Universitățile Oxford și Cambridge, până nu demult lideri în absorbția banilor europeni pentru cercetare, au pierdut aproape complet finanțările din UE, după Brexit

419 vizualizări
Sursa: Pixabay
Universitățile britanice Oxford și Cambridge, care odinioară se numărau printre instituțiile cu cea mai mare absorbție de fonduri europene destinate cercetării, au ajuns să nu mai câștige practic deloc din sursele UE, potrivit The Guardian, care citează date ale Comisiei Europene.

Acestea arată că Universitatea din Cambridge, care în vechiul program european de finanțare a cercetării Orizont 2020 a atras 483 milioane de euro în șapte ani, nu a mai primit niciun ban în primii doi ani de la lansarea noului program european de profil, Orizont Europa.

La rândul său, Oxford, care în Orizont 2020 atrăsese 523 milioane de euro, a atras, în noul program, doar două milioane de euro.

Sursa citată notează că, în negocierile comerciale ce au însoțit Brexit, fusese agreat, în principiu, statutul de membru asociat pentru Marea Britanie în cadrul programului Orizont Europa, evaluat la 95,5 miliarde de euro. Însă ratificarea acestei înțelegeri a fost afectată de eșecul Marii Britanii de a pune în aplicare protocolul agreat în privința Irlandei de Nord.

  • The Guardian, care amintește că finanțarea europeană e vitală pentru universitățile britanice, îl citează pe Simon Marginson, profesor în domeniul studiilor superioare la Oxford, potriivit căruia “pentru învățământul superior și cercetare, nu există noi oportunități și nici vreo ‘parte Bună’ pentru Brexit, el descriind retragerea Marii Britanii din UE drept o “eroare istorică de proporții monumentale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Două posturi de directori adjuncți la școlile europene Luxembourg I și II, scoase la concurs pentru anul școlar viitor. Înscrierea se face până pe 21 noiembrie 2022 / Profilul candidatului și ce trebuie să conțină dosarul

Două posturi de directori adjuncți la școlile europene Luxembourg I și Luxembourg II sunt scoase la concurs pentru anul școlar viitor, potrivit unui anunț al Ministerului Educației. Până la data…
Vezi articolul