Germania va începe să redeschidă școlile “treptat și foarte încet” din 4 mai. În Cehia, se redeschid în principiu doar pentru elevii care au de dat examene

4.458 de vizualizări
Cancelarul german Angela Merkel / Sursa: Facebook – Bundesregierung
Încă două țări europene au anunțat, săptămâna aceasta, unele măsuri în privința școlilor închise din cauza epidemiei Covid-19. Miercuri, Cancelarul Angela Merkel a prezentat o serie de măsuri de relaxare precaută a restricțiilor sociale și economice, printre care și o redeschidere treptată a școlilor, începând din primele zile ale lunii mai. În Cehia, altă țară unde au fost anunțate măsuri de relaxare zilele trecute, școlile se vor deschide în principal doar pentru elevii care au de dat examene și evaluări. Ambele țări, afectate diferit de epidemie, sunt considerate a avea o capacitate de răspuns la epidemie (testări, restricții, capacitatea spitalelor) mult mai bună decât majoritatea altor state europene.

Noile măsuri anunțate în Germania vizează o reluare treptată și foarte precaută a activităților economice. Școlile și magazinele mici sunt primele vizate, dar și acolo oamenii vor fi nevoiți în continuare să respecte reguli de distanțare fizică și igienă strictă, potrivit Deutsche Welle.

În privința școlilor, Angela Merkel a anunțat că acestea vor începe să se redeschidă pe 4 mai, procesul urmând să fie unul lent. Prioritate vor avea elevii care trebuie să dea echivalentul german al Bacalaureatului și elevii din ultimul an al școlilor primare.

Procesul va fi unul complicat, deoarece va fi nevoie să fie respectate în continuare regulile de distanțare fizică și la școală, și în autobuzele școlare. În plus, educația germană fiind un sistem descentralizat, autoritățile din fiecare land au decizia finală în privința felului cum vor evolua lucrurile. DW dă exemplul premierului bavarez Markus Söder, care a insistat ca școlile și grădinițele să stea închise.

  • În acest moment, Germania este a patra cea mai afectată țară europeană, după Spania, Italia și Franța, din punct de vedere al numărului de infecții. Germania a înregistrat peste 130.000 de cazuri până în prezent, dar numărul deceselor este de circa 3.800 – mult mai mic decât alte țări europene cu un număr foarte mare cazuri, chiar mai mic decât în țări cu mai puține persoane confirmate cu noul coronavirus, precum Marea Britanie sau Belgia.

Cehia, una dintre țările care au acționat cel mai rapid și cu restricții dure în fața pandemiei, a anunțat la rândul ei un plan de reluare treptară a activităților economice, începând de săptămâna viitoare, potrivit Reuters. Acolo, pe lângă producătorii auto, prioritate vor avea magazinele mici, urmate de cele mai mari, continuând cu berării, restaurante și malluri – acestea din urmă în luna iunie. Școlile, însă, vor rămâne închise pentru majoritatea elevilor.

Mai precis, acestea se vor redeschide parțial, pentru elevii care trebuie să dea evaluări de final de an sau examene de absolvire și de admitere la facultate. Școala normală, însă, nu va reîncepe înainte de noul an școlar, în septembrie.


2 comments
  1. Germania poate sa aplice aceasta masura pentru ca are populatia vaccinata la zi, masuri de prevenire si conditii de igiena, protocoale si reguli care se respecta. Las’ ca merge si asa e formula magina in Romania, unde azi se da cu jumatate de gura o regula si maine se adauga regulile de NEaplicare a ei! Rezultatele – Doamne fereste – le vom vedea dupa Paste!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Comisia de Etică a ASE a „îngropat” cazul Mircea Geoană deși traducătorii autorizați au confirmat pasajele plagiate, scrie Pressone.ro / Argumentul – legea din 2005 „nu specifica în mod precis cum trebuie făcută citarea surselor”

Comisia de Etică a Academiei de Studii Economice a „îngropat” cazul de plagiat al secretarului adjunct al NATO, Mircea Geoană, prin argumentul că „sursa este menționată la bibliografia finală” pentru…
Vezi articolul
Educație media pentru liceeni: ce își propune acest proiect

DOCUMENT Laptop sau tabletă “la cerere” pentru fiecare elev și fiecare profesor – legea este activată prin Ordinul de Ministru 6.200 / Jean Badea, MEC: Normele de aplicare sunt gata, vor fi adoptate prin HG

Ministerul Educației activează Legea 109/2020 care prevede acordarea de către minister, la cerere, a unui dispozitiv electronic, laptop sau tabletă, profesorilor și elevilor care solicită așa ceva. Ordinul 6200/2020 prevede…
Vezi articolul