Atelier de poezie pentru tineri între 18-25 de ani, anunțat de poeta Nina Vasile. Înscrierile au început

493 de vizualizări
Foto: © Anna Krivitskaia | Dreamstime.com
Atelier de poezie pentru studenții care nu au debutat încă și care au șansa de a publica un volum de debut prin participarea la aceste sesiuni de creație, la care își pot desăvârși scriitura, se organizează de către poeta Nina Vasile, potrivit unui anunț trimis de aceasta redacției Edupedu.ro

Redăm apelul scriitoarei:

„În anii 90 singurul Atelier experimental de scriere poetică se desfășura într-una dintre filialele Bibliotecii Metropolitane. L-am coordonat mai bine de 10 ani, între 1998 și 2002, apoi între 2004 și 2007, mai târziu, în câteva sesiuni, în Spania.

Unele însemnări critice au înscris Atelierul de creație Poezie în viață (cum s-a mai numit) între întâmplările ce au contat pentru poezia anilor 2000. Pentru cei care doresc detalii, pot fi găsite pe internet. De asemenea, pe paginile de Facebook: elcaminodelapoesia și Taller Poetic performance.

Sunt poeți care au frecventat întâlnirile săptămânale unde poezia era căutată pentru “descoperirea de sine ca individualitate creatoare”, pentru “identificarea resurselor proprii de formulare textuală”, pentru “stimularea creativității în viața cotidiană”. Aceste sintagme apăreau în anunțul din acei ani și sunt perfect valabile acum.

Destui poeți afirmați după anul 2000, care acum sunt semnificativi, au trecut prin sesiunile de 3-4 ore de exerciții, experimente, scriere, dialog între arte și știinte. După mulți ani deja, consider că ceea ce este încă singurul Atelier transdisciplinar de creație, are ceva de spus și este nevoie de el exact așa cum s-a configurat inițial.

Acum doar se va face o ajustare în contextul, posibilitățile și experiența actuale.

Așadar, Atelierul de creație presupune un grup nou de tineri care nu au debutat, între 18 și 25 de ani. Aceștia sunt așteptați cu un maxim de 5 poeme pentru Nina Vasile, până la data de 15 septembrie, la adresa mina.bechen30@gmail.com. Cele 10 persoane selectate vor fi câștigătoare ale unor experiențe de viață, artă și cunoaștere ce vor fi valorificate, pentru cei ce vor dori și vor putea, în volume de debut.

Întâlnirile sunt săptămânale, pe parcursul unui an universitar, începând cu data de 1 octombrie 2021”. 

__________

Nina Vasile (n.1969) este membră a Uniunii Scriitorilor din Romania, autoare a trei cărți de poezie: Albert locuitorul  (Editura Pontica), Distanța din miezul nopții (Editura Maxim), ambele apărute în 1997, Poeme de putere sau totul se transformă la cea mai mică atenție (2011). Sub pseudonimul Mina Zariadoran a publicat în 2017 Calea poeziei. Eseu despre cele știute și nespuse la Editura Eikon.

Este prezentă în Poezia română actuală, precum și în dosarele Cenaclului Euridice, editate sub conducerea criticului Marin Mincu, cel care i-a urmărit prezența în lumea culturală bucureșteană și care afirma că e o poetă „de viziune”, dar și un fel de poetă-nepoetă comparată cu urmuz pe alocuri. Este mai cunoscută datorită Atelierului de creație „Poezie în viață”, dublat de concursurile anuale pe care le-a organizat la Biblioteca Metropolitană între anii 1998-2007.

Între cei care au frecventat ani întregi Atelierul, sunt unii dintre poeții doomiiști remarcați, publicați și premiați: Adrian Urmanov, Andrei Peniuc, Răzvan Țupa, Ovia Herbert, Cătălina Matei, Gabriela Toma, Ania Vilal, Adrian Diniș, Daniel Marin. Calea poeziei este, între altele, o carte ce face vizibilă, și recuperează în scris, viziunea Atelierului interdisciplinar și experimental, singurul de acest fel până acum în spațiul poetic românesc.

Foto: © Anna Krivitskaia | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea de Medicină “Carol Davila” lansează un centru de inovație și cercetare, cu atenție pentru soluții digitale, analiză big data și inteligență artificială în sănătate

Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București începe să deruleze proiecte printr-un nou Centru de inovație și e-Health (Cieh), anunță instituția într-un comunicat de presă. Centrul are drept…
Vezi articolul

Guvernul britanic nu mai acordă împrumuturi de studii pentru tinerii români. Ce opțiuni vor avea de anul viitor? Simon Parker, profesor britanic stabilit în România: „Fiecare universitate va cere o taxă diferită care va varia în funcție de cursuri”

La scurt timp după votarea Brexitului, oficialii britanici spuneau că despărțirea de Uniunea Europeană nu va afecta sprijinul academic pentru atragerea celor mai bine pregătiți tineri de pe continent, însă…
Vezi articolul