Anisie: Vom încheia anul școlar într-un fel sau altul pentru că unele state europene au decis să nu mai redeschidă școlile și să încheie situația, altele să continue online

97.760 de vizualizări
Monica Anisie / Foto: gov.ro
“Finalizarea anului școlar se va realiza, iar examenele naționale vor fi date. Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor ține și vom încheia anul școlar într-un fel sau altul pentru că unele state europene au decis să nu mai redeschidă școlile și să încheie situația”, a declarat ministrul Educaţiei, Monica Anisie potrivit antenat3.ro. Oficialul a dat exemplul Franţei, care lua decizia de a nu mai reveni la cursuri, iar mediile elevilor să fie încheiate pe baza notelor din semestrul I.

Declaraţiile ministrului Monica Anisie:

“La acest moment pot să le spun părinţilor, elevilor şi studenţilor că vom încheia într-o formă sau alta anul şcolar. Finalizarea anului școlar se va realiza, iar examenele naționale vor fi date. Deci Evaluarea Națională și Bacalaureatul, am spus-o de la început, că se vor ține și că vom încheia anul școlar spuneam într-un fel sau altul pentru că unele state europene au decis să nu mai redeschidă școlile și să încheie situația, de exemplu în Franța, pe baza a ceea ce s-a întâmplat în semestrul I, sau altele au continuat în formatul online, iar altele online sau în format tipărit au transmis către elevi material didactic prin care elevul să-şi continue învăţarea de acasă. Prin urmare găsim soluţia cea mai bună şi soluţia prin care copilul nu este expus îmbolnăvirii – cred că este cel mai important lucru la care trebuie să ne gândim.

Dacă se va deschide şcoala, aveţi capacitatea necesară să impuneţi soluţii de distanţare?

Trebuie să luăm astfel de măsuri de distanțare pentru că nu avem cum să facem altfel. Toți specialiștii, epidemiologii şi să ştiţi că m-am consultat şi cu cercetătorii în domeniu, mi-au spus că elevii trebuie să respecte, în momentul revenirii la cursuri, anumite reguli de igienă, să poarte măști și să fie distanțați. Aceste reguli sunt de bază. Prin urmare, voi lua măsuri să se întâmple lucrul acesta și să nu îi expunem la momentul reîntoarcerii la cursuri, dacă este nevoie.”

FOTO: gov.ro


47 comments
  1. Nu vad o soluție corecta să duci copii 2 săptămâni la școală să recupereze 2 luni de stat acasă ,majoritatea copiilor locuiesc și cu bunici in familie ,riscam să îmbolnăvim atat copii cât și familiile lor ca mai apoi sa nu mai poată susține săracii nici examenul in sine .Iar transportul spre școală cum se face ?merg autobuzele cu 10 elevi deși cam multi pt un autobuz ,de ce nu se ia în calculul mediile de peste ani se crede că avem copii prea sănătoși și nu stim cum sa ii îmbolnăvim ba mai mult doar cei din clasele inferioare sunt copii noștri doar pt aceia se pot lua masuri ,aceștia care au clase terminale nu sunt ai noștri ,daca doamne ferește se îmbolnăvesc cine susține evaluarea sau bacalaureatul ?,doamna ministru cu domnul președinte.
    Va mulțumesc dar eu zic totuși să vă mai gândiți că nu suntem singurii care am proceda la încheierea cu mediile de peste ani sau vi se pare că stam prea bine la capitolul decese și nr de îmbolnăviri , vi se pare că trebuie să ajungem celelalte țări? Nu cred că este așa o mare crimă dacă se încheie anul pt clasele a VIII și a XII fara examen deoarece notele sunt tot munca elevilor iar care nu au muncit în timpul anului nu vor munci nici acum mai mult .Totuși mai ganditi-va sau d-voastră nu mai aveți copii de vârsta copiilor noștri?

  2. Buna ziua! Trăim in niște momente uluitoare pline de stres pentru părinți, elevi și profesori. Revenirea in scoli este o idee extrem de proasta( chiar și revenirea doar celor din clasele terminale deoarece nici ei nu sunt imuni la virus) școlile ar trebui deschise in toamna, dacă virusul ne va permite. Copiii sunt generația viitoare, ei nu trebuie expuși acestui risc. Ne imaginam ca intr-o clasa sunt 27 de elevi: unii vin la Scoala cu părinții, altii prin transport public: dacă unul dintre elevii ce vin prin transport public a luat virusul de la o persoana și îl aduce in clase? Cine își asuma acest risc? Virusul poate ajunge la colegi, părinți și bunici! Cine își asuma moartea acestora?? Cât despre examenele naționale și bacalaureat doamna ministru susține ca tine legătura cu celelalte state din eu, întrebarea fiind de ce nu putem lua și noi o decizie???? Majoritatea, precum Olanda, Franța, Republica Moldova au decis ca acestea sa fie echivalate cu mediile din ceilalți ani, ceea ce este un lucru foarte corect, un lucru ce asigura siguranța elevilor. Cei care au învățat in acești ani și au obținut medii mari pot ajunge la liceele dorite( notele fiind luate pe meritul lor, pe cât de mult au învățat și cât de mult și au dat interesul). Mediile din al doilea semestru sa fie încheiate cu notele pe care le avem deja, astfel nu am mai Risca siguranța copiilor. ( imaginati-va cum va putea sta un copil, de orice vârsta 4 ore cu masca – fiind Adulți care nu o pot tine o ora) SĂNĂTATEA ESTE MAI IMPORTANTĂ DECÂT ORICE . Trebuie sa punem pret pe orele online, doamna ministru sa asigure tablete pentru elevii ce nu au posibilități. NU VA MAI BATEȚI JOC DE ELEVI ȘI LUATI O DECIZIE CORECTA!!!!! SIGURANȚA ELEVILOR ȘI A PROFESORILOR ESTE CEA MAI IMPORTANTĂ!!!

