Apel: Alegerile locale se suprapun în multe cazuri cu începutul anului universitar. Autoritățile să faciliteze exercitarea dreptului la vot pentru studenți

1.289 de vizualizări
Sursa foto: europarl.europa.eu
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România cere Guvernului, într-un apel emis miercuri, să faciliteze exercitarea dreptului la vot pentru viitorii și actualii studenți. Cererea are în vedere faptul că, în contextul pandemic, alegerile locale au fost amânate până pe 27 septembrie, în condițiile în care multe universități încep anul universitar pe 28 septembrie. Situația ar putea să îi împiedice pe mulți studenți să nu-și poată exercita dreptul la vot, apreciază ANOSR.

Apelul ANOSR:

Dreptul la vot: un drept neîngrădit indiferent de context

Contextul pandemic pe care și România îl traversează a determinat amânarea alegerilor locale, acestea urmând să aibă loc în data de 27 septembrie. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită tuturor universităților din România și reprezentanților Guvernului României facilitarea exercitării dreptului de vot a viitorilor și actualilor studenți prin adaptarea procesului de predare și serviciilor auxiliare.

România reprezintă un stat democratic în care drepturile și libertățile cetățenilor reprezintă valori supreme ale acestuia. Unul dintre drepturile fundamentale garantate atât de Constituția României, cât și de Convenţia europeană a drepturilor omului sunt dreptul la vot, respectiv dreptul la alegeri libere². Totodată, participarea la alegeri reprezintă una dintre componentele cetățeniei active ce include implicarea civică și participarea la luarea deciziilor. Totuși, anul acesta incidența alegerilor locale și începutului anului universitar poate constitui un impediment pentru studenți în a-și exercita dreptul de vot.

În urma adoptării de către Parlament a Legii nr. 135/2020 privind stabilirea datei alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, data desfășurării alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, și anume alegerile consiliilor locale, primarilor, consiliilor județene și președinților consiliilor județene, a fost stabilită în ziua de duminică, 27 septembrie 2020.

Analiza preliminară a structurilor anului universitar 2020-2021 arată că 44% dintre universitățile din România, care au date disponibile pe paginile oficiale, vor începe anul universitar înainte de sau în ziua de 28 septembrie, fapt ce poate împiedica total sau parțial studenții să participe la alegerile locale, aceștia fiind nevoiți să se cazeze în centrul universitar în timp util, să participe la alegerile locale în data de 27 septembrie, și totodată să participe la activitățile didactice din următoarea zi. Astfel, șansele ca studenții să-și exprime votul scad pe măsură ce localitatea de domiciliu se află la o distanță semnificativă de centrul universitar. De asemenea, aceștia nu-și pot exercita dreptul de vot nici în centrul universitar în care studiază sau urmează să studieze, deoarece nu pot obține viza de flotant până la data alegerilor.

În acest context, ANOSR solicită atât universităților, cât și reprezentanților Guvernului României să încurajeze studenții în exercitarea dreptului de vot și în participarea prin acțiuni nemijlocite la consolidarea rolului de cetățeni activi în propriile comunități, facilitând exercitarea dreptului constituțional de vot, prin implementarea următoarelor măsuri.

În cazul universităților, solicităm reprogramarea activităților destinate studenților din data de 28 septembrie, recuperarea acestora în proxima sâmbătă și inițierea procesului de cazare cel târziu din ziua de joi, 24 septembrie, astfel încât studenții să reușească să se cazeze și să se întoarcă în localitatea de domiciliu.

Pe de altă parte, pentru a permite viitorilor studenți, ce au absolvit anul acesta Bacalaureatul, dar și actualilor studenți, să se deplaseze în localitatea de domiciliu pentru a participa la alegerile locale fără cheltuieli adiționale, solicităm Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Transportului Infrastructurii și Telecomunicațiilor să asigure posibilitatea de a beneficia de gratuitate la călătoria cu trenul, în baza actualelor legitimații de călătorie pentru elevi și studenți până în data de 5 octombrie 2020.

Pentru unii absolvenți de liceu acestea sunt prin primele alegeri democratice la care participă, primele experiențe de exercitare a dreptului de vot și prima experiență a propriei contribuții la dezvoltarea locală. Viitorul României aparține studenților și tinerilor de azi și este indispensabil ca aceștia să participe la creionarea acestuia.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Regretabil, doamna viceprim-ministru Turcan, să propagați un astfel de mesaj menit să demoralizeze elevii” – Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor, despre posibilitatea repetării anului școlar

Președintele Consiliului Național al Elevilor reacționează într-un mesaj pe Facebook la declarația vicepremierului Raluca Turcan. „Regretabil, doamna viceprim-ministru Turcan, să propagați un astfel de mesaj menit să demoralizeze elevii (elevii…
Vezi articolul

Aur absolut pentru un elev român la Olimpiada Internațională de Chimie Mendeleev. Profesoara Daniela Bogdan: Avem cel mai bun rezultat de anul acesta / Pentru olimpiadă am făcut pregătirea online

Raul-Mircea Bodrogean a luat cel mai mare punctaj la Olimpiada Internațională de Chimie Mendeleev, primind aurul absolut la finalul competiției, au anunțat astăzi organizatorii concursului. Profesoara care a pregătit lotul…
Vezi articolul

Ministerul Educaţiei, despre cei 3.456 de elevi din clasa a VIII-a apăruţi în “sistem” între Simulare şi Evaluarea Naţională: “Datele pe care le prezintă MEN sunt de la directorii şcolilor”

Aplicaţia informatică a Ministerului Educaţiei afişa pe 28 iunie 2019 un număr de elevi înscrişi în clasa a VIII-a cu 3.456 mai mare decât cel care figura în aceeaşi aplicaţie…
Vezi articolul