Autoritățile să spună dacă au existat interferențe străine în alegerile prezidențiale din România și ce măsuri au luat pentru prevenirea lor – cererea Federației studenților în Drept către Președinție, Guvern, servicii de informații

974 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Președinția, guvernul, serviciile de informații, dar și CNA sunt chemate să spună „ferm și clar” dacă au identificat „interferențe străine” în alegerile prezidențiale din România, într-o serie de solicitări transmise de Federația Asociațiilor Studenților în Drept din România (FADSR). Aceasta le cere, totodată, autorităților să precizeze ce măsuri au luat pentru a proteja procesul electoral.

FADSR, care reunește șase asociații ale studenților de drept din mai multe centre universitare din țară, cere instituțiilor să ofere aceste informații înainte de termenul în care Curtea Constituțională a României se poate pronunța asupra validității primului tur de scrutin. Aceasta, pentru a semnala posibile „abateri care ar putea invalida rezultatele”, se arată în solicitările respective, transmise și redacției Edupedu.ro.

Solicitările, semnate de Cristian Chirilă, președinte al Federației, au fost trimise cătrre Președintele României și Administrația Prezidențială, Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă, Guvernului și Ministerului Afacerilor Externe, SRI, SIE, CNA.

Acestora li se cere să precizeze „dacă au fost identificate astfel de interferențe și, dacă da, ce măsuri au fost luate pentru a proteja procesul electoral”.

„În scopul unei transparențe maxime și al unei înțelegeri corecte a procesului electoral, vă rugăm să ne oferiți informații referitoare la măsurile și mecanismele implementate” de fiecare instituție în parte, „pentru prevenirea și combaterea oricăror interferențe străine în alegerile prezidențiale, până la termenul în care Curtea Constituțională a România se poate pronunța asupra validității primului tur de scrutin și a posibilelor abateri care ar putea invalida rezultatele”, se arată în solicitări.

Potrivit FDSR, aceste informații sunt „imperios necesare”. Organizația invocă „importanța asigurării unui proces electoral corect, liber și transparent”, ținând cont de „impactul pe care interferențele externe le pot avea asupra percepției publice și asupra integrității alegerilor”.

Apelul vine în condițiile șocului produs în primul tur al alegerilor prezidențiale de plasarea, pe primul loc, a candidatului pro-rus Călin Georgescu.

Solicitarea adresată Administrației Prezidențiale:

Foto: © RoibulDreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Premieră în mediul universitar românesc, după alegerile prezidențiale: Universitatea din București ia instituțional poziție și anunță că „respinge ferm orice formă de dictatură” și apără democrația și orientarea euroatlantică / Îndemn la alegători să nu voteze „în funcție de manipulări și promisiuni populiste”

1 comment
  1. plină gradina de securiștii se întreabă unii pe alții o fi nu o fi intervenit cineva numa numa să iasă ciolanu sau știuca aia de militar… in turul 1.
    in ce manipulări am trăit în ultimii 33 de ani și adânc înfipte in universități asta e mai grav, interesul și soluțiile se caută de oamenii cu informații și relații numai să poată cumva întoarce rezultatul in favoarea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Zeci de studenți care au reclamat comportamentul abuziv și umilitor al unui profesor de Psihologie, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, lăsați fără soluție de Comisia de Etică de câteva luni / Comisia a cerut date de identificare ale semnatarilor dar și „mijloace de probă – martori și înscrisuri”

În urmă cu 4 luni, zeci de studenți ai Facultății de Științe Socio-Umane, specializarea Psihologie, din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) au depus o sesizare către conducerea instituției…
Vezi articolul

UPDATE Dezbaterea “părinte 1 și părinte 2” în formularele de înscriere la școală în Franța. Ministrul francez al Educației: Nu cred că trebuie să dispară termenii “tată” și “mamă”. Vom lucra la formularea corectă

UPDATE “Nu cred că trebuie să dispară termenii “tată” și “mamă”. Vom lucra la formularea corectă”, a declarat luni, 18 februarie, ministrul francez al Educației, Jean-Michel Blanquer, relatează FranceTVinfo.fr. Declarația oficialului…
Vezi articolul

Cîmpeanu, despre schimbarea structurii anului școlar 2021-2022: Cele două săpătămâni de vacanță vor fi compensate printr-o săptămână din vacanța de iarnă și Școala altfel la gimnaziu și liceu / La primar, doar săptămâna Școala altfel va fi sacrificată

Compensarea pentru cele două săptămâni de vacanță care se încheie duminică se va face printr-o săptămână de cursuri în perioada 3-10 ianuarie pentru elevii din gimnaziu și liceu și printr-o…
Vezi articolul

Parlamentul a votat mai mulți angajați și salarii cu până la 50% mai mari la Administrația Fondului pentru Mediu, în plină grevă a profesorilor care cer majorări de lefuri și după ce Guvernul a adoptat reduceri de cheltuieli

Camera Deputaților a votat, marți, creșterea numărului de angajați și o majorare cu până la 50% a salariului pentru o parte din angajații de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM),…
Vezi articolul