Anca Florea, directoarea adjunctă a Colegiului Național „B. P. Hasdeu” din Buzău: Demnitatea este marea lecție pe care orice școală trebuie s-o predea

6.848 de vizualizări
Foto: Cristina Anculete/ https://www.qmagazine.ro/prof-dr-anca-florea-si-libertatea-trebuie-educata/
Directoarea adjunctă a Colegiului Național „B. P. Hasdeu” din județul Buzău, Anca Florea, a afirmat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că „o școală bună este aceea care te face să simți nevoia să-ți răspunzi la întrebarea: Ce te face demn de respect?”, iar demnitatea este „marea lecție pe care orice școală trebuie s-o predea”.

Directoarea a afirmat că cea mai importantă lecție pe care a învățat-o în școală depășește programa școlară, fiind vorba despre lecția demnității: „Cred că marea lecție, dincolo de pregătirea în plan academic, pe care am învățat-o în școala care m-a format, iar acea școală înseamnă în primul rând profesorii mei, este o lecție care nu se regăsește în mod explicit în nicio programă. Este o lecție despre ceva ce este intim legat de valorile etice și, ca orice valoare etică, nu se poate «negocia» în nici un moment al vieții. Lecția aceasta se numește simplu: DEMNITATE”, a spus directoarea adjunctă.

Anca Florea, profesoară cu 27 de ani de experiență, definește „a fi demn” ca „o formă de distingere dintr-o masă amorfă, de oricare alții. Numai că demnitatea nu este niciodată o expresie a adaptării egoiste. Ea este forma superioară de rezistență a celui pentru care nu condițiile circumstanțiale validează valoarea, ci valoarea determină imperativele morale”, a declarat ea.

Redăm postarea integrală a directoarei adjuncte de la Colegiul Național „B. P. Hasdeu” din Buzău:

„DEMNITATEA – marea lecție pe care orice „școală” trebuie s-o predea

În urmă cu câteva zile acordam un interviu Fundației Comunitare Buzău, iar una dintre întrebări era: Cum v-a ajutat școala să deveniți omul care sunteți acum?

Iată o invitație la a face un exercițiu de sinceritate…

Cred că marea lecție, dincolo de pregătirea în plan academic, pe care am învățat-o în școala care m-a format, iar acea școală înseamnă în primul rând profesorii mei, este o lecție care nu se regăsește în mod explicit în nicio programă. Este o lecție despre ceva ce este intim legat de valorile etice și, ca orice valoare etică, nu se poate «negocia» în nici un moment al vieții. Lecția aceasta se numește simplu: DEMNITATE. Cred că Nikolai Berdiaev avea dreptate când spunea că «tragismul vieții umane rezidă, înainte de toate, nu în conflictul dintre bine și rău, ci în conflictul dintre valorile pozitive».

Am înțeles cu timpul că o școală bună este aceea care te face să simți nevoia să-ți răspunzi la câteva întrebări: Ce te face demn de respect? Ce te face demn de a fi partenerul celui de lângă tine? Ce te face demn de celălalt?

Ca și iubirea, demnitatea nu are nevoie de nimic exterior pentru a se manifesta. Tocmai de aceea este pentru unii ușor de câștigat, pentru unii imposibil de conceput, iar pentru alții greu de recunoscut. Ceea ce nu se înțelege în societatea noastră este că nimeni nu te face demn. Ceea ce oferi, este ceea ce ești. Dar, ca orice valoare modernă, a fost înțeleasă ca un apel disperat de a plasa individualul Eu deasupra colectivului. A fi demn este o formă de distingere dintr-o masă amorfă, de oricare alții. Numai că demnitatea nu este niciodată o expresie a adaptării egoiste. Ea este forma superioară de rezistență a celui pentru care nu condițiile circumstanțiale validează valoarea, ci valoarea determină imperativele morale.

Aceasta cred că este marea lecție pe care m-au ajutat s-o înțeleg părinții și mentorii mei…”


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like