23 de lei pe oră – atât câștigă un angajat în învățământ. Salariile nete au crescut în ultimul an cu 25%, iar brutul mediu a trecut de 5.000 de lei

9.847 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Câștigul salarial mediu orar din învățământ era de 17,6 lei în luna noiembrie 2018 și de 23,6 lei pe oră în decembrie 2018. Datele apar în cel mai recent buletin statistic lunar al Institutului Național de Statistică. O comparație între salariile medii nete din acest sector și salariile medii brute arată că majorarea salariilor nete a fost la jumătate față de cea a salariilor medii brute.

Dacă în decembrie 2017 salariul mediu brut pentru domeniul ”învățământ” era de 3.316 lei, un an mai târziu se remarcă trecerea pragului de 5.000 de lei. Pentru salariul net situația nu este atât de efervescentă. Salariul mediu net era de 2.356, iar în ultima lună a lui 2018 acesta a fsost de 2.947. Concret, avem o creștere de aproapte 51% a lefurilor brute – adică 1.687 de lei. În același timp, salariile medii nete au crescut cu doar 25%, adică o sumă de 591 de lei.

SURSA: Edupedu.ro

Citește și:


6 comments
  1. Cu fluturasul in fata, va spun ca salariul pe luna decembrie 2018 al unui profesor cu gradul I si peste 18 ani vechime a fost de 16 lei pe ora. Cum am aflat ? Impartind suma neta la numarul de zile lucratoare si la numarul de ore pe zi (8 ore). Profesorii nu muncesc doar cat stau in clasa, ci si in cadrul altor activitati specifice, multe din ele nenormate. Durata medie zilnica de munca a unui profesor depaseste 8 ore !
    Intrebarile sunt urmatoarele:
    1. De unde ati scos suma de 23 de lei ? Daca salariul unu profesor cu gradul I si destula vechime este de 16 lei / ora ?
    2. Nu ar fi bine ca atunci cand publicati articole despre elemente concrete, care afecteaza viata oamenilor, sa va informati mai mult de pe teren si mai putin din statistici ?

    1. Impartiti o fictiune la alta fictiune.

      Prima fictiune: castigul dvs. este cel BRUT, atat va plateste angajatorul. Castigul NET este cat binevoieste statul sa va lase dupa ce va impoziteaza. Dar noi, contribuabilii, v-am platit suma BRUTA.

      A doua fictiune: orele lucrate. 40 de ore pe saptamana se lucreaza in domeniile celelalte, dar nu in invatamant. Orele lucrate sunt egale cu norma. Niciun angajator din niciun domeniu nu v-ar crede pe cuvant ca mai lucrati X ore dupa ce plecati de la serviciu. Puteti sa lucrati o ora sau cinci ore sau chiar nicio ora, nu exista nicio dovada in niciun sens. Orele lucratoare se desfasoara la locul de munca, nu acasa.

      1. Castigul din care TRAIESTE orice om este cel NET, ADICA CE DUCE ACASA SI PUNE PE MASA FAMILIEI ! Clar ?
        NORMA DIDACTICA DE 40 DE ORE CUPRINDE UN ANSAMBLU DE ACTIVITATI, DIN CARE 18 ORE ACTIVITATE LA CLASA, SERVICIU PE SCOALA, PARTICIPARE LA ACTIVITATI DIN CADRU SCOLII, CONSFATUIRI, CERCURI, COMISII, PROIECTE, OLIMPIADE, SIMULARI, CORECTAREA TEMELOR SI LUCRARILOR, ETC !
        O GANDIRE RETROGRADA ESTE CEA CONFORM CAREIA ORELE LUCRATE IN AFARA LOCULUI DE MUNCA NU SE POT NORMA ! FOARTE MULTE PERSOANE DIN IT LUCREAZA LA DISTANTA, ANGAJATORUL FACAND ECONOMII CU BANII PE TREANSPORT, BIROURI, FACILITATI !
        DACA SCOALA MI-AR ASIGURA CONDITIILE NECESARE AS STA 8 ORE CU PLACERE ! SI UN SALARIU MAI MARE DECAT AL SOFERULUI DIN PRIMARIE !
        NU AM AJUNS SCLAVUL NIMANUI SA MUNCESC SI SA FIU DENIGRAT, CHIAR DACA ACEA PERSOANA ESTE UN ”CONTRIBUABIL” ! DACA VRETI SA AVETI COPII EDUCATI , PLATITI ! DACA NU, EXISTA RETETE DE HOMESCHOOLING, CARE PRIN ANUMITE ”ARTIFICII” SE POT FOLOSI SI IN ROMANIA !

    2. @Profesor

      Datele pe care le folosim in stiri sunt date deschise, statistici oficiale. Toate sursele si datele folosite in articol sunt citate din publicatii pentru care aveti link in articol. Articolul citeaza o sursa clara, buletinul statistic al INS. Cifrele sunt clar separate pentru salariul brut si pentru salariul net. Calculele pentru salariul mediu NET orar sunt facute de Institutul National de Statistica. Metodologia de calcul este urmatoarea: Câştigul salarial mediu net orar se obţine prin scăderea din sumele brute plătite aferente câştigului salarial mediu brut a contribuţiei salariaţilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj, a contribuţiei individuale de asigurări sociale de stat, a contribuţiei salariaţilor pentru asigurările sociale de sănătate şi a impozitului corespunzător, rezultatul fiind împărţit la numărul de ore–om plătite pe întregul an.

      Va multumim!

  2. simularile , examenele la cls a 2,4 6 , competentele la cls 12 sunt fara efect. se conuma bani , timp . procesul de invatamant e dat peste cap de prostiile inutile. androneasca birocratizeaza sistemul enorm. NULITATI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Apel umanitar al directoarei Școlii din Cudalbi, Galați, după inundații: Nu avem apă, nu avem curent, avem nevoie de oameni care să ne ajute să scoatem noroiul din clase / Cosmin, un elev de 7 ani, printre primii voluntari – FOTO

Directoarea Școlii Gimnaziale „Emil Panaitescu” din comuna Cudalbi, județul Galați, face un apel la solidaritate, după ce școala și Grădinița Nr. 1 din localitate au fost grav afectate de inundațiile…
Vezi articolul