Revolta profesorilor: Da, s-au dublat salariile față de acum patru ani, dar nu ne mai ajung pentru plata facturilor, a navetei (până la decontare) și a hranei

31.108 vizualizări
testarea la Matematică
Foto: Freepik.com
Mai multe cadre didactice ne-au scris mesaje în care ne prezintă ceea ce ei numesc ”situația reală a profesorilor”. Am ales să publicăm două dintre aceste scrisori trimise redacției Edupedu.ro. În prima, un profesor titular cu 10 ani vechime ne-a detaliat cheltuielile și costurile pe care le are, raportat la venituri, în încercarea de a explica în ce situație se află el și colegii săi din învățământ.

Am ales să îi protejăm identitatea.

Iată conținutul mesajului trimis de către un profesor titular, cu gradul II și 10 ani vechime
”Nu sunt genul de om care se gândește la bani, însă mă supără faptul că, de multe ori, se spune că noi avem salarii mari, că vrem bani mulți. Eu am noroc. Locuiesc la țară, dar până la școală conduc cu maşina mea 30 de kilometri, pentru că alt transport nu am. Personal, dau undeva la 400 de lei pe navetă. Și colegele mele care vin de la 60 de kilometri dau cam tot atât pe abonamente. Avem noroc că se decontează, însă sunt localități unde primaria nici nu vrea să audă.
Dacă plătesc apa, lumina, internetul, consumabilele pentru școală (cartuș imprimantă, topuri de coli de hârtie xerox), transportul până la școală, ajung undeva la 1.500 de lei pe lună. Cu restul de 1.400 de lei (menționez că am ore suplimentare, fără ore suplimentare aș lua 2.460 de lei net), îmi cumpăr hrana. Faptul că locuiesc la țară, la casă, e un avantaj enorm. Dar am colege care au și rate la bănci, plătesc și întreținere”.

Datele INS arată că în 4 ani salariile nete din învățământ au crescut cu 84%. Inflația a fost de 4,85% între 2014 și 2018.

Un alt mesaj al unui profesor revoltat de situația din învățământ: 
”Ar fi fost bine să prezentați salariul net al unui profesor, care după 5 ani de facultate (licență și master), dacă nu are dirigenție, este în jur de 1.791 de lei. Care absolvent de facultate bine plătit vine pentru acești bani? Iar acel salariu mediu este al profesorului cu gradul I și peste 22 de ani vechime. În primii 10 ani de vechime salariul este sub 2.175, chiar dacă profesorul are deja gradul I!
Atenție, nu toți profesorii au dirigenție, care mai adaugă între 100 și 200 lei la salariu. Și mai putini au gradație de merit (5% din profesori), se spune că mulți ar lua-o politic sau doar pe hârtii goale de conținut!
Măsurile de atragere ale tinerilor sunt poate doar de domeniu local, nu o politică națională.
Sistemul, programele, materiile sunt total neadaptate nevoilor actuale.
Sistemul este politizat, în majoritatea școlilor interesul pentru calitate scade în fața pilelor politice și a promovărilor de partid.
Se poate continua, dar ideea este că nu poți să faci o schimbare și calitate în cel mai dinamic și complex sistem de care depinde viitorul unei nații folosind oameni vechi, mentalități vechi și numiri politice!”

11 comentarii
 1. Salariile profesorilor (din preuniversitar si universitar) trebuie in acest moment (august 2019) triplate, pentru a se mai putea salva educatia Romaniei.
  Rusine guvernantilor care ofera salarii de 17000 lei (chiar 25000 lei) doctorilor si procurorilor, iar profesorilor le ofera 3000-5000 lei.

  1. Cam mult 5000 de lei pentru UNII dintre profesorii care muncesc cam la jumatate din cat muncesc doctorii, procurorii scl. Sa nu mai vorbim de raportul rezultate/riscuri.
   Rezultate? O tara de prostalai. Riscuri pentru profesori? 0

   Vreti salarii mari pentru profesori? Mai inati rezultate, sa fie salarii de merit, cei care sunt capabili si sunt in stare sa aduca rezultate, sa aiba si salarii pe masura.

