Take the f…ing BAC! Mesajul unui profesor, pentru elevii cu moralul la pământ înainte de examene, și istoria unei fotografii-poveste realizate de liceeni

7.035 de vizualizări
Concentrează-te, rămâi în examen 3 ore, caută rezolvarea subiectelor și Take the f..ing BAC! Trei liceeni din Târgu Frumos și profesorul lor de științe sociale au lucrat la câteva postere cu acest mesaj, pe care le-au pus la intrarea în liceu. “Rata de eșec la Bacalaureat a crescut din 2009. Ne-am trezit că promovează 2-3 dintr-o clasă cu profil real”, a povestit pentru Edupedu.ro profesorul Dan Chicoș. “Atâta vreme cât l-ai lăsat pe copilul ăsta cu 2 să intre la real, este o mare păcăleală pentru copil. E dureros”, a explicat profesorul, care a adăugat: “Mesajul l-am gândit pentru ei: la cât mai poți face în zilele astea, mai adaugă 0,2% încredere cu mesajul ăsta și ia 5!”

 

Mădălina Lebădă este cea care apare în fotografie; elevă de clasa a XII-a, intră acum în Bacalaureat și “este un copil foarte bun, de coroniță, de 10 la simulări”, ne-a povestit profesorul Dan Chicoș, care i-a fost diriginte. Machiajul a fost făcut de o elevă de clasa a XI-a, iar fotograf și editor este Cristian Mănăstireanu, care trece clasa a XI-a și este pasionat de design.

Foto și editare: Cris Mănăstireanu, clasa a XI-a / Foto model :): Mădălina Lebădă, absolventă de clasa a XII-a, cu câteva zile înainte de BAC / Make-up: Diana Ivanov, clasa a IX-a / Concept și adaptare: Dan Chicoș, profesor la Liceul Teoretic Ion Neculce din Târgu Frumos

Eu m-am ocupat cu detaliile tehnice: am fotografiat și apoi am editat”, a povestit Cristian Mănăstireanu pentru Edupedu.ro. Tânărul care acum trece a XI-a ne-a explicat că a primit “sfaturi și detalii în ceea ce privește partea finala a posterului de la domnul profesor și mi s-a părut foarte interesantă ideea. Ce mi-a atras atenția a fost faptul că am fost pus la o nouă încercare. Nu am mai făcut până acum un Pin up, ceea ce a fost o mică provocare pentru mine. A fost ideea domnului profesor și mi s-a părut interesantă”.

Mădălina Lebădă și Cristian Mănăstireanu, în timpul ședinței foto

Autodidact în editarea foto, Cristian Mănăstireanu ne-a povestit că, în viitor, se vede “pe un scaun, la un birou, în fața calculatorului, mergând pe web design, graphic design, tot ce ține de design. Dar poate se mai schimbă percepția de-a lungul anului”.

A doua fotografie îl are ca protagonist pe Vlad Simionovici, coleg de clasă cu Mădălina.

Foto și editare: Cris Mănăstireanu, clasa a XI-a / Fotografiat: Vlad Simionovici, absolvent de clasa a XII-a, cu câteva zile înainte de BAC / Concept și adaptare: Dan Chicoș, profesor la Liceul Teoretic Ion Neculce din Târgu Frumos

 

De unde ideea tabloului “Take the f..ing BAC”?

Ideea mi-a venit după ce una dintre fetele mele de clasa a XII-a a pozat la clasă cu bentița aceea, pentru tabloul de final de liceu – promoția 2019. Și asta mi-a adus aminte de posterul făcut în Al Doilea Război Mondial. Mi-am dat seama că se potrivește foarte bine cu atitudinea personajului din anii ’40, din Al Doilea Război Mondial, când femeile a trebuit să meargă la strunguri, la muncă grea, pentru că bărbații erau în război. De aici și mesajul: ne ridicăm mânecile și we cand do it!”, spune profesorul Dan Chicoș, pentru Edupedu.ro.

Profesor de științe sociale în Liceul Teoretic “Ion Neculce” din Târgu Frumos, Dan Chicoș a declarat pentru Edupedu.ro că elevii și-au pus posterul pe geam, la intrare în liceu.

