Germania va începe să redeschidă școlile “treptat și foarte încet” din 4 mai. În Cehia, se redeschid în principiu doar pentru elevii care au de dat examene

4.458 de vizualizări
Cancelarul german Angela Merkel / Sursa: Facebook – Bundesregierung
Încă două țări europene au anunțat, săptămâna aceasta, unele măsuri în privința școlilor închise din cauza epidemiei Covid-19. Miercuri, Cancelarul Angela Merkel a prezentat o serie de măsuri de relaxare precaută a restricțiilor sociale și economice, printre care și o redeschidere treptată a școlilor, începând din primele zile ale lunii mai. În Cehia, altă țară unde au fost anunțate măsuri de relaxare zilele trecute, școlile se vor deschide în principal doar pentru elevii care au de dat examene și evaluări. Ambele țări, afectate diferit de epidemie, sunt considerate a avea o capacitate de răspuns la epidemie (testări, restricții, capacitatea spitalelor) mult mai bună decât majoritatea altor state europene.

Noile măsuri anunțate în Germania vizează o reluare treptată și foarte precaută a activităților economice. Școlile și magazinele mici sunt primele vizate, dar și acolo oamenii vor fi nevoiți în continuare să respecte reguli de distanțare fizică și igienă strictă, potrivit Deutsche Welle.

În privința școlilor, Angela Merkel a anunțat că acestea vor începe să se redeschidă pe 4 mai, procesul urmând să fie unul lent. Prioritate vor avea elevii care trebuie să dea echivalentul german al Bacalaureatului și elevii din ultimul an al școlilor primare.

Procesul va fi unul complicat, deoarece va fi nevoie să fie respectate în continuare regulile de distanțare fizică și la școală, și în autobuzele școlare. În plus, educația germană fiind un sistem descentralizat, autoritățile din fiecare land au decizia finală în privința felului cum vor evolua lucrurile. DW dă exemplul premierului bavarez Markus Söder, care a insistat ca școlile și grădinițele să stea închise.

  • În acest moment, Germania este a patra cea mai afectată țară europeană, după Spania, Italia și Franța, din punct de vedere al numărului de infecții. Germania a înregistrat peste 130.000 de cazuri până în prezent, dar numărul deceselor este de circa 3.800 – mult mai mic decât alte țări europene cu un număr foarte mare cazuri, chiar mai mic decât în țări cu mai puține persoane confirmate cu noul coronavirus, precum Marea Britanie sau Belgia.

Cehia, una dintre țările care au acționat cel mai rapid și cu restricții dure în fața pandemiei, a anunțat la rândul ei un plan de reluare treptară a activităților economice, începând de săptămâna viitoare, potrivit Reuters. Acolo, pe lângă producătorii auto, prioritate vor avea magazinele mici, urmate de cele mai mari, continuând cu berării, restaurante și malluri – acestea din urmă în luna iunie. Școlile, însă, vor rămâne închise pentru majoritatea elevilor.

Mai precis, acestea se vor redeschide parțial, pentru elevii care trebuie să dea evaluări de final de an sau examene de absolvire și de admitere la facultate. Școala normală, însă, nu va reîncepe înainte de noul an școlar, în septembrie.


2 comments
  1. Germania poate sa aplice aceasta masura pentru ca are populatia vaccinata la zi, masuri de prevenire si conditii de igiena, protocoale si reguli care se respecta. Las’ ca merge si asa e formula magina in Romania, unde azi se da cu jumatate de gura o regula si maine se adauga regulile de NEaplicare a ei! Rezultatele – Doamne fereste – le vom vedea dupa Paste!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Autorul unei teze de doctorat pentru care a fost constatat plagiatul și cel care dorește să renunțe unilateral la titlul de doctor trebuie să restituie banii de școlarizare – propuneri PNL “agreate” pentru modificarea proiectelor de legi ale educației, anunță Sorin Cîmpeanu

“A fost agreată propunerea Partidului Național Liberal cu privire la îmbunătățirea proiectului Legii învățământului superior prin reglementarea obligației de restituire a sumelor de bani de către autorul tezei de doctorat,…
Vezi articolul

„Suntem 4,9 milioane de tineri și vă spunem NOI dacă avem nevoie de educație sexuală!” Educația sexuală în școli, motiv de scandal între AUR, Ministerul Educației și o coaliție de ONG-uri

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) cere explicații Ministerului Educației, după ce secretarul de stat Maria Ștefania Manea a fost citat într-un comunicat de presă al unor organizații neguvernamentale care anunță…
Vezi articolul

Mădălin Bunoiu, profesor de fizică și președinte ARACIS: Tinerii nu mai au curiozitatea să cerceteze pentru că n-au avut posibilitatea să încerce vreodată. Numărul de laboratoare de chimie, de fizică, de biologie din școlile primare, gimnaziale și licee este incredibil de mic

Președintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), Mădălin Bunoiu, remarcă numărul de laboratoare de chimie, fizică sau biologie, din școli, “incredibil de mic”, în special la sate.…
Vezi articolul

Liceele tehnologice în care elevii vor susține examenul de certificare sunt stabilite până pe 31 ianuarie / Elevii cu deficiențe pot beneficia de mărirea cu 15 minute a timpului destinat susținerii proiectului, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial

Unitățile de învățământ în care absolvenții învățământului liceal, filiera tehnologică, vor susține examenul de certificare a calificării, sunt stabilite până cel târziu la data de 31 ianuarie, potrivit unui ordin…
Vezi articolul

Bursele elevilor de la liceele militare ar urma să fie plătite de Ministerul Apărării Naționale / Ministerul Educației vrea să modifice legea învățământului preuniversitar pentru a debloca plata – proiect

Pentru a debloca plata burselor pentru elevii din liceele militare, Ministerul Educației vrea să modifice prevederile art. 42 din legea învățământului preuniversitar, iar finanțarea burselor ar fi urma să fie…
Vezi articolul