BAC 2019. Subiectul de la Chimie anorganică este 75% identic cu cel dat anul trecut

Subiectul dat anul acesta la Bacalaureat, la disciplina Chimie anorganică, este în proporție de 75% similar cu cel dat anul trecut la aceeași probă, potrivit variantelor publicate de Ministerul Educației. Edupedu.ro a comparat cele două subiecte, pe cel din 2019 și pe cel din 2018, iar din analiză reiese că diferențele sunt la Punctul A – subpunctele 1 și 3, Punctul B – subpunctele 3 și 4, Punctul C este diferit integral, iar la Subiectul al II-lea punctul D este diferit doar subpunctul 4 b. De asemenea, sunt diferite și subpunctele 3 și 5 de la Subiectul E. În rest, formulările, cerințele, valorile, exercițiile și punctajele acordate sunt identice.

Conform Baremului la Chimie anorganică publicat de minister, exercițiile diferite însumează 25 de puncte din cele 100 care se acordă pentru tot examenul. Asta înseamnă că un elev care a rezolvat subiectele identice cu cele de anul trecut putea obține 75 de puncte.

Problema o reprezintă avantajul pe care l-au avut absolvenții, anul acesta, față de cei care au susținut bacalaureatul la Chimie anii trecuți şi faţă de cei care l-au susținut la alte materii în acest an. Subiectele de la Bacalaureatul de anul trecut fiind publice, șansele ca elevii să se fi pregătit anul acesta trecând și prin subiectele de anul trecut sunt mari. Numeroase facultăți folosesc notele de la Bacalaureat pentru a realiza filtrul candidaților la admitere.

Comparația subiectelor

Notă: Paragrafele evidențiate cu roșu sunt cele care au exerciții diferite față de anul trecut

Pe pagina 1, varianta din 2019 este asemănătoare cu cea din 2018 aproape integral la Subiectul A, o mică diferență fiind la subpunctul 1, unde în loc de elementele 11 și 12 date anul trecut, acum au fost elementele 12 şi 13. Deci elementul 12 a fost identic. Diferență este şi la subpunctul 3, unde în loc de reacția de neutralizare se cere demonstrarea unei reacții exoterme. Identic este şi subiectul B, la subpunctele 1 şi 2. La 2 b diferă una dintre variantele din grilă. Oricum, răspunsul este acelaşi. Subpunctul 5 este şi el identic.

 

Subiectul C este diferit față de cel dat în 2018.

Pe pagina a doua Subiectul al II-lea este identic cu cel primit anul trecut la punctul D, subpunctele 1, 2, 3, 4 a şi 5. La ultimul subiect, cel notat cu E, identice sunt subpunctele 1, 2 şi 4.

(În imagine sunt marcate cu chenare colorate doar diferențele)

Baremele și subiectele integrale de la proba la alegere a profilului și specializării au fost publicate de Ministerul Educației și pot fi descărcate de aici. Este vorba despre subiectele și baremele de la Fizică, Chimie, Biologie și Informatică – materii dintre care au avut de ales absolvenții de la profilul real, tehnic, resurse naturale și protecția mediului și de la profilul militar -, precum și despre subiectele și baremele de la Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și Sociologie – de unde au avut de optat absolvenții profilului umanist, ai profilului servicii și ai filierei vocaționale.

Calendar BAC 2019 Sesiunea iunie-iulie 2019

1 iulie 2019                   Limba și literatura română – proba Ea) – examen scris
2 iulie 2019                   Limba și literatura maternă – proba Eb) – examen scris
3 iulie 2019                   Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – examen scris

4 iulie 2019                Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – examen scris

Absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu:

8 iulie 2019           Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:0)
9-12 iulie 2019     Rezolvarea contestațiilor
13 iulie 2019         Afișarea rezultatelor finale

Citește și:

 

Exit mobile version