  3. …Stimata ….doamna ministru,
    Nu va putem face cadou sanatatea sau viata copiilor nostri si nici dvs. nu ar trebui sa aveti tupeul sa ne cereti aceasta. Pe vremuri copiii minori sau majori erau chemati la razboi sau se ofereau voluntar in spiritul patriotismului. Nu mai sunt acele vremuri, din fericire, asa ca, luati o pauza si ganditi-va mai bine cum veti incheia mediile, fara redeschiderea scolilor, si, gasiti solutia pentru a calcula media pt bac si capacitate , fara ca examenele propri-zise sa fie sustinute de elevi, adica de copiii nostri, care nu intentioneaza sa-si riste sanatatea sau viata pt orgoliul dvs.
    De data asta, DA,: la placinte inainte, la razboi inapoi!

  4. De acord cu toți părinți, în primul rand trebuie sa ne gândim, la sănătatea copiilor noștri chiar dacă ar trebuie sa mai repete anul,sau sa se încheie anul școlar cu notele care sunt pana în prezent.doamne ferește, sa se îmbolnăvească copii atunci ce facem. Mergem la cei de la minister sa ne trateze copii. Trebuie sa ne gândim bine, eu una nu sunt de acord. Tot respectul pentru toți.

  5. Doamnă ministru ,cu tot respectul pt dv și pt instituția învățământului nu cred că este 1 Iunie un moment potrivit pt începerea cursurilor. Am doi copii,ambii elevi,unul în învățământul primar ,celălat elev,și sincer ,după două luni în care nu au ieșit deloc din casă, tocmai pt a-i proteja,acum să îi trimitem în colectivitate!!! Nu suntem de acord cu începerea cursurilor de la 1 Iunie. Cursurile online chiar funcționează și sunt cele mai sigure în acest moment!

  6. Doamna Ministru !

    Sanatatea elevilor este pe primul plan si implicit a familiilor lor . Va rugam inchideti mediile cu ce note au acumulat pana la data inchiderii scolilor si ANULATI EXAMENELE NATIONALE DIN ACEST AN. Sunt 30 de copii intr-o clasa si sute
    intr-un liceu , va rugam nu riscati si astfel o sa ramaneti in istorie cu o amintire placuta , altfel …..
    Va multumim!

    1. Doamnă ministru ,cu tot respectul pt dv și pt instituția învățământului nu cred că este 1 Iunie un moment potrivit pt începerea cursurilor. Am doi copii,ambii elevi,unul în învățământul primar ,celălat elev,și sincer ,după două luni în care nu au ieșit deloc din casă, tocmai pt a-i proteja,acum să îi trimitem în colectivitate!!! Nu suntem de acord cu începerea cursurilor de la 1 Iunie. Cursurile online chiar funcționează și sunt cele mai sigure în acest moment!

  7. Eu nu sunt de acord cu redeschiderea scolii pentru ca multi stam acasa sa nu ne îmbolnăvim atat pe noi cat si pe cei dragi, iar acum daca ne reintoarcem la scoala toate astea ar fi in zadar… Eu propun sa se incheie anul scolar cu notele pe care le avem cu totii pe semestrul al II-lea.. Mie nu-mi convine sa ma reintorc la scoala si sa-mi imbolnavesc familia, mai bine pierd un an de scoala decat viata.

  8. Se vorbește mult despre reînceperea sau nu, a cursurilor la școală. Absolut nimeni nu vorbește despre copiii cu dizabilitati. Acestia ,pe lângă dizabilitatea/dizabilitățile pe care le au, asociat au si probleme medicale si implicit un sistem imunitar scazut. Se gandesc guvernanții noștri cât de expuși vor fi aceștia? Cum vor sta aceștia cu masca pe fata? Cum vor înțelege ce le vor spune dascălii cu fața acoperită? Ei au nevoie sa ne privească expresiile feței, modul în care articulam cuvintele și, nu in ultimul rand, de atingerea noastră, susținerea fizică din partea noastră , ajutor la hrănit, deplasat, etc.(copiii cu dizabilitati motorii)…. În acest caz ,cum se va realiza distanțarea socială? Nu uitati acest sector al învățământului deoarece si aici sunt copii și cadre didactice ,parte a sistemului educațional.