 2. Mafiotii o sa isi voteze privilegii intr-una.
  Lucreaza 18 ore pe saptamana 35 saptamani pe an.
  Niste paraziti. mai ales cei de umane si limbi (indiferent ca e romana sau limbi straine)
  In US un profesor castiga 30-35 mii USD pe an depinde de scoala. Cam jumatate cat un inginer.
  Un salar de 1500 lei net pentru unul cu gradul I si vechime maxima la nivelul muncii ar fi bine, nicidecum 4800 lei
  Paraziti ordinari care ne iau taxe sa le faca curu’ gras la altii
  Ce cool ar fi sa dea Romania falimnt si nici un creditor extern sa nu ne impumute. Sa vedem de unde lipitorile o sa suga
  Sa ii dea pe medicamente de tratat cancerul

   1. Unii lucreaza 18 ore/saptamana, doar unii, si parte din aceia o fac forte prost. Cam mult 5000 de lei pentru UNII dintre profesorii care muncesc cam la jumatate din cat muncesc doctorii, procurorii scl. Sa nu mai vorbim de raportul rezultate/riscuri.
    Rezultate? O tara de prostalai. Riscuri pentru profesori? 0

    Vreti salarii mari pentru profesori? Mai inati rezultate, sa fie salarii de merit, cei care sunt capabili si sunt in stare sa aduca rezultate, sa aiba si salarii pe masura.

 3. Luptați și nu lăsați garda jos, deci sporul de doctorat este de 15% dr de scoala este obligat de lege să-i dea curs, aici nu e pe…,, nu vreau,, ar fi bine sa luati legatura cu serv salarizare din ISJ. Am colegi cu vechime de peste 10 ani, grad def., pco, dirigentie cu dubla specializare și au 4000 net(1 1/3 catedra), inv. simultan prescolar, gimnaziu.

 4. Ce sa zic…?Haos!Eu am gradul I,separat de titlul de doctor(deci nu mi-am echivalat)si doamna director a spus canu pot primi sporul de doctorat…chipurile pentru ca nu sunt in domeniu,darnu a stiut sa-mi spuna ce inseamna acest domeniu….!!!Repet:haos !!!!Dupa 23 de ani de scoala(5+2+4,adaugati la liceu)si tot atatia de vechime iau aproape 3000 Roni!!!

  1. Pai mamaie, ai facut scola degeaba, cel putin atat timp cat nu esti capabila intelegi diferenta dintre simbol (RON) si moneda (Leu). Dupa 23 de ani de scoala nu intelegi ca venitul tau net este de aproape 3.000 de lei, pentru ca RONI nu exista si nici nu ai primit roni. Cum naiba sa nu scoata doar rebuturi asemenea epave?

 5. Eu consider ca se exagereaza si din partea profesorilor! Eu am 10 ani de vechime in munca si sunt in al doilea an in invatamant, urmand sa sustin examenul de definitivat. Am 2136 de lei, fara sa am dirigentie, cu norma de 18 ore. In paralel urmez si studiile doctorale. Nu cred ca ia nimeni acum sub 2000 de lei. Un profesor cu vechime si gradul I are 3500 de lei. Daca are si doctoratul si I se platesc amandoua, depaseste aceasta suma. Nu sunt salarii foarte mari, dat nu agreez nici exagerarile nejustificate. Cu siguranta poti castiga 1700 de lei daca nu ai norma intreaga. Dar aici e alta poveste! O seara placuta!

 6. Am 32 de ani vechime si am salariul net putin peste 2800(nu am dirigentie).Treptele de salarizare au fost ,,inghetate” de Olguta,iar dupa ce ai trecut de 25 de ani vechime,salariul nu mai creste,nu mai conteaza vechimea,experienta,esti platit cu aceeasi suma indiferent daca ai 25 sau 30 sau 35 sau40 de ani de munca in invatamant…Atat a ,,gandit”ea si tare mi-e teama ca aceasta nedreptate nu va mai fi corectata prea curand…Of!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

BREAKING Monica Anisie: La momentul acesta, rata la nivelul municipiului București este de 2,69, deci nu s-a trecut peste pragul de 3. Se trece în scenariul roșu dacă mai multe zile există pragul de 3, rata de infectare la nivel de localitate

La momentul acesta, rata de infectare cu noul coronavirus la nivelul municipiului București “este de 2,69, deci nu s-a trecut peste pragul de 3. Prin urmare, noi, la momentul acesta,…
Vezi articolul

O elevă de 17 ani din Satu Mare a dat #foaiagoală la simulare, dar a scris 6 pagini de nemulțumiri și revendicări. Tânăra este Andy Varga, președinta Consiliului Elevilor Satu Mare

Mama unei eleve a publicat pe internet lucrarea fiicei sale de la simularea examenului de Bacalaureat, proba scrisă de Limba și literatura română. Pe foaie apare ștampila Colegiului Național Mihai…
Vezi articolul

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința indicelui de securitate al sistemului de sănătate dezvoltat de Johns Hopkins University, anunță cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai

O nouă secțiune privind indicele de securitate al sistemului de sănătate dezvoltat de cercetătorii de la Johns Hopkins University, a fost lansată de cercetătorii de la Facultatea de Ştiinţe Economice…
Vezi articolul