ARACIP anunță că modificarea standardelor de evaluare a calității, propusă prin două proiecte de hotărâre de Guvern, a fost fundamentată pe feedback-ul primit de la 73 de școli evaluate în ultimii 2 ani și de la evaluatori

2.490 de vizualizări
inscriere DSBU
Foto: DBSU
Proiectele prevăd schimbarea modului de evaluare externă a unităților de învățământ, punându-se accent pe calitatea învățământului și interacțiunea cu profesorii și elevii, așa cum a povestit într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro, președintele ARACIP, Mariana Dogaru, în data de 20 aprilie.

Vizitele de evaluare vor fi diferite și transparente, se arată în comunicatul de presă emis de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar.

“Nu vor mai fi analizate doar documente și hârtii, pentru a evalua calitatea învățământului din respectiva unitate de învățământ. Evaluatorii vor face asistență la lecții, vor vorbi cu elevii, vor da feedback personalizat pentru ca apoi școala sau grădinița să poată să îmbunătățească acolo unde e necesar”, explica președinta ARACIP, Mariana Dogaru în urmă cu o săptămână, într-un interviu pentru Edupedu.ro.

De asemenea, siguranța în școli va fi evaluată de specialiști ISU, și DSP, și nu de inspectorii evaluatori ARACIP care sunt cadre didactice.

ARACIP subliniază că au fost de acord cu aceste modificări, părinții, sindicate, elevi, ministerul Educației și ARACIS. Modificarea standardelor de evaluare a calității a fost fundamentată pe feedback-ul primit de la 73 de școli evaluate în ultimii 2 ani și de la evaluatori.

„Pentru beneficiari, părinți și elevi, ARACIP va emite un certificat de calitate pe care unitatea de învățământ va fi obligată să-l facă public. Certificatul va arăta nivelul de dezvoltare al resursei umane al bazei materiale și progresul privind rezultatele școlare ale elevilor. Totodată, certificatul de calitate va evidenția efortul comunității școlare în dezvoltarea componentelor menționate,” se arată în comunicatul de presă.

De precizat, ARACIP, instituția care asigură calitatea în educație evaluând unitățile de învățământ, trece printr-un proces de reorganizare, după ce Guvernul a aprobat un nou regulament de organizare a ARACIP, diferit de cel valabil din 2005.

Noul Consiliu a fost desemnat printr-un ordin al Ministrului Educației. Forul, numit cu întârziere în urma schimbărilor organizatorice aprobate de guvern acum o lună și jumătate, este format din 15 membri permanenți și patru membri observatori, aceștia din urmă incluzând reprezentanții sindicatelor și ai organizațiilor de elevi și părinți.

Comunicatul de presa integral
Citește și: Evaluatorii ARACIP vor asista la lecții, vor vorbi cu elevii – anunță președinta agenției de asigurare a calității, Mariana Dogaru

1 comment
  1. Ăia de la ARACIP participă la lecții???!!!
    Cred că cel mai bine ar fi să predea ei lecții dacă sunt atât de geniali.. că doar pilele din politică sunt experte în educație. Vai de țara în care trăim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Licitațiile pentru laptele, produsele lactate și fructele care trebuie distribuite în școli sunt încă în desfășurare la nivelul a 37 de județe, iar cinci consilii județene nu le-au început deloc, deși școala a început de 3 săptămâni – datele la zi și explicațiile Ministerului Agriculturii

39 de consilii județene și 4 consilii locale au declanșat, până în acest moment, procedurile de achiziție publică pentru atribuirea contractelor de distribuție de lapte, produse lactate și fructe în…
Vezi articolul

Profesorii să nu fie obligați să depună toate eforturile pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, solicită sindicatele din Educație în amendamentele la proiectul legii. Cer și ca Registrul declarațiilor de interese, pentru profesorii care fac meditații, să nu se aplice

Sindicatele din Educație solicită eliminarea prevederii prin care profesorii sunt obligați să depună eforturile pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, potrivit amendamentelor trimise la proiectul Legii învățământului preuniversitar.…
Vezi articolul

Miza schimbării educației este economică – spune președintele Nicușor Dan: Trăim într-o lume deschisă, în care tinerii vor să-și facă o familie, să aibă copii și să beneficieze de un sistem de învățământ bun. Trebuie să construim acea Românie cu condiții de viață apropiate de cele din vestul Europei. Nu cred că trebuie să vorbim de beneficii economice, ci de oportunități pentru ca oamenii, muncind, să câștige bine

Președintele Nicușor Dan a anunțat în această dimineață că angajamentul său pe care îl transmite studenților este „un angajament de deschidere pentru problematica învățământului”. „Salut faptul că tinerii au ieșit…
Vezi articolul