Raport al ministerului Educației: Doi din zece absolvenți de liceu nu se înscriu la bacalaureat, trei din zece nu reuşesc să-l treacă. 28% au luat medii între 6 și 7

2.807 vizualizări
Contestații BAC
Foto: Pexels.com
Doi din zece absolvenți de liceu nu se înscriu la bacalaureat, potrivit celui mai recent raport despre starea învățământului preuniversitar publicat de Ministerul Educației.  Documentul analizează examenul de Bacalaureat și rezultatele Bacalaureatului 2018. Concluzia este că dintre cei care se înscriu, „trei din zece nu reuşesc să absolve cu succes acest examen. Rezultatele Bacalaureat 2019 vor fi afișate pe Edupedu.ro și edu.ro pe 8 iulie 2019.

Rezultatele bacalaureatului 2018 au arătat că rata de promovare din numărul total al celor prezentați a scăzut la 71,5%. Se observă că a scăzut uşor rata de promovare a absolvenţilor din seria curentă , precum şi cea a absolvenților din anii trecuți, arată documentul.

Rata de succes la bacalaureat este mai ridicată în rândul absolvenților din anul curent (aproximativ opt din zece au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat în 2017/2018), în comparaţie cu absolvenţii din anii
trecuţi (numai trei din zece au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat). Pe sexe, analiza datelor indică diferenţe între fete şi băieţi, în favoarea fetelor.

Media generala la Bacalaureat 2018 a fost 7,84

Media generală a fost 7,84 per total și este mai mare pentru fete – 8,02, față de 7,60 pentru băieți. Distribuția elevilor promovați la examenul de bacalaureat din 2018 pe categorii de medii obținute arată că cei mai mulți elevi – 27.610 – au avut medii între 6 și 6,99. Din numărul total de admiși, 96.849 de elevi, cei până la media 6,99 înseamnă 28,72%.

Promovarea pe filiere

În anul școlar 2017/2018, cea mai ridicată rată de promovare a Bacalaureatului a fost la filiera teoretică – 84,8%; urmată de filiera vocațională – 76,1%. Cea mai slabă promovare a fost la filiera tehnologică, doar 47,5%.

În ultimii ani şcolari, a crescut uşor ponderea absolvenților din anul curent care s-au prezentat la examen, atât per total, cât și pe sexe; corespunzător, au scăzut ponderile absolvenților din anii precedenți. La nivelul anului școlar 2017/2018, din totalul celor care s-au prezentat la examen, 85,7% sunt absolvenţi din seria curentă şi 14,3% sunt absolvenți din anii trecuți, potrivit raportului.

Mai multe fete decât băieți din seria curentă participă la examenul de bacalaureat. Concomitent, mai mulți
băieți decât fete din seriile trecute revin pentru a absolvi examenul de bacalaureat, mai arată raportul.

FOTO: by rawpixel.com from Pexels

Citește și:


1 comment
  1. Filiera tehnologica are drept scop principal profesionalizarea la un nivel superior scolii profesionale si nu neaparat promovarea BAC-ului. Majoritatea absolventilor liceelor tehnologice isi sustin si obtin atestatul profesional, deci sunt calificati in meseria corespunzatoare specializarii pe care au urmat-o ! De unde si pana unde ca toti absolventii de liceu trebuie sa ia BAC-ul ? Parca acesta era un test al maturitatii intelectuale, nu vad sa fie necesar pentru exercitarea cu succes a unei profesii !
    Specialistii in abureli livreaza iar un raport in grija de a produce maculatura, dupa ce luni de zile ne-au ametit cu o viziune care cu siguranta va ingropa definitiv invatamantul romanesc (daca va fi aplicata) !
    Vreti sa faceti ceva util ?
    1. Reduceti efectivele de elevi la clase, la sub 20 de elevi in clasa !
    2. Asigurati o perfectionare a profesorilor facuta profesional, nu pentru puncte ci pentru a-i face mai buni la clasa ! Perfectioanere pe banii ministerului, nu ai profesorilor !
    3. Periati programele de tot balastul inutil !
    Efectele se vor vedea rapid, nu dupa zeci de ani ! Societatea romaneasca nu mai rezista cu o educatie in picaj prea mult !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca, despre noile teste anuale de alfabetizare funcțională: Vom avea informația încă din școala primară și gimnazială în fiecare an, cât să facem intervențiile necesare, să nu mai avem 40% dintre elevi care nu sunt la nivelul funcțional pentru PISA / Ministerul pe care-l conduce are aceste date din 2012 și niciodată nu le-a folosit

Testarea anuală a „alfabetizării funcționale” a elevilor este prevăzută în proiectul legii învățământului, varianta Deca, iar rezultatele la aceste testări nu vor fi folosite pentru a pune note în catalog,…
Vezi articolul

Majorarea salariilor din Educație nu există în programul guvernului Ciolacu. În replică, Ligia Deca susține că „față de decembrie 2016, salariul brut al unui profesor s-a triplat” / Ministrul nu precizează că brutul a crescut mult mai rapid ca netul, în 2018, prin mutarea contribuțiilor angajatorului la angajat, sau că profesorii ar fi trebuit să aibă încă din ianuarie 2020 salariul primit abia în 2023

Ministrul Educației a declarat că salariul brut al unui profesor debutant s-a triplat, față de nivelul din decembrie 2016. Afirmația a fost făcută de Ligia Deca la audierile din Parlament,…
Vezi articolul

Peste 80 de copii de creșă și grădiniță și elevi, din județul Maramureș, au fost transferați de la școli private în cele de stat, de la începutul anului școlar / Șeful Inspectoratului școlar: Există calitate și în școlile de stat. Rezultatele trebuie să fie aceleași

De la începutul anului școlar, peste 80 de elevi și copii de creșă și grădiniță din județul Maramureș au fost transferați de părinți din școli private în cele de stat,…
Vezi articolul