𝟏𝟎:𝟎𝟎 – 𝟏𝟐:𝟎𝟎, 𝟏𝟑:𝟎𝟎 – 𝟏𝟓:𝟎𝟎, 𝟏𝟔:𝟎𝟎 – 𝟏𝟖:𝟎𝟎.

Timișoara

 • Facultatea de Mecanică, una dintre cele mai vechi din Universitatea Politehnica Timişoara, sărbătoreşte, în 1 şi 2 iunie 2022, Zilele Mecanicii – Mec Days. Astfel, în data de 1 Iunie, între orele 10:00 – 18:00, cu ocazia Zilei Copiilor, Facultatea de Mecanică va participa cu o serie de ateliere instructiv-educative la Poli Kids Fest, pe Stadionul Ştiinţa şi în Parcul Mecanicii: ateliere de origami, roboți, copiii pot afla cum se determină ADN-ul sau demonstraţii cu un kart electric.

Cluj

 • Hai Hui printre povești are loc de Ziua Copilului, în Parcul Central (Centrul de Cultură Urbană Casino. Vor fi trupe profesioniste de teatru de păpuși, ateliere dedicate copiilor și familiei, spectacole și concerte ale trupelor elevilor clujeni.

Constanța

 • Evenimente cu activități pentru copii de 1 Iunie sunt organizate în mai multe parcuri: Tomis 2, Viitorului, Parc Casa de cultură și Parc Poarta 6. Teatru de păpuși, spectacole de magie, baloane, face-painting, animație și personaje de poveste. Programul, aici.

Brașov

 • Între orele 11.00 și 21.00, are loc „Vivat Copilăria pe Tărâmul Minunilor”, cu momente artistice, jocuri, muzică, dans, tombole cu premii speciale și ateliere de creație pentru cei mici. Sunt organizate ateliere de creație, dar și colecte de jucării pentru copiii din Ucraina, precum și un flashmob – copii îmbrăcați în alb vor alcătui cuvântul “PEACE” (Pace), pentru a atrage atenția asupra războiul din Ucraina.

Iași

 • Sărbătoarea Copilăriei – Viitorul sunteți voi!” va începe la ora 10.30, cu Jocul interactiv „Călătorie prin Pădurea Fermecată”, urmat de un recital susținut de Corul de Copii al Municipiului Iași. pe lângă ateliere cu activități vor fi și personajele de poveste Minnie Mouse, Mickey Mouse, Donald Duck, Olaf, Elsa, Anna, Alba ca Zăpada, Belle, Spiderman, Batman, Eroi în Pijama (Pisoi, Șopi, Bufnița).

Vaslui

 • Muzeul Judeţean ‘Ştefan cel Mare’ Vaslui organizează o paradă a costumelor realizate din materiale ecologice, intitulată ‘Eco Fashion Show’ la care pot participa părinți și copii, scrie Agerpres. Aceștia vor avea de realizat costume din materiale reciclabile: ziare, cutii de carton, folii şi pungi de plastic, ambalaje din plastic, cutii de tablă, pe care le vor prezenta în cadrul paradei. Fiecare copil îşi va descrie costumul, materialele folosite, tehnicile utilizate, cu cine a lucrat, ce înseamnă pentru el reciclarea şi care este importanţa reciclării’, au transmis reprezentanţii muzeului.

1 comentariu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Cercetătorii reacționează dur față de noul ministru, Nicolae Hurduc: ”Aberaţii, fantezii pseudoştiinţifice care agravează starea de confuzie indusă românilor”

AdAstra, comunitatea cercetătorilor români, reacționează extrem de dur față de declarațiile noului ministru al Cercetării, Nicolae Hurduc, care a pus la îndoială evoluția speciilor și a vorbit despre posibilele călătorii…
Vezi articolul