  9. Credeți că dacă se reiau cursurile copii vor rezista la 30 de grade în sălile de clasa cu măștile pe gura? Le vor da jos și ne vom mira de ce s-au îmbolnăvit, sper sa se rezolve situația în vreun fel încât sa ținem cont de sănătatea copiilor și a cadrelor didactice.

  10. Doamna ministru dar cu copii de gradinita ce se vor face daca se vor deschide scolilie si gradinitele credeti ca copii mici vor purta masti si manusi nu nu vor sta si nici manusile si nici mastile nu le vin sa fim seriosi si nici un parinte nu isi va trimite copilul sa se imbolnaveasca .Dar cu cei care au burse dar nau card ce se vor face .Eu cred ca ar trebui sa dati examenele toate dupa starea de urgenta si sa se termine anul acolar cu notele pe care le au si cei care nu au ar trebui sa le puna din burta cum pun si la altii ca asa sunt profesorii mai pun note si de la ei ca sa il treaca sau cu ce au facur online pana acm si nici evaluarea nationala nu o veti putea da online ca toti copii vor copia si vor lua note mari tot daca dati subiectele dupa ce vor termina examenele dar ei vor avea caietele pe masa sau alte trucuri de copiere .Eu as zice ca ar trebui sa incheiati anul scolar si sa dati examenele dupa perioada de urgenta.

  11. Sunt mamica la 3 fetite cu varsta pana in 10 ani din care 2 frecventează scoala. Eu nu imi voi trimite copii la scoala din 1 iunie asta e sigur nu vreau sa le expun dupa ce le-am tinut in casa de cand s-a întrerupt scoala.adica dupa 2 luni de stat in casa in care cazurile au crescut si sunt in crestere noi ne trimitem copii la școală ca si cum nimic nu s-a întâmplat? Fiti serioși. Reveniți la realitate mai, nu se poate asa ceva. Sunt sigura ca, copii de clasa zero sau si cei mari nu vor sta cu masti si manusi toata ziua, plus ca sunt micuti si impart lucruri intre ei, se scarpina la nas ochi etc. Nu se pot abtine, deabea rezistam noi adulții. Eu ma duc la cumparaturi aici aproape si nu rezist cu masca aceea pe gura mai mult de o ora. Cum ne asteptam ca niste copilași sa reziste cateva ore bune? Hai sa fim realisti in situatia asta, orele se tin on-line, au devenit si obligatorii, eu zic ca ajunge. Sa luam si noi macar o data un exemplu bun de la alte țări. Sincer nu cred ca pana in 1 iunie va fi sigur pentru copii nostrii sa mearga la scoala cu autobuzele aglomerate ca nici aer nu ai sa respiri si in conditiile astea. Sa bage cate 15 copii in clasa deodată, nici asta nu e solutie. Anul trecut fetita mea a luat gripa de tip A de la grădiniță unde îi “consulta” in fiecare dimineață. Deci eu nu imi voi trimite copii la școală indiferent de consecințe. Nu sunt de acord sa le fac rau cu mana mea. Nu vreau sa le risc sănătatea in niciun caz.

  12. Îmi place cum în mod constant atenția doamnei ministru se îndreaptă doar în mediul preuniversitar. În legătură cu noi studenții ce se va întâmpla? În legătură cu anii terminali la licență, masterat și doctorat nu zice nimeni nimic? Se presupune că trebuie să ne terminăm lucrările fără acces la surse, căci bibliotecile sunt închise. Am continuat cursurile online deși mulți studenți nu au acces la ei acasă la internet destul de bun pentru a susține această activitate. Plus că au responsabilități față de familie sau mediul de acasă poate fi unul abuziv, în care nu se poate învăța. Acești studenți ce vor face? Nu își vor putea da examenele, nu vor putea termina studiile. Mai uitați-va și la cei ai căror părinți nu sunt vocali peste tot, mai luați în seamă cuvântul asociațiilor studențești!

    1. Am o intrebare?
      De ce nu se închid mediile școlare cu notele existente ,dacă nu sunt note de ajuns sa faca intr un fel sau altul pe online si sa ne puna note .In Republica Moldova sunt peste 2000 de cazuri si s au închis școlile pe tot anul cu mediile care sunt ,iar la noi cu peste 10000 de cazuri …ei se gândesc să o redeschidă. Ganditi-va la copiii voștri ca daca vor merge la scoala ,grădinița in perioada asta este un risc foarte mare si periculos . Eu mențin cu o idee (parerea mea ) să se încheie scoala cu notele existente . Si cei care au examenul si examenul de bacalaureat sa l dea in luna Iulie .Va multumesc !

