Arhiepiscopia Sibiului a primit autorizația de funcționare provizorie pentru o grădiniță privată

445 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Arhiepiscopia Sibiului a primit autorizația de funcționare provizorie pentru o grădiniță privată, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre Grădinița cu Program Prelungit „Sf. Nicolae” din orașul Cisnădie, județul Sibiu. Unitatea de învățământ. Capacitatea maximă de școlarizare este de 6 formațiuni pe studiu/1 schimb.

De menționat este că ordinul a fost semnat secretarul de stat Gigel Paraschiv încă din 31 august, dar a fost publicat în Monitorul Oficial luni, 14 noiembrie, după două luni și jumătate.

„Art. 1. — Se acordă autorizația de funcționare provizorie Arhiepiscopiei Ortodoxe Române Sibiu din orașul Cisnădie pentru unitatea de învățământ particular Grădinița cu Program Prelungit „Sf. Nicolae”, cu sediul în strada G.M. Cantacuzino, fără nr., orașul Cisnădie, județul Sibiu, pentru nivelul de învățământ „preșcolar”, limba de predare „română/germană”, forma de învățământ „program prelungit”, începând cu anul școlar 2022—2023, conform anexei care face parte integrantă din prezentul ordin”, se arată în ordin.

Această autorizație de funcționare provizorie conferă „dreptul de organizare și desfășurare a procesului de învățământ, pentru nivelul de învățământ „preșcolar”, limba de predare „română/germană”, forma de învățământ „program prelungit”, după cum apare în documentul consultat.

Iată ce obligații are unitatea de învățământ, conform art. 3 alin. (1) din ordinul citat mai sus:

„a) de a angaja personal didactic de conducere și de predare, cu respectarea prevederilor Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, precum și a tuturor celorlalte reglementări legale în vigoare;

b) de a solicita acreditarea în termen de maximum trei ani de la absolvirea primei promoții, conform prevederilor legale în vigoare, pentru nivelul de învățământ „preșcolar”, limba de predare „română/germană”, forma de învățământ „program prelungit”, sub sancțiunea ridicării autorizației de funcționare provizorie;

c) de a întocmi și înainta Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior raportul anual de evaluare internă a calității, până cel mai târziu la data de 15 octombrie a fiecărui an (https://calitatearacip.eu)”.

Proprietarul imobilului de la adresa menționată, în care se desfășoară activitățile de învățământ, are obligația de a asigura condițiile de funcționare, inclusiv obținerea și menținerea autorizației sanitare de funcționare și a autorizației de securitate la incendiu”, mai apare în document.

Foto: Captură Monitorul Oficial

Potrivit Legii Educației Naționale, în învățământul preșcolar, grupa cuprinde în medie 15 preșcolari, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 20.

Ce înseamnă autorizația de funcționare provizorie

Ordonanța de urgență nr. 75 din 12 iulie 2005 stabilește la art. 30 că procedura de autorizare de funcționare provizorie cuprinde următoarele activități:

a) furnizorul de educație elaborează un raport de evaluare interna, pe baza prevederilor art. 10, pentru fiecare nivel de învățământ, tip de program de studiu și de calificare;

b) raportul de evaluare interna se depune la departamentul de acreditare al agenției de asigurare a calității împreună cu o cerere de declanșare a procedurii de evaluare externa și de autorizare de funcționare provizorie;

c) departamentul de acreditare numește o comisie de experți în evaluare și acreditare, care analizează raportul de evaluare interna, verifica prin vizite la instituția solicitantă îndeplinirea standardelor pe domeniile și criteriile prevăzute la art. 10 și elaborează propriul raport de evaluare;

d) departamentul de acreditare al agenției de asigurare a calității validează raportul experților prin verificarea respectării metodologiei de evaluare externa, iar agenția propune Ministerului Educației și Cercetării acordarea sau, după caz, neacordarea autorizației de funcționare provizorie;

e) pentru furnizorii de educație de nivel preuniversitar, autorizația de funcționare provizorie se acorda pe baza avizului favorabil al ARACIP, prin ordin al ministrului educației și cercetării;”

Jurnaliștii de la Turnulsfatului.ro scriau pe 30 iunie 2022 că reprezentanții Arhiepiscopiei Sibiu anunțau deschiderea Grădiniței cu program prelungit din Cartierul Arhitecților la începutul lunii septembrie a acestui an.

Publicația citată mai menționa că „sumele pe care părinții trebuie să le plătească vor fi în jur de 1.100 de lei pe lună plus masa în funcție de câte zile vine copilul la grădiniță.”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cuvântul de ordine în sistemul de educație este „cât mai mult învățământ față în față”, spune secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion: Nu vorbim în niciun moment de trecerea integrală în sistem online / În prima zi de școală 7.000 de elevi au început online

Cuvântul de ordine în sistemul de educație este „cât mai mult învățământ față în față”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion, la Radio România Actualități. Acesta…
Vezi articolul