Deputatul Alexandru Kocsis, despre eliminarea burselor rurale pentru liceeni: Este o încălcare flagrantă a uneia dintre promisiunile făcute prin proiectul ”România Educată”

276 de vizualizări
Foto: © Mangpor2004 | Dreamstime.com
„Este o încălcare flagrantă a uneia dintre promisiunile făcute prin proiectul ”România Educată”, cu care şi-a făcut campanie, ani de zile, profesorul Klaus Iohannis” a transmis Alexandru Kocsis, deputat al partidului Forța Dreptei, în legătură cu eliminarea burselor sociale pentru liceenii care merg la școală într-o altă localitate.

Acesta a spus că „printr-o banală reformulare a textului a eliminat cea mai mare categorie de elevi beneficiari ai acestor burse sociale, elevii de liceu.”

„Este puţin probabil ca elevii din ȋnvăţământul primar şi gimnazial să beneficieze de bursă şcolară socială prin acest criteriu, deoarece nu prea au motive pentru care să ȋnveţe ȋn alte localităţi. Majoritatea comunelor din Romania au clase primare şi gimnaziale, dar câte licee ştiţi că funcţionează ȋn mediul rural din România? Practic au fost eliminaţi singurii care chiar beneficiau de acest ajutor”, a precizat acesta.

Deputatul a mai spus că „ministrul Câmpeanu face acest lucru ȋn condiţiile ȋn care ȋn “România Educată” rata abandonului școlar este la cea mai ridicată cotă din Uniunea Europeană. Peste 15% dintre tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani, din România, nu au terminat decât cel mult 8 clase, conform datelor Eurostat pentru anul 2021.”

Informații de context

Săptămâna trecută, ministrul Educației i-a acuzat de politicianism pe cei care critică eliminarea burselor sociale de 200 de lei pentru liceenii din sate care învață în altă localitate.

Consiliul Național al Elevilor a acuzat Ministerul Educației că nu a transmis public modificările criteriilor de acordare a burselor și a semnalat că se produce o inechitate pentru elevii care nu mai beneficiază de bursă socială dacă învață într-o altă localitate față de cea de domiciliu. – Detalii aici

Într-un comunicat trimis Edupedu.ro, Avocatul Poporului a criticat eliminarea burselor sociale pentru liceenii care merg la școală într-o altă localitate și a transmis că „se mențin și se vor adânci inechitățile între elevii din mediul rural și cei din mediul urban, ceea ce contravine chiar Proiectului România Educată”. – Detalii aici

Lucian Lungoci, deputat PSD, este de părere că „decizia Ministerului Educației este pur și simplu aberantă, în condițiile în care rata abandonului școlar este în creștere și când una dintre cauze este legată de lipsa posibilităților financiare ale familiilor acestor elevi”.

Redăm textul integral:

„Arogantul ministru Câmpeanu a eliminat bursele sociale pentru elevii de liceu care merg la școală într-o altă localitate.

În ordinul valabil pentru precedentul an şcolar scria că primesc burse sociale “elevi din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu, acordarea bursei nefiind condiționată de venitul net lunar al familiei”.

În textul valabil pentru acest an şcolar scrie că primesc burse sociale “elevii din ȋnvăţământul primar şi gimnazial din mediul rural, care sunt şcolarizaţi ȋntr-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu, acordarea bursei nefiind condiționată de venitul net lunar al familiei”.

Printr-o banală reformulare a textului a eliminat cea mai mare categorie de elevi beneficiari ai acestor burse sociale, elevii de liceu.

Este puţin probabil ca elevii din ȋnvăţământul primar şi gimnazial să beneficieze de bursă şcolară socială prin acest criteriu, deoarece nu prea au motive pentru care să ȋnveţe ȋn alte localităţi. Majoritatea comunelor din Romania au clase primare şi gimnaziale, dar câte licee ştiţi că funcţionează ȋn mediul rural din România? Practic au fost eliminaţi singurii care chiar beneficiau de acest ajutor.

Este o încălcare flagrantă a uneia dintre promisiunile făcute prin proiectul ”România Educată”, cu care şi-a făcut campanie, ani de zile, profesorul Klaus Iohannis. Unul dintre obiectivele despre care a vorbit profesorul Iohannis, ȋn marele proiect “România Educată”, este şi reducerea decalajului dintre învățământul rural și cel urban.

Întreb şi eu, cum reduci acest decalaj? Eliminând bursa care mai prelua o parte din efortul financiar al deplasării zilnice la zeci de kilometri distanţă pentru a face studii liceale?

Mă așteptam la o creștere a cuantumului bursei de 200 de lei, măcar cu rata inflației, nu la anularea acesteia. O ticăloşie.

Haideţi să vă explic ce înseamnă, în practică, eliminarea acestei burse? Elevii care învăță în alte localități, primeau decontarea transportului de la stat, în limita a 50 de kilometri, dar nu mai mult de 30 lei/lună pentru distanța de 3 km (OUG 50/2021). Pentru distanțele ce depășesc 3 km, până la limita de 50 km, suma de 30 lei/lună se suplimentează cu 3 lei pentru fiecare kilometru/lună.

Prețurile reale de transport sunt oricum mult mai mari, abonamentele ajungând și la 400 de lei pe lună. Vă reiau un exemplu dat de elevii din Constanţa, care vizează o colega de a lor. Domnişoara plăteşte 360 de lei pe lună pentru transportul şcolar ȋntre Constanța și Agigea, o distanţă de doar 10 kilometri. Potrivit algoritmului pe care vi l-am prezentat mai sus, statul îi deconta în jur de 50 de lei pe lună.