      1. Şi cum mai exact sugerați sa revenim la licee? Ce veți face în legatură cu acest lucru? Ne veți asigura 5 măști pe zi? Pentru că nu toata lumea își permite. Cum puteți spune că vom reveni la școala în curand, având în vedere situația actuală?
        NU AVEȚI COPII. Probabil de-aia nu va pasa cu adevărat. Si probabil si daca ati avea, ar fi la o școală privată.
        Nu luați în vedere numărul elevilor bolnavi de astm, boli cardiovasculare, etc. Probabil nu stiti ca multi copii romani au probleme cu Tensiunea. Nu puteti face o astfel de greseala si sa riscati viata unor elevi nevinovati.

        La cei care fac naveta cu autobuzul v-ati gandit? Normal ca nu. Imaginati-va: un autocar de 73 de locuri (in care uneori mai raman si persoane in picioare), toate mirosurile posibile, ca mna, țărani care nu se spală, si 30 de grade, cu masca pe fața.

      2. Cum ne vom asigura ca im luna Iulie nu va mai fi coronavirusul? Nici cei din ani Terminali nu au scut la acest virus și merita protejați!!! Sa se ia ca In Republica Moldova după medii. E problema fiecăruia cum a luat notele, cât a învățat și cât de mult și a dat interesul. Sa ne întoarcem la Scoala când ne va permite virusul!!!! Mediile sa fie încheiate cu notele pe care le avem!

  13. As dori sa stiu si eu doamna ministru cum credeti dumneavoastra ca un copil de 6 ani, clasa pregatitoare, poate sustine lectii online cand ambii parinti sunt la serviciu?? Pana mai ieri nu recomandau statul pe internet, in fata calculatoarelor etc…acum in functie de interese ne schimbam pozitia? Mai bine ati intelege sa schimbati invatamantul greoi si nefolisitor care inca mai exista in Romania…..nu inteleg, de ce nu se iau ca modele statele europene ??? Multa materie inutila in anii de scoala, teme foarte multe si profesori care spun parintilor sa lucreze cu acestia acasa pentru rezultate bune sau sa face pregatire. Atunci pentru ce mai trimitem copiii la scoala si cheltuim bani pe rechizite, imbracaminte etc? Materia este stufoasa iar profesorii o predau “pe repede inainte” ca sa o termine…..ce s-ar intampla daca s-ar incheia mediile doar cu ce au elevii in catalog pana acum? Acest sistem online nu se poate aplica, trebuie sa intelegeti ca sunt si parinti care nu dau voie copiilor pe internet, jocuri lala varste mici si vor sa-i creasca intr-un mediu sanatos…sau acum acest lucru nu mai este daunator sanatatii copiilor? Iar daca va ganditi ca parintii ar trebui sa isi ia concediu ca isi invete copii sau chiar sa renunte la job-ul pe care-l au, atunci de ce statul nu incadreaza parintele care sta acasa ca si profesor si sa-l plateasca ca atare? Cred ca totul trebuie regandit pentru binele copiilor nostri si nu pentru interesele CUIVA, asta daca avem cu ADEVARAT oameni in fruntea statului care pun acest popor mai presus de ORICE! Multumesc celor care au rabdare sa citeasca acest mesaj chiar daca sunt sau nu de acord cu cele scrise in el!

  14. Buna ziua .Inceperea scolii poate insemna o adevarata catastrofa in cadrul acestei pandemii. Va rog luati in considerare urmatoarele aspecte REALE din scoli (scoli exista si in mediul rural ,d na ministru ! ) -copiii nu pot fi tinuti la distanta unul de celalalt – nu gasim manusi pe marimea lor – mastile nu se potrivesc (asigura protectie doar 15 minute) – nu este sapun suficient la baie, iar in unele bai lipseste cu desavarsire, ca sa nu vorbesc de dezinfectant – nu au cum sa serveasca masa – fiecare copil vine dintr-o familie cu cel putin 2 membri care la randul lor intra in contact cu alte persoane – la oras multi copii sunt dusi de parinti la scoala si este atat de multa lume incat politia dirijeaza circulatia – copiii stranuta, isi sterg nasul, uneori se scarpina la nas, fac schimb de deserturi, de obiecte de colectie… ce veti face in mod real in aceste situatii? Sunt parinte cu copii si la oras dar si la sat si nu doresc sa inceapa scoala in aceste conditii de pandemie. Avem peste 11 mii de cazuri, sunt familii in care membrii s-au izolat unii fata de altii ca sa se protejeze…deci nu ne putem trimite copiii la scoli in asemenea conditii. In aceasta perioada toti ne-am informat si educat cu privire la protectia impotriva virusului si am vazut cat de greu este sa-ti dai manusile jos corect cand ajungi acasa, sa ti indepartezi masca corect, sa-ti lasi hainele intr-o alta incapere ca sa nu-ti imbolnavesti copiii. Va rugam sa gasiti solutii practice, ancorate in realitatea de zi cu zi. Este vorba de sanatatea si viata copiilor nostri, si noi ar trebui sa avem un cuvant de spus.

