ARACIP anunță că modificarea standardelor de evaluare a calității, propusă prin două proiecte de hotărâre de Guvern, a fost fundamentată pe feedback-ul primit de la 73 de școli evaluate în ultimii 2 ani și de la evaluatori

2.481 de vizualizări
inscriere DSBU
Foto: DBSU
Proiectele prevăd schimbarea modului de evaluare externă a unităților de învățământ, punându-se accent pe calitatea învățământului și interacțiunea cu profesorii și elevii, așa cum a povestit într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro, președintele ARACIP, Mariana Dogaru, în data de 20 aprilie.

Vizitele de evaluare vor fi diferite și transparente, se arată în comunicatul de presă emis de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar.

“Nu vor mai fi analizate doar documente și hârtii, pentru a evalua calitatea învățământului din respectiva unitate de învățământ. Evaluatorii vor face asistență la lecții, vor vorbi cu elevii, vor da feedback personalizat pentru ca apoi școala sau grădinița să poată să îmbunătățească acolo unde e necesar”, explica președinta ARACIP, Mariana Dogaru în urmă cu o săptămână, într-un interviu pentru Edupedu.ro.

De asemenea, siguranța în școli va fi evaluată de specialiști ISU, și DSP, și nu de inspectorii evaluatori ARACIP care sunt cadre didactice.

ARACIP subliniază că au fost de acord cu aceste modificări, părinții, sindicate, elevi, ministerul Educației și ARACIS. Modificarea standardelor de evaluare a calității a fost fundamentată pe feedback-ul primit de la 73 de școli evaluate în ultimii 2 ani și de la evaluatori.

“Pentru beneficiari, părinți și elevi, ARACIP va emite un certificat de calitate pe care unitatea de învățământ va fi obligată să-l facă public. Certificatul va arăta nivelul de dezvoltare al resursei umane al bazei materiale și progresul privind rezultatele școlare ale elevilor. Totodată, certificatul de calitate va evidenția efortul comunității școlare în dezvoltarea componentelor menționate,” se arată în comunicatul de presă.

De precizat, ARACIP, instituția care asigură calitatea în educație evaluând unitățile de învățământ, trece printr-un proces de reorganizare, după ce Guvernul a aprobat un nou regulament de organizare a ARACIP, diferit de cel valabil din 2005.

Noul Consiliu a fost desemnat printr-un ordin al Ministrului Educației. Forul, numit cu întârziere în urma schimbărilor organizatorice aprobate de guvern acum o lună și jumătate, este format din 15 membri permanenți și patru membri observatori, aceștia din urmă incluzând reprezentanții sindicatelor și ai organizațiilor de elevi și părinți.

Comunicatul de presa integral
Citește și: Evaluatorii ARACIP vor asista la lecții, vor vorbi cu elevii – anunță președinta agenției de asigurare a calității, Mariana Dogaru

1 comment
  1. Ăia de la ARACIP participă la lecții???!!!
    Cred că cel mai bine ar fi să predea ei lecții dacă sunt atât de geniali.. că doar pilele din politică sunt experte în educație. Vai de țara în care trăim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sorin Cîmpeanu acuză “bâlbe” în hotărârea Comitetului pentru Situații de Urgență București: Nu poate decide asupra universităților, care hotărăsc prin senatul universitar cum continuă cursurile

Decizia de astăzi a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență este o “bâlbâială”, a declarat președintele Consiliului Rectorilor, Sorin Cîmpeanu. Acesta a avertizat că instituția convocată de prefectul Capitalei tocmai…
Vezi articolul

Părinții elevilor de la un liceu din Suceava, puși să plătească 60 de lei de copil pentru ca școala să cumpere un catalog electronic de la o firmă, lucru interzis prin ordin de ministru / Directoarea spune că nu sunt obligați și că școala are bani să cumpere catalogul prin Asociația de părinți / Secretarul de stat Sorin Ion: Este interzis. Exact asta nu am vrut să se întâmple, să se ceară bani de la copii / Nu poate lua o asociație de părinți această hotărâre

Mai mulți părinți ai căror copii învață la Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” din Suceava ne-au semnalat faptul că profesorii diriginți le-au cerut, la îndemnul conducerii școlii, suma de 60 de…
Vezi articolul