Aproape 40 de ordine de ministru și de hotărâri de guvern care să pună în aplicare noile legi ale educației nu au intrat în vigoare la 1 decembrie. Termenul impus de Ministerul Educației a trecut de o săptămână

Înscrierea la Evaluarea Națională Documente / Foto: Pexels.com

Foto: Pexels.com

Aproape 40 de ordine de ministru (OME) și de hotărâri de guvern (HG) cu termen de intrare în vigoare 1 decembrie, care să pună în aplicare legile educației Deca-Iohannis în învățământul preuniversitar și, respectiv, învățământul superior, nu au fost puse în aplicare nici vineri, 8 decembrie. Ministerul Educației încalcă practic calendarul oficial de implementare a legislației subsecvente pe care și l-a impus pe 2 septembrie.

32 de acte normative țin de învățământul preuniversitar, iar 7 de învățământul universitar, conform monitorizării făcute de Edupedu.ro pe baza ordinului de ministru al Educației care aprobă termenele până la care toată legislația subsecventă noilor legi ale educației să fie adoptată. Actele nu au fost puse nici în consultare publică, prima etapă până la o dezbatere online sau, dacă Ministerul Educației nu organizează o astfel de consultare, prima etapă până la discutarea în ședința de guvern și aprobare – în cazul Hotărârilor de Guvern.

Edupedu.ro a scris pe 1 noiembrie că nu mai puțin de 16 acte normative care să pună în aplicare legea educației în învățământul preuniversitar ar fi trebuit să intre în vigoare atunci. Dintre acestea, cu termen prima zi a lunii noiembrie, printre care se află și regulamentele de funcționare pentru noile inspectorate școlare, centrele pentru carieră didactică și ARACIIP, nu au fost aprobate niciunul.

Până pe 8 noiembrie erau peste 20 de acte pentru învățământul preuniversitar neaprobate, dar din care au mai fost puse în consultare publică sau publicate în Monitorul Oficial – vezi cazul ordinului care aprobă profilul absolventului – până la data publicării articolului. Alt exemplu: HG despre Programul Național Masa Sănătoasă (PNMS), care prevede masă la școală pentru 1 milion de elevi, a fost publicată în consultare publică pe 29 noiembrie. Ar fi trebuit să intre în vigoare pe 1 noiembrie.

În ceea ce privește inspectoratele școlare care ar fi trebuit să devină direcții județene de învățământ preuniversitar de la 1 ianuarie, amânarea reformei instituționale este până în 2025 – detalii aici. Alte 9 documente pentru învățământul superior aveau termen 1 noiembrie și câteva din ele doar au fost puse în consultare publică – vezi aici despre proiectul orivind studiile doctorale și aici despre discuțiile pe marginea standardelor de abilitare.

Iată actele normative cu termen de implementare 1 decembrie 2023:

Plus încă 14 acte în pozițiile 82-95 din calendarul oficial cu termenele de implementare:

Foto: captură – document

Lista cu acte normative cu termen de intrare în vigoare în urmă cu o săptămână continuă:

Până pe 17 decembrie ar urma să mai intre în vigoare și:

Până pe 31 decembrie ar urma să mai intre în vigoare și:

Amintim că sunt peste 400 de documente, iar ele au termene de adoptare în partea rămasă din anul 2023 și în anul 2024, conform calendarului. Există, însă, în învățământul preuniversitar, ordine de ministru care au ca date limită și anii 2025, 2026 și 2027. Peste 270 dintre aceste hotărâri de guvern și ordine de ministru vor trebui să intre în vigoare în anul electoral 2024, un an cu 4 rânduri de alegeri politice.

Șapte acte normative cu termen de intrare 1 decembrie și pentru învățământul superior

Sunt 7 acte normative cu termen de intrare în vigoare 1 decembrie pentru învățământul superior, conform monitorizării Edupedu.ro:

Citește și:
Ministerul Educației încalcă legea Educației: Peste 20 de acte normative ar fi trebuit să intre în vigoare, printre care și ordinul privind aprobarea profilului absolventului de care sunt legate noile planuri-cadru pentru liceu
Astăzi ar trebui să intre în vigoare regulamentele de funcționare pentru noile inspectorate școlare, centrele pentru carieră didactică și ARACIIP
OFICIAL Termenele limită până la care trebuie aprobate actele normative pe noile legi ale educației, publicate în Monitorul Oficial – listă / Sunt aproape 400 de ordine de ministru și hotărâri de guvern
Exit mobile version