    1. Exact! Si pana la urma,nu e nicio catastrofa daca se incheie anul scolar asa, cu notele care exista sau cu ce s-a lucrat in online. Sa-i tii pe copii vara in clase, pe 28 de grade, cu manusi de cauciuc si masti e imposibil! Se face scoala si online! Sa incetam cu lamentarile, cine vrea sa faca scoala face, cine nu, nu face nici fizic. Elevii care stateau cu telefonul sub banci la ore se vaita acum ca e grea scoala online?! Si apoi, ce chef vor avea copiii de scoala in toiul verii, cand afara e cald si frumos, vor fi ei concentrati la lectii, vor fi preocupati sa-si faca teme, proiecte si portofolii?

  15. Hristos a înviat!!! Să ne facem înțeleși! Eu una personal nu îmi trimit copilul la școală. Cine îmi garantează mie că o să fie bine și nu o să se îmbolnăvească??? Madam ministru să se gândească că e vorba de copiii noștri și nu de altceva!!!!

  16. Nu se gândește nimeni la copii, asta cu scoala online vrea sa fie o justificare ca sa poata fi plătiți domnii profesori.Stau acasa si iau salarii nesimtite.Unii merita, chiar sunt dedicați meseriei dar sun unui in mediul rural care nuci macar nu stiu sa scrie si au gradatii de merit si 7000 salariul , ca un profesor universitar.Toata lumea ar vrea sa stea acasa , sa se joace putin pe calculator, chipurile lectii online si sa ia astfel de salarii.Inca o data respect pt adevărații profesori, ma refer diar la acele specimene su credeti ma sunt multe.

    1. AMI draga,sau dragule(nu conteaza sexul),incearca sa te mai documentezi si apoi sa te pornesti sa behai. Lasa moale cu “salariile nesimtite” din invatamant. Banuiesc ca faci parte din categoria hipsterilor ofensati,dar cauta cauza haosului creat si apoi sa participi cu opinii. Sa ai o cale luminata.

  17. Mai scutiti-ne cu atata școală ca săracii copii oricum nu ai nici un viitor in tara asta de rahat.
    Macar acum gânditi cu capu! Unde vreti sa ne trimitem copii? La imbolnavire sigură? Dvs va gânditi ca asa chiar va fi o adevărată pandemie nu ce e acum?!
    Se pare ca aveti tărâțe in cap in loc de creier.

  18. Sunt cadru didactic si doresc sa stiu si eu cum se va sustine examenul de Titularizare pentru ca din documentul publicat ieri nu am inteles mare lucru si probabil sunt multi colegi in aceeasi situatie ..scrie conform art.89…Ce prevede acest articol, la ce se rezuma?Multumesc!

    1. Adica cei care au de dat evaluari sunt imuni la aceasta boala ? Eu cred ca aveti copii mici sau care nu se afla in an terminal dar asta nu inseamna ca cei cu examene trebuie aruncati in sali de examene cu inca 30 de candidati.

  19. Buna! Inteleg perfect! Bravo! Gandesc la fel. De fapt, gandim la fel, noi, majoritatea elevilor, parintilor, profesorilor. Prioritatea 0 sunt cei cu examene nationale, cei cu BAC mai ales caci sunt supusi si admiterii care acum e incerta! Gandim la fel insa totul e zadarnic daca nu exista o concretizare a acestor atitudini. Ar trebui initiate petitii, publicate mai multe articole. Toata lumea are aceasta parere si totusi ascultam mereu ideea ca “examnele se vor da” fara sa reactionam. Se vor da doar daca elevii vor fi la scoala cu voia lor si cu acordul parintilor. De ce sa se intample asta? Doamna ministru vorbeste de modelul Frantei! Franta a anulat examenele in primul moment!!! MEDIA NOTELOR DIN 4 ANI ESTE MAI CONCLUDENTA DECAT UN EXAMEN IN MIEZ DE VARA, SCRIS CU MANA TREMURAMDA DE FRICA VIRUSULUI PE FOI UDATE DE TRANSPIRATIA DE SUB MASCA!!! De ce nu ne coalizam?

    1. Pot sa te contrazic ca notele din timpul celor patru ani nu sunt concludente. In medii intra si note care nu au nici o legatura cu materiile de examen. In plus nu toti profesorii au aceeasi scara de notare. Cum explici ca elevi din anumite scoli au note mari si la examen abia daca iau 5. Nu cred ca la acei parinti le vor convenii ca unii mai slab pregatiti sa intre la liceele unde copiii lor ar intra daca ar da examen . Analizati si asta. Mai bine am fi preocupati ca copiii nostrii sa mai ia odata materia ce au facut-o la scoala sa se uite pe caiete , manuale si sa deschida auciliarele si sa rezolve exercitiile de acolo. Sa incercam sa ii invatam sa invete. Nu sa le dam totul mura in gura. Sa gandeasca si singuri ca de aceea avem analfabeti functionali. Ca nu inteleg ce citesc.