Cristian Mănăstireanu și Mădălina Lebădă, în fața posterului, la intrarea în Liceu
Citește pe larg povestea fotografiei. Dan Chicoș, profesor: E un mesaj către cei foarte dezamăgiți și care au convingerea că nu vor lua BAC-ul

Sunt foarte mulți copii care au intrat la liceu cu medii foarte mici la admitere și care nici în ziua de azi nu pot să ia un bacalaureat. Pentru copii este o umilință mare, că după 12 ani de școală mă duc la BAC, dar știu că nu iau. S-au trezit pe o rută care nu e a lor și a început din 2009, când s-au desființat școlile de arte și meserii.

Posterul ăsta e un fel de a le spune că cineva se uită la ei si le pasă de ei. Ei spun: știu că o dau în bară, dar măcar știu îi pasă cuiva. Deci e și un fel de a-i întâmpina altfel în ziua examenului, nu doar cu o comisie și atmosferă de examen. Măcar să îi facă să zâmbească sau să le dea un soi de imbold.

E un mesaj către cei foarte dezamăgiți și care au convingerea că nu vor lua. Dar dacă fac un minim efort de atenție, de perseverență, hai să stăm 3 ore în examen și să încercăm să ne concentrăm la subiecte cât de cât, ar fi minunat.

Sunt setați că e greu și că nici nu are rost să ne batem capul.

Dan Chicoș, profesor la Liceul Teoretic Ion Neculce din Târgu Frumos

Indiferent ce strategii de învățare avem în vedere, în sistemul de învățământ, ca profesori, nu avem partener de dialog. Ministerul Educației nu e partener de dialog, nici Parlamentul nu este un partener de discuție cu noi.

Colegii de matematică fac eforturi foarte mari cu copiii și sunt foarte stresați: dacă câștigă 2-3 copii în clasă, contează enorm pentru ei. Dar este foarte complicat, copiii sunt cu moralul la pământ.

Sunt copii foarte buni, care nu au stresul ăsta, dar cei mai mulți sunt efectiv angrenați într-o postură extrem de neplăcută emoțional. De asta am construit mesajul de pe poster: dă-o naibii! Pune-te pe muncă și ia-ți BAC-ul! Mesajul e simplu, nu are mare filosofie în spate.

Dacă are un impact asupra lor, e minunat.

Rata de eșecuri la Bacalaureat a crescut din 2009. Ne-am trezit că promovează 2-3 dintr-o clasă cu profil real. Noi, pe liceu, intrăm în statistică cu 70% rată de promovare, dar pentru că sunt ceilalți de la social, economie cu note foarte mari. Se echilibrează în statistică, dar altfel e dramatic. E trist și se vede pe fața lor. Pentru ei este mesajul ăsta din poster, sincer să vă spun.

Noi fiind într-o zonă semiurbană, avem copii să mai construim o școală.

Dacă discutăm strict de disciplinele reale, ei nu sunt de nivel teoretic. Ei au ajuns acolo ca să avem noi norme, ca să ne iasă încadrarea, noi în cancelarie știm lucrurile astea. Și ei au de tras.

Și celor care fac subiectele nu le pasă. Au intrat cu un nivel și se așteaptă ca în 4 ani să iasă cu alt nivel.

Atâta vreme cât l-ai lăsat pe copilul cu 2 să intre la real, este o mare păcăleală pentru copil. E dureros. Sunt copii foarte buni, știu să învețe, știu să muncească, sunt învățați cu munca, dar când e vorba de matematică, de fizică, de chimie le lipsește baza de foarte mulți ani și e dramatic pentru ei.

Mesajul ăsta l-am gandit pentru ei: la cât mai poți face în zilele astea, mai adaugă 0,2% și ia 5”.

 

Foto:

Cris Mănăstireanu – Foto și editare; Mădălina Lebădă – Foto model?; Diana Ivanov – Make up; Dan Chicoș – Concept și adaptare

 


1 comment
  1. S-a descoperit solutia miraculoasa de remediere a acestei situatii : Planul individualizat de invatare !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Culturii anunță o anchetă, după ce un ziar de propagandă pro-rusă, legionară și antisemită a fost distribuit la un spectacol al lui Dan Puric, la Teatrul Național București: „Nu se poate face propagandă pe întâia scenă a țării și acest lucru va fi pedepsit”

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a anunțat că a trimis Corpul de Control al ministerului la Teatrul Național București (TNB) după ce, duminică, 27 martie, a fost distribuit în sală un…
Vezi articolul