Germania va începe să redeschidă școlile “treptat și foarte încet” din 4 mai. În Cehia, se redeschid în principiu doar pentru elevii care au de dat examene

4.455 de vizualizări
Cancelarul german Angela Merkel / Sursa: Facebook – Bundesregierung
Încă două țări europene au anunțat, săptămâna aceasta, unele măsuri în privința școlilor închise din cauza epidemiei Covid-19. Miercuri, Cancelarul Angela Merkel a prezentat o serie de măsuri de relaxare precaută a restricțiilor sociale și economice, printre care și o redeschidere treptată a școlilor, începând din primele zile ale lunii mai. În Cehia, altă țară unde au fost anunțate măsuri de relaxare zilele trecute, școlile se vor deschide în principal doar pentru elevii care au de dat examene și evaluări. Ambele țări, afectate diferit de epidemie, sunt considerate a avea o capacitate de răspuns la epidemie (testări, restricții, capacitatea spitalelor) mult mai bună decât majoritatea altor state europene.

Noile măsuri anunțate în Germania vizează o reluare treptată și foarte precaută a activităților economice. Școlile și magazinele mici sunt primele vizate, dar și acolo oamenii vor fi nevoiți în continuare să respecte reguli de distanțare fizică și igienă strictă, potrivit Deutsche Welle.

În privința școlilor, Angela Merkel a anunțat că acestea vor începe să se redeschidă pe 4 mai, procesul urmând să fie unul lent. Prioritate vor avea elevii care trebuie să dea echivalentul german al Bacalaureatului și elevii din ultimul an al școlilor primare.

Procesul va fi unul complicat, deoarece va fi nevoie să fie respectate în continuare regulile de distanțare fizică și la școală, și în autobuzele școlare. În plus, educația germană fiind un sistem descentralizat, autoritățile din fiecare land au decizia finală în privința felului cum vor evolua lucrurile. DW dă exemplul premierului bavarez Markus Söder, care a insistat ca școlile și grădinițele să stea închise.

  • În acest moment, Germania este a patra cea mai afectată țară europeană, după Spania, Italia și Franța, din punct de vedere al numărului de infecții. Germania a înregistrat peste 130.000 de cazuri până în prezent, dar numărul deceselor este de circa 3.800 – mult mai mic decât alte țări europene cu un număr foarte mare cazuri, chiar mai mic decât în țări cu mai puține persoane confirmate cu noul coronavirus, precum Marea Britanie sau Belgia.

Cehia, una dintre țările care au acționat cel mai rapid și cu restricții dure în fața pandemiei, a anunțat la rândul ei un plan de reluare treptară a activităților economice, începând de săptămâna viitoare, potrivit Reuters. Acolo, pe lângă producătorii auto, prioritate vor avea magazinele mici, urmate de cele mai mari, continuând cu berării, restaurante și malluri – acestea din urmă în luna iunie. Școlile, însă, vor rămâne închise pentru majoritatea elevilor.

Mai precis, acestea se vor redeschide parțial, pentru elevii care trebuie să dea evaluări de final de an sau examene de absolvire și de admitere la facultate. Școala normală, însă, nu va reîncepe înainte de noul an școlar, în septembrie.


2 comentarii
  1. Germania poate sa aplice aceasta masura pentru ca are populatia vaccinata la zi, masuri de prevenire si conditii de igiena, protocoale si reguli care se respecta. Las’ ca merge si asa e formula magina in Romania, unde azi se da cu jumatate de gura o regula si maine se adauga regulile de NEaplicare a ei! Rezultatele – Doamne fereste – le vom vedea dupa Paste!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Legea care interzice referirea la identitatea de gen în școli, pe masa CCR. Judecătorii ar putea da astăzi o decizie privind sesizarea președintelui Iohannis

Curtea Constituţională s-ar putea pronunţa, miercuri, pe sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea articolului 7 din Legea Educaţiei Naţionale 1/2011, prin care se interzice în instituţiile de…
Vezi articolul

Ministerul Educației stârnește reacția dură a mai multor asociații de elevi cu o nouă ordonanță de urgență privind transportul școlar. Asociațiile elevilor din mai multe județe: “O batjocură”, gratuitatea e înlocuită cu decontul

Ministerul Educației a publicat, săptămâna aceasta, un nou proiect de ordonanță de urgență privind regulile pentru transportul gratuit în cazul elevilor care nu învață în localitatea de domiciliu. Proiectul a…
Vezi articolul