Andreea Esca: Educația trebuie predată de oameni îndrăgostiți de ceea ce fac. Profesoara noastră de engleză iubea copiii: făceam scenete, aveam laborator fonic, ne simțeam ca și cum nu făceam școală

12.621 de vizualizări
Andreea Esca / Foto: captură Youtube.com/ BBS – ASE
Pasiunea profesorilor este esențială pentru o educație de calitate, este de părere jurnalista Andreea Esca, care crede că „educația trebuie predată de oameni care la rândul lor sunt îndrăgostiți de ceea ce fac, sunt îndrăgostiți de elevi, vor să dea mai departe”. Declarația a fost făcută într-un podcast organizat de Academia de Studii Economice (ASE) din București.

Întrebată de importanța educației formale, în contextul în care în era digitală oricine se poate informa urmând diverse cursuri online, Andreea Esca a spus că ea crede în educația făcută de profesori bine pregătiți. Un profesor slab sau care nu reușește să se apropie de copii nu îi va putea atrage spre disciplina pe care o predă, spune prezentatoarea știrilor Pro Tv:

„Eu cred foarte mult în educație. Dar cred foarte mult în profesori. Cred că nu poți beneficia de o educație cumsecade dacă nu ai profesori cu har. Cred că poți să mergi la o materie care poate fi extrem de interesantă, dar să nu-ți placă fiindcă ai un profesor slab. Și să nu înveți pentru că profesorul nu are har, nu are chef, vine pentru că nu lucrează altundeva”.

Pe de altă parte, jurnalista a arătat cum un profesor implicat poate face chiar și o materie mai puțin atrăgătoare să devină captivantă pentru elevi: „Dar poți să ai o materie care nu e cea mai fascinantă, dar care e predată de un profesor la care se vede că îi place ce face și crede în ce spune. Și atunci poate să te facă să îți placă și ție. Cred că asta se întâmplă în toate universitățile din lumea asta, în toate școlile și liceele”.

Andreea Esca a povestit despre experiențele personale care i-au marcat parcursul educațional, punând accent pe rolul învățătorilor și profesorilor săi din copilărie, care i-au transmis pasiunea pentru învățare și creativitate.

„Eu am făcut multe lucruri în viața mea datorită învățătoarei mele pentru că era un om cu har, credea în mine, spunea că pot face orice, mă ducea la teatru, la film. Am avut apoi o profesoară de engleză care iubea copiii și, pe timpul comunismului, avea în școală un laborator fonic, ne aducea casete. Ne punea să facem diferența între cum vorbesc americanii, cum vorbesc britanicii. Făceam scenete, iar pentru noi copiii era ca și cum nu făceam școală. Toată lumea a vorbit apoi engleză și am fost îndrăgostiți de engleză. Am luat posturile [N. Red. la serviciu] pentru că am dat de oameni îndrăgostiți de ce făceau”.

Jurnalista a subliniat că doar profesorii pasionați și implicați pot transforma educația într-un proces cu adevărat valoros pentru elevi: „Eu cred că despre asta este. Educația trebuie predată de oameni care la rândul lor sunt îndrăgostiți de ceea ce fac, sunt îndrăgostiți de elevi, vor să dea mai departe. Altfel e degeaba, dacă tu vrei să predai o materie importantă și nu știi cum”.

VIDEO De la minutul 56:20:

12 comments
  1. S-a trezit doamna specialista în educație să dea sfaturi prețioase! Nu mai bine ar testa și dansa meseria de profesor, măcar o săptămână, și apoi mai discutam!

  2. Uite cine nu a mai educat poporul român. ProTV-ul. Ptiu, ucigă-l toaca de televizor! Știrile de la ora 5 au ajuns să facă politica educațională în țara asta. Se văd cu ochiul liber rezultatele operei doamnei Esca în materie de educație.

  3. Cred ca mai mult de 90% dintre profesori ar fi indragostiti de ceea ce fac pt ca : 1-doar cei care realmente simt ca au o chemare catre asa ceva se incumeta sa intre intr-un sistem in care stiu dinainte ca nu vor fi platiti nici macar decent; 2-daca ar fi lasati in pace de catre parinti sa-si faca meseria; 3-daca nu ar mai stresati/ingropati pana peste cap de tot felul de rapoarte si situatii cerute de frecatorii de menta din minister si inspectorate.
    Iar cele spuse de dna Esca raman doar o frumoasa poveste fara cap si coada….

  4. Altă ființă pricepută la educație! Fiică de oameni cu bani nu crede la cel flămând. Să-i spună cineva că profesorii din învățământul de stat sunt asistați social. Fata ei a frecventat învățământul privat, deci nu știe.

  5. Trebuie sa mananci si tu ca profesor,coana Esca!
    Sa fii imbracat decent,sa platesti facturi,sa intretii familia;ai so tu copii care cer.
    Cu salariul tau nesimtit ,iti da mana sa vorbesti!
    Cat tupeu pe tine!

  6. Dragă Andreea, văd că te dai specialistă în educație. Te invit frumos să faci pe profesoara (pasionată), măcar o săptămână, într-o școală la alegerea ta! Să văd cum mai pui problema după aceea!

  7. La fel cum un chirurg pasionat de meserie nu va putea opera fără sală de operații dotată cum trebuie și o echipă care să îl ajute, nici profesorul, oricât de pasionat, nu-și poate face treaba așa cum trebuie dacă nu are la îndemână materialele necesare.

    Restul e poveste lacrimogenă, ca de obicei.

    1. Va contrazic. Parintii pot sa sustina si sa faca echipa cu cadrul didactic dar multi profesori nu vor. Oricum se cumpără incat sa si ia invatatoarea comisioanele …ne a spus sa le luam ca le trebuie la scoala dupa…sa lucrati acasa ca nu am timp. Unii fac profesia de dascal pentru bani, comisioane reviste si carti, cadouri, vouchere samd.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Noile planuri-cadru de liceu să se aplice din septembrie 2027, cere Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, după ce profesorii sunt formați, pentru ca „impactul pe norme să fie minim”

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” propune ca noile planuri cadru să se aplice din septembrie 2027, după ce profesorii vor fi formați. Asta ar însemna cu generația de elevi…
Vezi articolul

Principalele schimbări din legile Educației, adoptate parlamentari și care s-ar aplica începând cu generația de elevi care intră la toamnă în clasa a V-a: examen de admitere la liceu pentru 50% dintre locuri, posibilitatea exmatriculării temporare, religia ca disciplină opțională la Bac

Cele mai controversate schimbări aduse prin noile legi ale Educației, votate de Senat luni, sunt legate de admiterea la liceu, printr-un examen suplimentar, pe lângă Evaluarea Națională, pentru 50% dintre…
Vezi articolul

Reluarea cursurilor cu prezență fizică pentru toate școlile, fără scenarii diferențiate, posibilă doar cu teste rapide non-invazive și alte trei condiții îndeplinite, susține Cîmpeanu. Apel public către Vlad Voiculescu să facă el licitația pentru aceste teste, după ce îi pasase responsabilitatea

“Mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătății pentru implicare în vederea asigurării unei protecții sanitare corespunzătoare în școlile din România”, potrivit unui apel public făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu,…
Vezi articolul