Academia de Studii Economice din București urmează să preia, să reorganizeze și să integreze Institutul de cercetare a sfeclei de zahăr de la Fundulea, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern pus în consultare de Ministerul Educației și Cercetării vineri, 12 decembrie. Preluarea se face în baza unei legi vechi din 2009, dar care nu a putut fi pusă în practică deoarece, potrivit notei de fundamentare ce însoțește proiectul, nu erau nici clar identificate proprietățile institutului. ASE preia un institut rămas cu o mână de angajați și cu 3,8 milioane de lei datorii.
- Despre acesta, Știrile Pro TV au relatat pe larg la începutul săptămânii trecute, cu câteva zile înaintea punerii în consultare a proiectului de hotărâre de guvern, într-o anchetă care descrie cum un institutul „care făcea 1.000 de tone de sămânță pe an, producea 3 milioane de tone de sfeclă și acoperea tot necesarul de zahăr … pe care astăzi îl importăm este acum în paragină”.
- Aceeași anchetă Pro TV arată că, din 300 de angajați câți erau în 1996, mai există o mână de oameni – o contabilă, un jurist și un director cu delegație. Știrile Pro TV relatează că terenul deținut de institut, care în 1982 se întindea pe 500 de hectare, s-a redus la 108 hectare în prezent, iar sursa descrie o serie de acuzații de abuz ce au dus la distrugerea institutului.
Ce se schimbă prin trecerea institutului la ASE?
Potrivit Legii din 2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, Institututul de Cercetare și Producție pentru Cultura și Industrializarea Sfeclei de Zahăr și Substanțe Dulci Fundulea (ICPCISZSD) din Fundulea trebuia preluat de către Academia de Studii Economice – București ca parte a unei proceduri prin care mai multe unități de cercetare ale ASAS Gheorghe Ionescu-Șișești urmau să treacă la universități sau la Academia Română.
În cadrul institutului sfeclei de zahăr, procedura a fost amânată timp de 16 ani. Acum, proiectul de HG prevede că acesta va fi integrat în cadrul ASE București sub denumirea Stațiunea de Cercetare Dezvoltare în Economie Agroalimentară și a Mediului.
- Aceasta va funcționa ca stațiune de cercetare în domeniul agroalimentar și de mediu, fără personalitate juridică, având organe de conducere proprii. Ea urmează să desfășoare activități de cercetare fundamentală și aplicativă și alte activități în domeniu. Personalul existent este preluat prin transfer la noua stațiune, iar conducerea viitoare trebuie desemnată pe bază de concurs.
Ca surse de finanțare, proiectul de HG prevede venituri proprii sau subvenții de la buget, fonduri atrase de la operatori economice, fonduri din programe și cooperări naționale și internaționale, fonduri acordate de fundații sau din surse private.
Întreg patrimoniul existent al institutului de la Fundulea este preluat de ASE București.
Nota de fundamentare, despre situația actuală de la Institut și întârzierea trecerii la ASE
Potrivit Notei de fundamentare ce însoțește proiectul de HG, motivul pentru care transferul institutului la ASE, inițiat în 2009, a întârziat până în 2025 este acela că nici nu era clar care erau terenurile și construcțiile aflate în proprietatea institutului. Mai precis:
- ,Promovarea cu întârziere a prezentului act normativ de reorganizare a Institutului de Cercetare şi Producție pentru Cultura şi Industrializarea Sfeclei de Zahăr şi Substanțelor Dulci Fundulea se datorează dificultăților de identificare a terenurilor și construcțiilor, necesitatea de a efectua cadastrul pentru bunurile imobile în vederea inițierii Hotărârii de Guvern și a existenței datoriilor. Astfel, în anul 2023 s-a efectuat intabularea terenurilor și construcțiilor în cărțile funciare.”
Nota de fundamentare arată că, la 31 octombrie 2025, datoriile institutului se ridicau la 3.845.360,47 mei, din care 820.148,32 lei către furnizori, iar 3.025.212,15 – către bugetul de stat / local. Toate aceste datorii sunt preluate de ASE București.
Același document menționează că situația de la Institut era gravă încă din momentul legii din 2009 ce prevedea reorganizarea, atât din punct de vedere a „reducerii capacității” de a realiza venituri, cât și din cauza plecării cercetătorilor din cauza situației salariale:
- „Legea nr. 45/2009, cu modificările și completările ulterioare, dispune restructurarea activităţii de cercetare datorită reducerii capacităţii unităţilor de cercetare-dezvoltare de realizare a veniturilor proprii ca urmare a retrocedărilor de terenuri și construcții și reducerea personalului din cercetarea agricolă datorită faptului că aceasta a devenit neatractivă ca salarizare.”
Nota arată că Senatul ASE a aprobat preluarea datoriilor Institutului în februarie 2024. Nu există nicio mențiune ce s-a întâmplat de atunci până la decizia MEC de a promova actualul proiect de HG, în decembrie 2025, adică aproape doi ani mai târziu.
Știrile Pro TV – anchetă pe tema situației de la institut
Situația de la institutul din Fundulea a fost descrisă pe larg de Știrile Pro TV într-o anchetă difuzată pe 8 decembrie, cu doar câteva zile înainte ca MEC să pună în transparență proiectul de guvern. Potrivit sursei citate, „singurul institut al sfeclei de zahăr din România care făcea 1.000 de tone de sămânță pe an, producea 3 milioane de tone de sfeclă și acoperea tot necesarul de zahăr … pe care astăzi îl importăm este acum în paragină. Din 300 de angajați, câți erau în ’96, institutul mai are o contabilă, un jurist și un director cu delegație, care se asigură că imobilul nu e vandalizat. Cercetătorii au plecat după ce nu și-au mai primit lefurile”.
Sursa precizează că, dacă institutul avea în 1982 circa 500 de hectare, acum mai deține 108 hectare de teren. Și exemplifică situația prin situația radioactivilor abandonați la institut – câteva „sute de kilograme” de „substanțe periculoase” pe care institutul nu a avut bani să le distrugă, fiind nevoie pentru aceasta de peste 50.000 de euro.
Potrivit sursei citate, „institutul a ajuns de râpă începând cu 2005, din cauza subfinanțării cronice și a afacerilor păguboase”.
Proiectul de HG privind preluarea Institutului pentru cercetarea culturii sfeclei de zahăr de către ASE:
Nota de fundamentare a proiectului de HG: