Alianța organizațiilor studențești cere subvenționarea cu 90% a transportului feroviar și cu metroul pentru studenți

292 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești (ANOSR) cere, într-un comunicat emis luni, ca subvenția acordată pentru transportul feroviar și cu metroul pentru studenți să fie majorată de la 50% la 90%. Organizația invocă în acest sens faptul că impactul bugetar ar fi nesemnificativ în raport cu beneficiile și prin aspecte economice precum prețul pentru combustibil.

ANOSR afirmă că, în perioada 2017-2021, când studenții au beneficiat de gratuitate la transportul feroviar, clasa a II-a, facilitatea “a fost de natură să asigure o serie largă de beneficii directe și imediate pentru studenți, precum creșterea accesibilității studiilor pentru studenții navetiști, a implicării în acțiuni de voluntariat, a posibilității de a participa la diverse evenimente pentru studenți și tineri.”

Organizația invocă trei motive pentru o ridicare a subvenției la 90%:

  • “În primul rând, ANOSR a arătat faptul că impactul bugetar al acestei măsuri a fost nesemnificativ, prin raportare la beneficiul adus (…)”.
  • În al doilea rând, în contextul creșterii prețului la combustibil, a creșterii prețurilor la biletele de tren și a măsurilor de protecție pe care statul român le ia deja față de aceste scumpiri (…), acordarea unei astfel de facilități ar fi o măsură extrem de inteligentă (…).
  • În al treilea rând, exact în contextul acestor scumpiri, o astfel de măsură ar fi înclina semnificativ balanța în favoarea transportului feroviar și cu metroul, un transport ecologic, verde, tendință pe care statul este direct interesat să o încurajeze, inclusiv prin raportare la politicile europene.
  • În final, având în vedere faptul că unul dintre așa-zisele argumentele invocate la momentul eliminării gratuității a fost faptul că studenții rezervau bilete fără a avea intenția de a le folosi, blocând astfel accesul celorlalți pasageri, ANOSR consideră că introducerea unei reduceri de 90% ar elimina orice fel de scuză care ar putea fi adusă.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

ANALIZĂ Paradoxul cadourilor pentru educatoare și profesori la privat, explicat de un psiholog și un antropolog. De unde vine febra cadourilor dezbătute pe Whatsapp?

Câți bani punem pentru doamna și ce luăm? “Atențiile” pentru profesori și educatoare monopolizează zilele acestea discuțiile dintre părinți, pe grupurile de Whatsapp. Iar febra strânsului de bani pentru profesori…
Vezi articolul

România suspendă din 1 iunie participarea la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Rusia / Cotizația României la institutul de lângă Moscova, de 4 milioane de dolari pe 2022, nu va fi achitată “atât timp cât situația din Ucraina se menține”

România își suspendă din 1 iunie a.c. participarea la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare (IUCN) din Dubna, Rusia, în urma agresiunii ruse în Ucraina, iar declarația de suspendare va fi…
Vezi articolul

Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, către ministrul Cîmpeanu: “Sunteți întruchiparea perfectă a unui amestec între nepăsarea lui Iohannis și cinismul securiștilor cu doctorate falsificate” / “Mi-e foarte clar, educația va merge doar în jos”

“Sunteți la locul dumneavoastră, adică ministru al Educației în Guvernul României, doar din două perspective: sunteți în subordinea unui plagiator – deci pentru asta vă potriviți acolo – și sunteți…
Vezi articolul