Avertisment pentru părinții cu copii la grădinițe private, din partea Agenției care le acreditează: Se înregistrează continuu sesizări privind legalitatea. Informațiile pe care trebuie să le solicitați pentru siguranța și sănătatea copilului

5.551 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Agenția din subordinea Ministerului Educației care evaluează grădinițele pentru acreditarea acestora a emis o atenționare pentru părinții care își duc copiii la grădinițe private. “Întrucât la ARACIP se înregistrează continuu sesizări privind legalitatea derulării unor activități educaționale în regim privat, deseori denumite ‘grădiniță’, le recomandăm părinților, în vederea protejării și promovării interesului superior al copilului și asigurării siguranței și sănătății acestuia, să solicite furnizorilor de servicii toate autorizațiile și aprobările prevăzute de lege”, anunță Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Agenția listează toate autorizațiile și aprobările pe care grădinițele private aflate în legalitate trebuie să le aibă și explică riscurile pe care și le asumă, atunci când merg la o grădiniță care nu funcționează legal.

Lista grădinițelor și a școlilor particulare autorizate să funcționeze provizoriu sau acreditate poate fi consultată de orice părinte, pe site-ul ARACIP, la secțiunea Registre. Agenția încurajează părinții ca, dacă au întrebări sau nelămuriri, să ceară “direct la ARACIP informații privind școala sau grădinița care vă interesează”: prin fax (0213192096) sau prin email (aracip@edu.gov.ro).

Contactat de Edupedu.ro, președintele ARACIP, Șerban Iosifescu, a declarat că valul de sesizări pe care îl primește “este mult în creștere față de alți ani”.Ne-am adresat și poliției, pentru că am primit sesizări cu privire la false grădinițe care sunt în apartamente, case, parteruri de blocuri și am primit plângeri de la vecini. Legea spune, din 2018, că dacă ai o locuință într-un bloc și îi schimbi destinația trebuie să ai acordul vecinilor. La grădiniță este obligatoriu locul de joacă și atunci noi nu am autorizat și acreditat grădinițe care funcționează în apartamente de blocuri”, a avertizat Iosifescu.

Oficialul a precizat că “numai în ultimele săptămâni am depus 5-6 sesizări la poliție. Cam în fiecare săptămână vin 2-3 sesizări, numai în București. Din țară vin foarte puține, dar un sfert din numărul total al elevilor înscriși în învățământul privat sunt în București“.

Iosifescu a amintit de cazurile de la Constanța și București unde părinții au sesizat că cei mici erau bătuți de educatoare și a subliniat că acelea erau grădinițe ilegale. “O condiție fundamentală pentru grădinițele care se află în legalitate îl reprezintă personalul calificat: educatoarea trebuie să fie absolventă de liceu pedagogic sau să fie învățător pentru învățământ preșcolar, pentru că este o profesie reglementată. Acolo unde mergem noi, verificăm ca toate cadrele didactice să fie calificate, la fel ca la stat, și cel puțin jumătate să fie titulari“, a adăugat acesta.

Președintele ARACIP a declarat că, “după părerea mea, în București și orașele mari este încă un deficit de locuri la grădiniță. După părerea noastră, ar fi bine să se știe de cele private autorizate și acreditate“.

Iosifescu a anunțat a sesizat “și alte organisme competente, cum ar fi Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), Direcția de Sănătate Publică, Poliția, Poliția locală, tocmai ca să evităm astfel de cazuri, inclusiv să elaborăm un plan comun de acțiune. Aceasta este o inițiativă din ultima lună“.

Comunicatul integral al ARACIP

“La început de an școlar, în atenția părinților

Întrucât la ARACIP se înregistrează continuu sesizări privind legalitatea derulării unor activități educaționale în regim privat, deseori denumite ‘grădiniță’, le recomandăm părinților, în vederea protejării și promovării interesului superior al copilului și asigurării siguranței și sănătății acestuia, să solicite furnizorilor de servicii toate autorizațiile și aprobările prevăzute de lege.

Acestea sunt, în principal, următoarele:
  • Ordinul de Ministru – de autorizare de funcționare provizorie sau de acreditare – pentru furnizorii de educație definiți ca atare de lege – grădinițe, școli, licee și altele similare.
  • Autorizație de securitate la incendiu (sau alt document emis de ISU, după data de 30 septembrie 2017, care atestă încadrarea spațiilor respective în excepțiile prevăzute de lege) – pentru toți furnizorii de astfel de servicii.
  • Autorizație sanitară de funcționare, în care este specificat tipul de activitate derulat (codul CAEN respectiv) – pentru toți furnizorii de astfel de servicii.
  • Avizul Inspectoratului de Stat în construcții, având la bază acordul vecinilor – în cazul derulării acestor servicii în spații care au avut destinație de locuință, dar care și-au schimbat destinația.

Pot desfășura activități de învățământ preuniversitar și pot utiliza denumirile de liceu, școală, grădiniță sau altele similare numai unitățile de învățământ preuniversitar autorizate să funcționeze provizoriu ori acreditate. În conformitate cu prevederile legale, furnizorul de educație are dreptul de a gestiona personal didactic și de a înscrie elevi numai după obținerea autorizării de funcționare provizorie, ordinul ministrului emis în acest sens fiind actul de înființare pentru unitatea respectivă de învățământ.

Pentru informare, cei interesați pot accesa și ghidul elaborat de ARACIP (actualizat), care poate fi descărcat de pe site-ul ARACIP, la Secțiunea ”Ce trebuie să știu despre funcționarea legală a unităților de învățământ

De asemenea, în situația constatării funcționării unor furnizori de servicii pentru copii care nu respectă prevederile legale, părțile lezate pot sesiza organele competente ale statului”.

Descarcă de aici comunicatul integral al ARACIP

Care sunt riscurile, când alegi o grădiniță privată

“Dacă vă decideți pentru o școală sau o grădiniță care nu funcționează legal, vă expuneți copilul – pentru că ea nu este evaluată și controlată periodic de autorități. Riscul major este nerecunoașterea perioadei de școlarizare și a actelor de studii (diplome și certificate)“, avertizează instituția.

În ghidul de alegere a grădiniței realizat de ARACIP, instituția din subordinea Ministerului Educației precizează că în grădinițele și școlile autorizate, acreditate și evaluate periodic, copiii sunt în siguranță “din punctul de vedere al sănătății publice și al securității la incendiu”, educația oferită copilului “este cea stabilită de lege pentru acces la nivelul următor de învățământ sau în viața profesională” și cadrele didactice și celelalte persoane care se ocupă de copii “au calificarea necesară”.

Foto: ARACIP

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

“Istorie locală”, în oferta de opţionale a şcolilor orădene, propusă de inspectorul şcolar general, Horea Abrudan: Oradea are deja un manual de istorie locală din 2018, “Călător prin istoria oraşului”

Inspectorul şcolar general Horea Abrudan a solicitat directorilor şi profesorilor de istorie din şcolile orădene cuprinderea în oferta de opţionale a unui opţional de “Istorie locală”, având în vedere existenţa…
Vezi articolul

Eroare majoră la Ministerul Educației. Ordinul care stabilește criteriile pentru bursele elevilor încalcă 2 hotărâri de Guvern / Elevii cu bursa socială nu pot beneficia și de bursa „Bani de liceu” sau de cea profesională, conform HG-urilor, în timp ce noul ordin prevede că pot

Elevii beneficiari ai bursei „Bani de liceu” nu pot lua și bursă socială, potrivit hotărârii de Guvern nr. 1.488 din 2004, chiar dacă noul ordin pentru stabilirea criteriilor de abordare…
Vezi articolul