  20. Sper sa luati decizia ineleapta de a nu rechema copiii in scoli. S-au inchis scolile cand erau 50 de cazuri si se redeschid cand sunt 10.000? Ar insemna ca toate sacrificiile facute prin izolare sa se duca pe apa sambetei. Imaginati-va cum vor sta copiii la coada la cele trei chiuvete de pe etaj pentru a se spala pe maini, pastrand distanta de 1 m intre ei. Si cum vor sta ei cu masca pe fata timp de 6-7 ore. Si cum vor ramane cu aceeasi masca si la intoarcere, in metrou, pana acasa. Cati vor reusi performanta asta? Este foarte stresant sa respecti toate aceste reguli atatea ore pe zi, chiar si adult fiind. Iar manusile pot fi vector de virus daca sunt purtate peste tot si daca ating cu ele atat obiecte pe care le ating altii, cat si obiecte personale (pix, telefon etc). Spalatul pe maini este cel mai sigur, dar unde si de cate ori e posibil? Va rog sa reflectati si sa lasati scolile inchise. Nu e un cap de tara, nu vor ramane analfabeti, in schimb vor fi in viata, atat ei cat si familiile lor.

  21. Buna ziua!

    Sunt mama unui elev de liceu. Întrebare:

    Dacă persoanele peste 65 ani, fac parte din categoria vulnerabilă, cum se face că Ministerul Educatiei păstrează la catedră persoane care sunt efectiv pensionare, li se dă chiar prelungire 3 ani….plus că beneficiază de salarii de merit , pe o perioadă de 5 ani, desi sunt oficial PENSIONARI.

    De exemplu, concret, la Liceul Eminescu, Călărasi, predau cadre didactice care au iesit la pensie efectiv, au 65- 70 ani și mai mult. Puteți verifica. Concret, Posturi vacante pentru tinerii care termină masterul, nu sunt titularizabile. Nu sunt scoase la concurs. Pentru că rămân acești bătrâni +65, care predau de ani de zile. Vorbesc de invatamântul preununiversitar!

    Nu e normal ca acestia să ia contact cu copii ! Dura lex sed lex! Să rămână și ei , acasă !

    1. Când cei tineri vor fi foarte bine pregatiti si in numar suficient incât să ocupe catedrele vacante, atunci va fi ok.Când an de an vedem ce note se obtin la titularizare si vedem ca foarte multi ocupa posturi luând 5, 6 la acest examen, putem spune că acestia sunt pregătiti să pregatească elevi? E de preferat un prof.de 65 de ani, cu rezultate in cariera profesională, decât unul, care ia 5 si are pretentia ca e profesor.Stiu ce inseamna ex.de titularizare, grade didactice si nu am nici 65 de ani.

  22. Suntem în țara surzilor. NIMENI NU AUDE GLASUL RAȚIUNII.
    Deschiderea școlilor = infectarea copiilor, a părinților, a bunicilor care se ocupa de ei = ATENTAT LA VIATA .
    Soluțiile de închidere a anului școlar au fost date, (vezi Reprezentantul Sindicatului din învățământ din Iași, al rectorului Snspa, al elevilor și părinților) funcționează și în alte tari.
    DE CE ROMÂNIA NU POATE ASA? PENTRU CA NU SE VREA.
    NU ne liniștesc de loc punctele de vedere ale premierului, ministrului educației, factori decizionali etc. Dimpotriva ne intriga și ne enervează. Atâta timp cât siguranță copilului meu nu este asigurata și garantata 100%NU POT ACCEPTA LOZINCI POLITICIANISTE.

  23. Buna ziua! Sunt elev in clasa a XII-a si pot sa confirm si eu ca, in contiuare, cu toate deciziile luate de minister, ma aflu in ceata. Contradictiile intre afirmatiile oamenilor de sus si planurile nerealiste adancesc aceasta negura care se afla acum peste intregul sistem de invatamant si nu numai. De exemplu, nu inteleg de ce cei de la minister inca pun atat de mult accent pe scrierea tezelor cand noi suntem in mijlocul unei pandemii ce pune in pericol vietile noastre. Stim cu totii ca anul scolar se poate incheia cu situatia actuala a notelor, fara sa mai mergem la scoala si fara sa mai dam tezele, care oricum sunt degeaba si nu au nicio relevanta pentru viitorul nostru. Nu imi vine sa cred ca nici acum, in aceasta situatie exceptionala, nu putem renunta la formalitati si la aceasta mentalitate ingusta, comunista.
    Invat la un liceu bine cotat de la oras si stiu ca nu o sa se respecte masurile de igiena si distantare sociala, daca ne intoarcem la clase. Cine le pune la dispozitie tuturor elevilor din tara masti si manusi? Cum crede cineva ca o sa rezistam cateva ore cu masca pe gura sau cum o sa ne petrecem pauzele(avand in vedere ca nu putem sta cateva ore in clasa fara sa ne recream)? Stim cu totii ca sunt elevi care sufera de diverse boli. Cine isi asuma riscul pentru ei? Sau sa ne gandim la copiii care se pot infecta cu acest virus si, nevinovati, il transmit mai departe familiei lor. Daca asta nu ajunge, cine poate asigura si sanatatea cadrelor didactice, care, din nou, pot suferi de o alta boala sau sunt in varsta, fiind in acest caz expuse si in pericol. Sunt atat de multe intrebari…
    Am impresia ca cei din minister sunt plini de indiferenta si se concentreaza in prostie pe examene carora le acorda mai multa prioritate decat sanatatii. Nu moare nimeni daca de data aceasta, in caz exceptional, nu se da bacul in varianta clasica. Insa chemarea copiilor la clase, unde stau inghesuiti, poate duce la pierderea vietilor. E clar ca nu o sa se respecte peste tot distantarea sociala si igiena. In plus, copiii folosesc mijloacele de transport in comun pentru a se deplasa la scoala, ceea ce iar pune in pericol sanatatea lor. Si consider ca scrierea examenelor e un plan nerealist, insa ma astept sa fim chemati in plina pandemie sa scriem examenele nationale. E cert, insa ca pandemia nu se va opri in urmatoarele luni, iar asta inseamna ca, daca vom scrie aceste examene, vom fi in pericol.
    Am vazut ca foarte multe persoane isi pun astfel de intrebari, inteleg cu adevarat care e situatia si considera ca intoarcerea la scoala nu e posibila. Ce putem face sa fim auziti?
    Ar mai fi multe de adaugat, dar vreau sa evit un comentariu prea lung. Astept parerile si completarile voastre.

