Administrația Trump retrage dreptul Universității Harvard de a primi studenți internaționali, anunță Departamentul de Securitate Internă: Aceștia trebuie să se transfere sau își pierd statutul legal

1.664 de vizualizări
Foto: © Marcos Souza | Dreamstime.com
Administrația Trump a retras joi dreptul Universității Harvard de a mai înscrie studenți internaționali, într-o escaladare semnificativă a conflictului dintre celebra instituție Ivy League și autoritățile federale americane, scrie CNN.
  • „Harvard nu mai poate înscrie studenți străini, iar studenții internaționali existenți trebuie să se transfere sau își pierd statutul legal”, a anunțat Departamentul pentru Securitate Internă al SUA (Department of Homeland Security – DHS) într-un comunicat oficial, potrivit sursei citate.

Secretara pentru Securitate Internă, Kristi Noem, a dispus revocarea certificării Harvard pentru programul „Student and Exchange Visitor Program” (SEVP), punând astfel în aplicare un ultimatum lansat luna trecută. Atunci, Noem ceruse universității să furnizeze „documente detaliate privind activitățile ilegale și violente ale studenților săi internaționali” până la 30 aprilie, sub amenințarea pierderii acreditării SEVP.

Kristi Noem susține că Harvard își poate recăpăta dreptul de a primi studenți străini dacă, în termen de 3 zile, pregătește și transmite un set amplu de documente privind activitatea acestora. Solicitarea vizează toate înregistrările, inclusiv audio și video, ale studenților internaționali care au participat la proteste sau la activități considerate periculoase în campus.

„Această administrație trage Harvard la răspundere pentru că a încurajat violența, antisemitismul și pentru că a colaborat cu Partidul Comunist Chinez în cadrul campusului său”, a declarat Kristi Noem în comunicatul citat.

  • Potrivit datelor oficiale ale universității, Harvard are o populație academică internațională de 9.970 de persoane. Datele de înscriere pentru anul universitar 2024-2025 arată că 6.793 de studenți internaționali reprezintă 27,2% din totalul celor înscriși, mai arată sursa citată.

Universitatea Harvard a condamnat ferm decizia, calificând-o drept „ilegală”, mai notează CNN. Într-un comunicat publicat joi, instituția a transmis că este „pe deplin angajată în menținerea capacității Harvard de a găzdui studenți și cercetători internaționali, care provin din peste 140 de țări și îmbogățesc inestimabil Universitatea – și această națiune”.

„Lucrăm rapid pentru a oferi sprijin și îndrumare membrilor comunității noastre. Această acțiune represivă amenință să producă prejudicii grave comunității Harvard și țării noastre și subminează misiunea academică și de cercetare a universității”, a declarat purtătorul de cuvânt al Harvard, Jason Newton.

Foto: © Marcos Souza | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Și de la ăștia ne luăm noi indicii despre cum să fim o democrație… Ăștia ne dau nouă lecții despre ce înseamnă să fii o țară liberă?

    Ne-am dus pe copcă, tovarăși 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Liderul sindical Anton Hadăr, despre tăierea voucherelor de vacanță: Măcar să dea Guvernul cei 800 fără să mai ceară angajatului 800 lei. Este o pierdere a salariatului din Educație

Anton Hadăr, liderul federației sindicale a cadrelor universitare „Alma Mater”, a criticat propunerea Guvernului Ciolacu de a reduce valoarea voucherelor de vacanță pentru anul 2025, subliniind că aceasta va afecta…
Vezi articolul

Laura Pătraș, cercetătoare de la Universitatea Babeș-Bolyai – coautoare a unei serii de articole publicate în Nature, care analizează date biomedicale și neurocognitive din zborurile SpaceX

Laura Pătraș, reprezentantă a grupului de Nanomedicină de la Facultatea de Biologie și Geologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, precum și centrul Weill Cornell Medicine din New York, figurează drept…
Vezi articolul

Cercetătorul Sergiu Pașca: După ce am întâlnit unul dintre primii mei pacienți cu autism și pe mama lui, autismul și cercetarea creierului au devenit principala mea preocupare / Este incredibil de important să avem studenți la medicină care fac cercetare cât mai devreme

„După ce am întâlnit unul dintre primii mei pacienți cu autism și pe mama lui, Ana Dragu, mi-am schimbat întru totul traiectoria, autismul și cercetarea creierului au devenit principala mea…
Vezi articolul

PSD cere să fie eliminată din proiectul Legii învățământului superior prevederea ca mandatele incomplete și cele în curs să fie luate în calcul pentru numărul maxim de mandate ale rectorilor  – amendament

Una dintre concesiile Ministerul Educației în fața cererilor de limitare a numărului de mandate ale rectorilor poate fi anulată în urma unui amendament PSD la proiectul legii învățământului superior, ce…
Vezi articolul

Universități de stat sau private, ONG-uri sau asociații profesionale în domeniul educației pot aplica online din 6 noiembrie pentru apelul prin care se vor forma peste 21.000 de angajați din creșe și grădinițe / Modulele propuse trebuie să conțină elemente de educație digitală și de asigurare a primului ajutor – proiect

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un apel privind formarea personalului din creșe și grădinițe care se adresează universităților publice sau private, asociațiilor profesionale din domeniul educației timpurii și…
Vezi articolul