Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete 2019: Patru medalii pentru echipa României. Cine sunt olimpicele și de la ce licee provin

2.881 de vizualizări
Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete 2019 a adus patru medalii pentru echipa României. Lotul feminin de matematică al României a obținut o medalie de aur, două medalii de argint și o medalie de bronz. Medalia de aur a fost obținută de Alexandra Timofte, elevă în clasa a XI-a la Colegiul de Informatică “Tudor Vianu” din București. În EGMO 2019 au intrat în competiție 196 de concurente din 50 de țări.

Aceasta a fost a VIII-a ediție a Olimpiadei Europene de Matematică pentru Fete/European Girls’ Mathematical Olympiad (EGMO 2019), care se desfășoară la Kiev, în perioada 7 – 13 aprilie 2019, informează Ministerul Educației.

Medalia de aur:
 • Alexandra Timofte – elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național de Informatică “Tudor Vianu” din București, deținătoare a încă trei distincții la această competiție: medalie de aur în 2018 și medalii de argint în 2016 și 2017.
Medalii de argint:
 • Amina Abu Shanab – elevă clasa a X-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București. Amina Abu Shanab a obținut același premiu și anul trecut, la Florența.
 • Diana Țolu – elevă clasa a IX-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București.
Medalia de bronz:
 • Ioana Popescu – elevă clasa a IX-a la Liceul Teoretic “Școala Europeană” din Bucureşti.
Lotul României a fost condus și însoțit de profesorii:
 • Mihail Bălună, profesor la Colegiul Național “Mihai Viteazul” din București
 • Anca Băltărigă, profesor la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Capitală.
De ce o olimpiadă de matematică pentru fete

Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete este un concurs internațional similar ca structură cu Olimpiada Internațională de Matematică, cu două probe scrise, susținute în două zile consecutive. Conform regulamentului, o echipă este compusă din patru eleve cu vârste până în 20 de ani.

EGMO este, în același timp, singura olimpiadă internațională de științe care se adresează exclusiv elevelor de liceu, pasionate de matematică dincolo de programa școlară clasică, spune Ministerul.

Obiectivul EGMO pe termen lung este creșterea numărului de fete în echipele participante la Olimpiada Internațională de Matematică, dar și în facultățile de profil.

Ministerul Educației precizează că, “deși aflată doar la a ediția a VIII-a, competiția a influențat pozitiv interesul pentru matematică, numărul fetelor admise în facultățile de matematică din diverse țări crescând semnificativ“.

Alte obiective urmărite sunt promovarea tinerelor cercetătoare și sprijinirea schimbului cultural și interdisciplinar între adolescentele din țările participante, precizează instituția.

 


2 comentarii
 1. E chiar trist ca, la acest concurs controversat, cele doua fete din acel liceu privat sa vina abia in jurul locului 50 desi provin din acele clase speciale de matematica(care sunt interzise in liceele de stat si nici in cele particulare nu ar trebui sa existe-sau sa fie permise peste tot, inclusiv in liceele de top de stat) unde asta fac zi de zi de ani intregi, fara grija notelor sau a altor materii.
  Ar trebui ca si in liceele de stat de top sa se faca 1 clasa cu 15 elevi care sa invete doar la o materie sau doua tot anul.si, in rest, nota 10 din oficiu
  Altfel, se face o discriminare imensa intre olimpicii din acest liceu si olimpicii din liceele de
  In ultimii 7 ani, din 35 elevi la Internationala de Fiizica, doar 4(patru) elevi vin din alt liceu decat al coordonatoarei lotului, din clase cu 5-6 elevi.
  Este extrem de descurajant sa stii ca nu ai nicio sansa, ca, oricat de talentat ai fi, ceilalti au toate conditiile: profesorii-coordonatori, media 10 pe linie- importanta in admiterea la studii in strainatate, timp cat doresc sa invete doar la o materie.
  E ca si cum statul roman a concesionat o olimpiada.

 2. Nu vi se pare că se face o discrimanre pozitivă în felul ăsta? Cum vi s-ar părea o olimpiadă destinată exclusiv băieților? A promova pe cineva pe criterii de sex nu aduce un plus de valoare în societate. Din contră. N-ar trebui să fie de la sine înțeles că femeile trebuie să fie reprezentate la nivel cel puțin egal cu bărbații în toate profesiile ori funcțiile. Asta fără a mai spune că dacă balanța ar înclina spre partea feminină, bărbaților nu li s-ar recunoaște dreptul de a se supăra.
  Atât în profesie, cât și în familie, trebuie ca deciziile să îi aparțină celui care se dovedește mai apt pentru asta. Dacă se întâmplă să fie femeia, nicio supărare. Dar și reciproc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Organizația Mondială a Sănătății se implică în România pentru a rezolva criza sanitară și pentru impulsionarea campaniei de vaccinare anti-COVID / Într-o singură săptămână, România a înregistrat peste 2000 de decese

Organizația Mondială a Sănătății se implică în România pentru a rezolva criza sanitară și pentru impulsionarea campaniei de vaccinare anti-COVID, a confirmat pentru G4Media Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.…
Vezi articolul
Desființarea titularizării

VIDEO Povestea pactului pentru educație propus de Tudor Chirilă și răspunsurile politicienilor din guvernările Dăncilă și Orban: Reforma în educație nu interesează pe nimeni. Ce-i interesează este să aibă alegeri anticipate, conservarea puterii. Noi mai stăm o tură

“Cu pactul meu pe educație în cap, am deschis această discuție și cu Raluca Turcan și am întrebat-o: dar de ce nu luăm ceva ce este bun și nu conservăm…
Vezi articolul

Zilele în plus de vacanță se pot transforma în zile de școală în iunie / Orele remediale se vor putea organiza și în vacanțe, unde rata de infectare este mai mică de 6 la mie / Grădinițele vor putea organiza activități cu avizul DSP – Ministrul Educației VIDEO

Organizarea orelor remediale va fi permisă și în perioada vacanțelor, acolo unde rata de infectare este mai mică de 6 la mia de locuitori, a anunțat astăzi ministrul Educației, Sorin…
Vezi articolul

Ce înseamnă ”metoda loverboy” și cum se pot apăra tinerii de pericolele de pe net? Liceenii sunt invitați să participe la un eveniment online despre prevenirea traficului de persoane – Campania „19 Zile de activism”

Care sunt pericolele pentru adolescenți și copii în mediul online? Cum ne putem apăra eficient într-o epocă în care accesul la smartphone și internet e generalizat? Marți, 16 noiembrie 2021,…
Vezi articolul