    1. ce conteaza pentru ei? cine scapa, scapa cine crapa, crapa, in momentu asta cei de a VIII-a si a XII-a invata, nici nu stiu pentru ce sincer, pentru un viitor inexistent, o masca si o manusa nu o sa ne protejeze daca o sa trebuiasca sa mergem la scoala/liceu. te infectezi? nicio problema, mergi la spital, te vindeci, iti revii, dupa cateva zile mergi iar la scoala, te infectezi iar si mori, dar e ok ministerul educatiei fiindca am invatat pentru examenul ala, nu am nevoie sa traiesc, doar sa dau examenu ala de 2 lei.

    2. Aceasta pandemie nu va disparea după 1 iunie. Nu este ok ca copii sa se intoarca la școală data fiind situația.
      Nu vor sta distantati oricât le.am spune!
      Sa stea cu masca 6 ore pe caldura nu cred ca le va merge bine.
      Dacă se vor întoarce la școală va fi mai mult rau decat bine.mai multe îmbolnăviri și etc. Găsiți soluții mai bune. Aveti de unde alege. Doar sa vreți!.

  24. Buna ziua,ma gandesc citind toate aceste stiri si unele idei pe care nu ii ajuta cu nimic pe elevi,parerea mea ar fi ca examenul de bacalaureat precum si evaluarea nationala ar trebui echivalat cu media notelor din anii de liceu,astfel elevilor le-ar fi mult mai usor ,iar stresul ar fi mult mai redus avand in vedere ca au fost intr-o perioada in care trebuiau sa invete singuri,iar scoala online nu se compara cu orele normale. Noi,elevii romani stam acasa timp de 2 luni iar dupa aceasta perioada trebuie sa mergem la scoala si sa ne imbolnavim,voi va dati seama la ce risc ne supuneti ? De ce nu putem face si noi ca Franta, Olanda si Republica Moldova ? De ce aceste tari au putut anula bac-ul si au putut echivala nota de la examen cu media facuta din notele de peste ani ? De ce nu putem lua o data in atatia ani o decizie corecta in favoarea elevilor romani ? Credeti ca toti vor promova examenul daca se va face acea medie ? Cu siguranta nu,si cu siguranta vor mai fi elevi care nu au note suficient de mari incat acea medie sa le asigure promovarea.In acest caz,cel mai bine ar fi ca in cazul acestor elevi sa de-a examenul la anul in prima sesiune.

  25. Cu ce au greșit copiii noștri sa aibă un asemenea ministru al educației?
    Au făcut pulbere învățământul, credibilitatea lui a fost făcută țăndări iar profesorii care sunt cu capul pe umeri stau și se uita la incredibilii de la minister.
    Numai ca ei sunt într-o alta lume. Am înțeles ca o directoare din București a fost prinsa luând mită.
    A ieșit stimabila doamna ministru măcar sa spună public ca, desigur funcționează prezumția de nevinovăție, dar nu e bine sa furi. Pentru ca este în ograda dumneaei problema. E vorba de scoala și de un cadru didactic.
    Nu, nici vorba. Instituie obligații pentru părinții, profesori, elevi dar ei sunt lipsiți de cea mai mica urma de rusine.

  26. Fiica mea este in clasa a XII-a. Nutresc speranta ca veti avea intelepciunea sa le incheiati media anuala pe baza rezultatelor scolare din semestrul I iar nota de la bacalaureat sa fie media notelor din semestrul I. Riscul este imens sa redeschideti scolile pana la toamna si sa sustina examenul de bacalaureat. Copiii nostri nu sunt cobai! Cine isi asuma riscul in cazul in care veti hotari sustinerea examenului de bacalaureat? Cine va raspunde in cazul in care copiii se vor contamina cu SARS- Cov 2?

