VIDEO Orban: Nu va trebui să întâlnim situația în care nu există măști la școală / Vom adopta o hotărâre de guvern pentru creșterea numărului de posturi

5.418 vizualizări
Ludovic Orban / Foto: gov.ro
Nu va trebui să întâlnim situația în care nu există măști la școală, a declarat Ludovic Orban la începutul ședinței de Guvern de joi. Acesta a spus că inspectoratele trebuie să achiziționeze măști pentru situțiile în care “primarul nu asigură” măști pentru personal și pentru cazurile în care unii elevi au nevoie.

Orban a întrebat-o pe ministrul Educației, Monica Anisie, dacă este pregătită cu hotărârea de guvern prin care crește numărul de posturi, iar aceasta a spus că actul normativ este gata. În același timp i-a transmis ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, că pentru posturile de medici și asistente școlare pentru care s-au anunțat angajări salariile vor fi asigurate din bugetul Ministerului Snătății.

Cele mai importante declarații de la începutul ședinței de Guvern:

Ludovic Orban: Guvernul, prin Ministerul Educației și Ministerul fondurilor pene pun la dispoziție 175 milioane € pentru că unitățile școlare inspectoratele sau autoritățile publice locale se poate să achiziționeze 500 de mii de tablete și laptopuri, mă și dezinfectanți, containere sanitare în localitățile unde nu există racordarea la rețeaua de apă și canal.

Deciziile despre cum începe școala, deja lucrurile se mișcă, consiliile de administrație ale școlilor pe baza informațiilor care au fost date de școli stabilesc modalitatea de a începe școala. Aici insist foarte mult, doamna ministru, pe comunicare dintre școli și părinții astfel încât toți părinții să știe foarte clar în ce format va începe școala. De asemenea toate măsurile pe care le mai putem lua să fie luate: deci am alocat 175 de milioane de euro pentru autoritățile locale și unitățile școlare pentru achiziționat măști, echipamente de protecție, dezinfectanți, tablete și containere sanitare. Trebuie să ne asigurăm că se mișcă în direcția asta autoritățile.

Pe baza datelor pe care le primiți de la directorii unităților școlare trebuie să știm cum se mișcă autoritățile locale acești bani vor fi decontate, acești bani vor fi decontați repede, am fost l pe baza datelor pe care le primiți de la directorii unităților școlare trebuie să știm cum se mișcă autoritățile locale acești bani vor fi decontate, acești bani vor fi decontați repede,.

Marcel Boloș, ministrul fondurilor europene: Ghidul a fost lansat în consultare începând cu data de 7 septembrie nici Ministerul Educației și Cercetării o să facem partea asta de comunicare încât să se poată mecanismul aplica și la nivel local.

Ludovic Orban: Sunteți gata cu hotărârea de Guvern pentru alocarea din fondul de rezervă de 100 de milioane de lei?

Monica Anisie: Suntem pregătiți pentru alocarea unei sume de 100 de milioane de lei din fondul de rezervă bugetară.

Ludovic Orban: Hotărârea de guvern pentru a asigura creșterea numărului de posturi….

Monica Anisie: Da, suntem pregătiți..

Orban: Legea va intra în vigoare probabil de luni…. Domnul ministru Tătaru aici vreau un mesaj foarte clar că ne asumăm de la Ministerul Sănătății plata salariilor pentru medicii și asistenții de la cabinetele școlare care sunt angajați suplimentar de la pentru începerea școlii.

Deci inspectoratele trebuie să fie pregătite să intervină în situațiile în care nu și-au făcut treaba fie primar fie alături autorități pentru a avea tot ce este necesar. Asta înseamnă tablete, camere web mai ales acolo unde învățământul va fi mixt, jumate în clase jumătate online, acolo trebuie să ne asigurăm că aranja camere pentru a transmite pentru cealaltă jumătate de elevi din clasă de elevi orele online.

Nu va trebui să întâlnim situația în care nu există măști la școală

Să nu ne trezim că dacă primarul nu cumpără măști nu avem măști pentru copii

Inspectoratul ar trebui să știe deja de sambătă unde este necesară intervenția

Avem toate avizele conectarea celor 2800 de școli?

Monica Anisie: Este pregătit un memorandum, avem toate avizele

Raluca Turcan: Avem la ora 20:00 întâlnire cu ANCOM și operatorul de telefonie mobilă, să vedem față de cele 2800 de unități școlare care și-au crescut capacitatea de racordare la fibra optică, să vedem ce mai putem face pentru celelalte ca să crească și putere de acoperire în rețea și respectiv acoperită cu fibră.

Ludovic Orban: Cred că aici și comunicarea cu profesorii trebuie să fie cat se poate de intense în perioada asta. Scolile, inspectoratele toți trebuie să fim atenți să avem feedback, să corectăm orice chestiune care nu funcționează. Sigur e o situație nouă, o situație căreia trebuie să-i facem față.

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii
  1. Nimic nou sub soare. Acest domn ne tot ameninta acum doua luni cu achizitionarea a 500.000 de tablete din care s-au “evaporat” aproximativ 430.000. Intre timp nu majoreaza alocatiile, nu se gasesc resurse pentru reducerea numarului de elevi dintr-o clasa la 15-20, nu ofera niciun suport pentru profesori pentru achizitionarea de masti si tablete, nu angajeaza personal suplimentar, majoreaza pensiile infinitezimal, nu investesc in cercetarea din Romania. “Ghinion” ca stim cu cine sa votam!

  2. Medici și asistente??!! Nu sunt îngrijitori în scoli! Treziți-vă la realitate! Cum sa asiguri condiții de igiena când, asa zisa, curățenie în școală este făcută de asistații social?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mesajul unei învăţătoare pentru ministru: “După ani dedicați profesiei ne trezim că suntem puși la colț și altoiți de elevi și părinți nemulțumiți pentru note sau alte pretenții”

O învăţătoare îi adresează o scrisoare ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Este vorba despre Mara Luana Rauca, cadru didactic “cu 19 ani vechime în învăţământ”. Aceasta îi solicită oficialului să ia…
Vezi articolul

Daniel Funeriu, despre legalizarea mitei în universități: PSD administrează intelectualilor de calitate fix ceea ce Piața Victoriei administra PSD-ul în 10 august

“Studenților şi profesorilor deştepți le rămâne o singură variantă, dacă nu vor să-şi distrugă viitorul: să plece din țară”, spune fostul ministru al Educației Daniel Funeriu. Amintim că Guvernul Dăncilă…
Vezi articolul