Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete 2019: Patru medalii pentru echipa României. Cine sunt olimpicele și de la ce licee provin

2.923 de vizualizări
Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete 2019 a adus patru medalii pentru echipa României. Lotul feminin de matematică al României a obținut o medalie de aur, două medalii de argint și o medalie de bronz. Medalia de aur a fost obținută de Alexandra Timofte, elevă în clasa a XI-a la Colegiul de Informatică “Tudor Vianu” din București. În EGMO 2019 au intrat în competiție 196 de concurente din 50 de țări.

Aceasta a fost a VIII-a ediție a Olimpiadei Europene de Matematică pentru Fete/European Girls’ Mathematical Olympiad (EGMO 2019), care se desfășoară la Kiev, în perioada 7 – 13 aprilie 2019, informează Ministerul Educației.

Medalia de aur:
 • Alexandra Timofte – elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național de Informatică “Tudor Vianu” din București, deținătoare a încă trei distincții la această competiție: medalie de aur în 2018 și medalii de argint în 2016 și 2017.
Medalii de argint:
 • Amina Abu Shanab – elevă clasa a X-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București. Amina Abu Shanab a obținut același premiu și anul trecut, la Florența.
 • Diana Țolu – elevă clasa a IX-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București.
Medalia de bronz:
 • Ioana Popescu – elevă clasa a IX-a la Liceul Teoretic “Școala Europeană” din Bucureşti.
Lotul României a fost condus și însoțit de profesorii:
 • Mihail Bălună, profesor la Colegiul Național “Mihai Viteazul” din București
 • Anca Băltărigă, profesor la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Capitală.
De ce o olimpiadă de matematică pentru fete

Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete este un concurs internațional similar ca structură cu Olimpiada Internațională de Matematică, cu două probe scrise, susținute în două zile consecutive. Conform regulamentului, o echipă este compusă din patru eleve cu vârste până în 20 de ani.

EGMO este, în același timp, singura olimpiadă internațională de științe care se adresează exclusiv elevelor de liceu, pasionate de matematică dincolo de programa școlară clasică, spune Ministerul.

Obiectivul EGMO pe termen lung este creșterea numărului de fete în echipele participante la Olimpiada Internațională de Matematică, dar și în facultățile de profil.

Ministerul Educației precizează că, “deși aflată doar la a ediția a VIII-a, competiția a influențat pozitiv interesul pentru matematică, numărul fetelor admise în facultățile de matematică din diverse țări crescând semnificativ“.

Alte obiective urmărite sunt promovarea tinerelor cercetătoare și sprijinirea schimbului cultural și interdisciplinar între adolescentele din țările participante, precizează instituția.

 


2 comments
 1. E chiar trist ca, la acest concurs controversat, cele doua fete din acel liceu privat sa vina abia in jurul locului 50 desi provin din acele clase speciale de matematica(care sunt interzise in liceele de stat si nici in cele particulare nu ar trebui sa existe-sau sa fie permise peste tot, inclusiv in liceele de top de stat) unde asta fac zi de zi de ani intregi, fara grija notelor sau a altor materii.
  Ar trebui ca si in liceele de stat de top sa se faca 1 clasa cu 15 elevi care sa invete doar la o materie sau doua tot anul.si, in rest, nota 10 din oficiu
  Altfel, se face o discriminare imensa intre olimpicii din acest liceu si olimpicii din liceele de
  In ultimii 7 ani, din 35 elevi la Internationala de Fiizica, doar 4(patru) elevi vin din alt liceu decat al coordonatoarei lotului, din clase cu 5-6 elevi.
  Este extrem de descurajant sa stii ca nu ai nicio sansa, ca, oricat de talentat ai fi, ceilalti au toate conditiile: profesorii-coordonatori, media 10 pe linie- importanta in admiterea la studii in strainatate, timp cat doresc sa invete doar la o materie.
  E ca si cum statul roman a concesionat o olimpiada.

 2. Nu vi se pare că se face o discrimanre pozitivă în felul ăsta? Cum vi s-ar părea o olimpiadă destinată exclusiv băieților? A promova pe cineva pe criterii de sex nu aduce un plus de valoare în societate. Din contră. N-ar trebui să fie de la sine înțeles că femeile trebuie să fie reprezentate la nivel cel puțin egal cu bărbații în toate profesiile ori funcțiile. Asta fără a mai spune că dacă balanța ar înclina spre partea feminină, bărbaților nu li s-ar recunoaște dreptul de a se supăra.
  Atât în profesie, cât și în familie, trebuie ca deciziile să îi aparțină celui care se dovedește mai apt pentru asta. Dacă se întâmplă să fie femeia, nicio supărare. Dar și reciproc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorul anonim: Ne întoarcem cu capul sus, pentru că noi nu am renunțat. Elevii noștri trebuie să înțeleagă că poți fi învingător și dacă ai coloană vertebrală, respecți regulile jocului și legile

În rândul profesorilor există un grad mare de nemulțumire legat de rezultatele grevei. Dezamăgirea este direct proporțională cu acele procente pe care probabil nu le vom afla niciodată, care arată…
Vezi articolul

Profesoara finalistă în Global Teacher Prize, Ana-Maria Rusu, și-a dorit să devină cadrul didactic pe care nu l-a avut și înțelege copiii care pun mereu întrebări. A aplicat în competiție „dintr-o simplă curiozitate“ și spune că a scris că „am inventat predarea muzicii cu resurse și costuri zero“

Ana-Maria Rusu, profesoara finalistă în Global Teacher Prize, și-a dorit să devină cadrul didactic pe care nu l-a avut și înțelege copiii care pun mereu întrebări, „fără să le mai…
Vezi articolul

BREAKING Proiectele legilor Educației, amânate pentru „după sărbătorile de iarnă”, anunță Ligia Deca: E mai bine ca discuția să fie purtată într-o perioadă de activitate inclusiv școlară

„Legile Educației vor fi repuse în transparență după dezbaterea publică, în cel mai scurt timp, după sărbătorile de iarnă. Cred că este mai bine ca discuția să fie purtată într-o perioadă de activitate inclusiv…
Vezi articolul