    1. cu BAC-ul nu sunt de acord, trebe sa se dea sub orice forma, si daca in august se da
      sa se incheie anul scolar cu situtia de pe primul semestru, dar sub nici o forma bacul pe media anilor, nu in nici un caz, este cel mai discriminator lucru pentru toti elevii din Romania!

      1. Esti foarte frustrat(a) ,daca in Franta, cei care au inventat aceast examen au decis sa se noteze mediile ca note la bac nu inteleg de ce noi nu am face la fel. Sau noi suntem mai cu moț ?

        1. Dacă tot s.au apucat de scoala online, atunci sa se dea si examenele de bacalaureat si capacitate tot online ca sa nu fie elevii discriminati de notele din timpul anilor de studii .

  27. Buna ziua, nu pot sa comentez articolul prezentat anterior, deoarece reprezinta niste variante, luate in calcul de catre minister.Eu va rog sa-mi dati niste raspunsuri simple, la intrebarea pe care mi-a adresat-o copilul meu de 7 ani, ,,EU CUM O SA MANANC LA SCOALA SI LA AFTER CU MASCA?”Va rog sa nu o considerati gluma sau comentariu adaugat din plictiseala, chiar nu stiu ce raspuns sa dau.Nu stiu daca un copil ar putea sa stea cu masca atatea ore.Va multumesc.

  28. Buna ziua, fiul meu elev in clasa a 12-a, sufera de o boala autoimuna, care s-a declansat in perioada starii de urgenta. Este vorba despre psoriazis, si nu am avut cand sa mergem la dr de familie pt analize si scrisori justificative care sa demonstreze ca are aceasta boala. Credeti ca voi fi de acord sa il trimit la scoala, pentru cursuri sau pentru a sustine bac-ul, atat timp cat nu exista certitudinea ca nu se va imbolnavi? Sa fiu de acord sa dea bac-ul cu pretul vietii sale? Bac contra viata? Ministerul si alte capete luminate din tara sa faca bine si sa gaseasca alte solutii, in nici un caz sa nu-mi ceara sa-mi trimit copilul la imbolnavire pe proprie raspundere. Rusine, rusine, rusine! Profesorilor le este frica pt ca nu-si vor mai incasa salariile daca nu vin copiii la scoala. Ei bine, noua ne este frica ca vom muri!

  29. PRAF!
    “Finalizam anul … si dam examenele … pentru ca alte state au decis … bla”

    Cand o sa avem si noi factori decizionali care sa nu se mai uite peste gard sa vada ce fac altii, ca sa poata copia si ei o decizie sau alta!?

    Cand o sa avem si noi factori decizionali responsabili, care sa ia decizii corecte si coerente, adaptate la realitatile sistemului educational romanesc, pe care sa si le asume!?

    Vorbim vorbe goale doar ca sa dea bine pe hartie, la statistici si raportari, fara sa ne intereseze o secunda binele copiilor de acum, ca sa nu mai vorbesc de spre binele societatii de peste o decada sau doua.

    Ameteala, incoerenta, lipsa asumarii raspunderii, lipsa capacitatii de a analiza si a lua decizii, lipsa de profesionalism!

    1. Doamna Ministru,
      Cum sa tii copilașii distanțat, cum sa stea cu măști la 30 grade în iunie? Si multe alte inepții?.. Se vor imbolnavi doamna… Sunteti raționali acolo la ședințele acelea? Si mai am o intrebare: cine va răspunde pentru primul copilaș intubat? Vedeți că aveti in palme sănătatea copiilor nostrii pentru care va jupuim de vii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Președintele Transelectrica și-a falsificat CV-ul, unde susține că a absolvit Politehnica. UPB București: Nu a finalizat studiile

Președintele Transelectrica și-a falsificat CV-ul, spunând că a absolvit Facultatea de Electrotehnică din cadrul Universității Politehnica București. Universitatea Politehnica din București a răspuns, pentru Edupedu.ro, următoarele: “Persoana menționată de dumneavoastră…
Vezi articolul

Etapa națională a Olimpiadei de Matematică 2023 din Târgu Jiu (clasele VII-VIII) este mutată la Brașov: urma să fie susținută într-un liceu afectat acum de cutremure / Schimbări și la alte concursuri, anunțate într-o erată de Ministerul Educației

Locul de desfășurare al etapei naționale a Olimpiadei Naționale de Matematică (ONM) 2023, pentru elevii de clasele a VII-a și a VIII-a, programată inițial în Târgu Jiu, în săptămâna 10-14…
Vezi articolul

Elevii, profesorii şi părinţii de la două licee din Odorheiul Secuiesc sunt consiliați psihologic după tragedia de la internat / ”Ca aceşti copii să nu rămână cu traumă, trebuie să lucrăm în permanent”

Consilierea psihologică a elevilor, profesorilor şi părinţilor, după tragedia prăbuşirii unui zid de la internatul din Odorheiu Secuiesc, în urma căreia doi elevi au murit, va continua atât timp cât…
Vezi articolul