Ministrul Câmpeanu face acest lucru ȋn condiţiile ȋn care ȋn “România Educată” rata abandonului școlar este la cea mai ridicată cotă din Uniunea Europeană. Peste 15% dintre tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani, din România, nu au terminat decât cel mult 8 clase, conform datelor Eurostat pentru anul 2021.

Iată ce răspunde Sorin Câmpeanu când a fost confruntat cu decizia pe care a luat-o: ”Reprezentanții politicianismului care solicită sa primească burse sociale și toți elevii proveniți din familii cu venituri mari sau foarte mari, doar pentru ca locuind ȋn proximitatea marilor orașe învață ȋn licee din București, Cluj, Iaşi, Timișoara sau Sibiu, solicită ca elevii aflați cu adevărat ȋn dificultate să aibă un sprijin material puternic diminuat! Iar cu acest lucru Ministerul Educaţiei nu poate fi de acord!”

Pe ministru l-a plesnit deodată responsabilitatea bugetară şi ordinul cu regulile de anul trecut, pe care tot el l-a emis, nu mai este bun.

Acum spune că deşi pare că a exclus elevii de liceu, aceştia s-ar ȋncadra totuşi la “Art.15, lit.a): elevi proveniţi din familii care nu realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie.”

Haideţi să calculăm ce ȋnseamnă acest “Art.15.lit.a)” ȋn realitate: 2 părinţi cu salariu minim pe economie, care au doi copii, au un venit net pe membru de familie de 762 lei, la care se adaugă alocaţiile copiilor.

Alocaţiile se calculează la venitul pe membru de familie, deci au depăşit formula geniului Câmpeanu. Deci, dacă era cineva care credea că ministrul Câmpeanu vrea, de fapt, să excludă plata bursei sociale pentru copiii milionarilor din România, aflaţi că, după mintea sa, o familie cu 2 copii, ȋn care părinţii câştigă salariul minim pe economie, nu este eligibilă pentru bursa şcolară de ajutor social. Câştigă prea bine acei oameni.

„Cum arată astăzi școala, așa va arăta mâine țara“. Ce oameni ȋnţelepţi conduceau educaţia din România pe vremuri.”

Citește și:
Transportul elevilor din mediul rural nu este gratuit. Mai mulți liceeni care dau până la 480 de lei pe lună îl contrazic pe ministrul Educației
OFICIAL Criteriile de acordare a burselor pentru elevi au fost publicate în Monitorul Oficial / Bursa rurală de 200 de lei pe lună nu se mai acordă liceenilor, iar în acest an școlar niciun elev de clasa a V-a nu va putea lua bursă de merit
Avocatul Poporului critică eliminarea burselor rurale pentru liceeni: Se mențin și se vor adânci inechitățile între elevii din mediul rural și cei din mediul urban, ceea ce contravine chiar Proiectului România Educată
BREAKING Bursa socială pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate, eliminată de Ministerul Educației / Măsura nu a fost anunțată public înainte de aprobare
Deputat PSD, despre eliminarea burselor sociale pentru liceenii din rural care învață în altă localitate: Decizia Ministerului Educației este pur și simplu aberantă
Sorin Cîmpeanu se contrazice și îi acuză de politicianism pe cei care critică eliminarea burselor sociale de 200 de lei pentru liceenii din sate care învață în altă localitate, pe care tot ministrul le-a introdus la începutul anului / Atunci prezenta cu aplomb faptul că bursa nu este condiționată de venit / Niciun cuvânt despre cum 180.000 de elevi de clasa a V-a nu mai pot primi burse de merit

Foto: © Mangpor2004 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Niciun răspuns al Ministerului Educației în privința celor peste 40.000 de profesori evaluatori de la simulările examenelor naționale și care n-au fost plătiți pentru corectură, semnalează sindicatele din Învățământ

Ministerul Educației nu a venit cu niciun răspuns vizavi de nemulțumirea profesorilor care au avut de corectat un număr mare de lucrări la simulările examenelor naționale, fără să fie remunerați…
Vezi articolul

Șerban Iosifescu, Agenția care autorizează/acreditează școlile: Acum, că a devenit obligatorie grupa mare de grădiniță, ies la iveală sutele de grădinițe ilegale. Poliția tratează cu o inexplicabilă blândețe zecile de reclamații

“Primim zeci de reclamații privind aceste grădinițe ilegale”, care sunt mascate în centre educaționale sau pre-afterschool, iar poliția “le tratează cu o inexplicabilă blândețe”. Acuzația vine de la Șerban Iosifescu,…
Vezi articolul

Inspectoratul Școlar Cluj anunță un proiect prin care palmele a 100 de elevi vor fi „scanate” cu un dispozitiv ca să le fie determinat profilul de orientare în carieră / Marinela Marc, inspector șef: „Se scanează posibilitățile native ale tinerilor. Clubul Lions a venit spre noi cu acest dispozitiv și Universitatea Babeș Bolyai, Facultatea de Psihologie și Științele Educației”

Peste 100 de elevi clujeni de clasa a XI-a vor fi incluși într-un proiect-pilot care prevede scanarea mâinilor, cu un dispozitiv „pentru identificarea abilităților native privind cariera lor viitoare”, au…
Vezi articolul

Dezbatere online World Vision România - Edupedu.ro

Viitorul este al copiilor. Dar vocea lor contează în deciziile pentru viitor? Raluca Turcan, ministrul Muncii, europarlamentarii Dragoș Pîslaru și Victor Negrescu, alături de Consiliul Consultativ al Copiilor și Consiliul Elevilor discută online marți, 16 noiembrie, de la ora 10:00

Are nevoie școala românească să știe ce gândesc elevii? Ne trebuie vocile copiilor? Care sunt efectele, în societate, ale consultării elevilor și ale exersării abilității de a-și construi o opinie…
Vezi articolul