VIDEO Orban: Nu va trebui să întâlnim situația în care nu există măști la școală / Vom adopta o hotărâre de guvern pentru creșterea numărului de posturi

5.453 de vizualizări
Ludovic Orban / Foto: gov.ro
Nu va trebui să întâlnim situația în care nu există măști la școală, a declarat Ludovic Orban la începutul ședinței de Guvern de joi. Acesta a spus că inspectoratele trebuie să achiziționeze măști pentru situțiile în care “primarul nu asigură” măști pentru personal și pentru cazurile în care unii elevi au nevoie.

Orban a întrebat-o pe ministrul Educației, Monica Anisie, dacă este pregătită cu hotărârea de guvern prin care crește numărul de posturi, iar aceasta a spus că actul normativ este gata. În același timp i-a transmis ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, că pentru posturile de medici și asistente școlare pentru care s-au anunțat angajări salariile vor fi asigurate din bugetul Ministerului Snătății.

Cele mai importante declarații de la începutul ședinței de Guvern:

Ludovic Orban: Guvernul, prin Ministerul Educației și Ministerul fondurilor pene pun la dispoziție 175 milioane € pentru că unitățile școlare inspectoratele sau autoritățile publice locale se poate să achiziționeze 500 de mii de tablete și laptopuri, mă și dezinfectanți, containere sanitare în localitățile unde nu există racordarea la rețeaua de apă și canal.

Deciziile despre cum începe școala, deja lucrurile se mișcă, consiliile de administrație ale școlilor pe baza informațiilor care au fost date de școli stabilesc modalitatea de a începe școala. Aici insist foarte mult, doamna ministru, pe comunicare dintre școli și părinții astfel încât toți părinții să știe foarte clar în ce format va începe școala. De asemenea toate măsurile pe care le mai putem lua să fie luate: deci am alocat 175 de milioane de euro pentru autoritățile locale și unitățile școlare pentru achiziționat măști, echipamente de protecție, dezinfectanți, tablete și containere sanitare. Trebuie să ne asigurăm că se mișcă în direcția asta autoritățile.

Pe baza datelor pe care le primiți de la directorii unităților școlare trebuie să știm cum se mișcă autoritățile locale acești bani vor fi decontate, acești bani vor fi decontați repede, am fost l pe baza datelor pe care le primiți de la directorii unităților școlare trebuie să știm cum se mișcă autoritățile locale acești bani vor fi decontate, acești bani vor fi decontați repede,.

Marcel Boloș, ministrul fondurilor europene: Ghidul a fost lansat în consultare începând cu data de 7 septembrie nici Ministerul Educației și Cercetării o să facem partea asta de comunicare încât să se poată mecanismul aplica și la nivel local.

Ludovic Orban: Sunteți gata cu hotărârea de Guvern pentru alocarea din fondul de rezervă de 100 de milioane de lei?

Monica Anisie: Suntem pregătiți pentru alocarea unei sume de 100 de milioane de lei din fondul de rezervă bugetară.

Ludovic Orban: Hotărârea de guvern pentru a asigura creșterea numărului de posturi….

Monica Anisie: Da, suntem pregătiți..

Orban: Legea va intra în vigoare probabil de luni…. Domnul ministru Tătaru aici vreau un mesaj foarte clar că ne asumăm de la Ministerul Sănătății plata salariilor pentru medicii și asistenții de la cabinetele școlare care sunt angajați suplimentar de la pentru începerea școlii.

Deci inspectoratele trebuie să fie pregătite să intervină în situațiile în care nu și-au făcut treaba fie primar fie alături autorități pentru a avea tot ce este necesar. Asta înseamnă tablete, camere web mai ales acolo unde învățământul va fi mixt, jumate în clase jumătate online, acolo trebuie să ne asigurăm că aranja camere pentru a transmite pentru cealaltă jumătate de elevi din clasă de elevi orele online.

Nu va trebui să întâlnim situația în care nu există măști la școală

Să nu ne trezim că dacă primarul nu cumpără măști nu avem măști pentru copii

Inspectoratul ar trebui să știe deja de sambătă unde este necesară intervenția

Avem toate avizele conectarea celor 2800 de școli?

Monica Anisie: Este pregătit un memorandum, avem toate avizele

Raluca Turcan: Avem la ora 20:00 întâlnire cu ANCOM și operatorul de telefonie mobilă, să vedem față de cele 2800 de unități școlare care și-au crescut capacitatea de racordare la fibra optică, să vedem ce mai putem face pentru celelalte ca să crească și putere de acoperire în rețea și respectiv acoperită cu fibră.

Ludovic Orban: Cred că aici și comunicarea cu profesorii trebuie să fie cat se poate de intense în perioada asta. Scolile, inspectoratele toți trebuie să fim atenți să avem feedback, să corectăm orice chestiune care nu funcționează. Sigur e o situație nouă, o situație căreia trebuie să-i facem față.


4 comments
  1. Nimic nou sub soare. Acest domn ne tot ameninta acum doua luni cu achizitionarea a 500.000 de tablete din care s-au “evaporat” aproximativ 430.000. Intre timp nu majoreaza alocatiile, nu se gasesc resurse pentru reducerea numarului de elevi dintr-o clasa la 15-20, nu ofera niciun suport pentru profesori pentru achizitionarea de masti si tablete, nu angajeaza personal suplimentar, majoreaza pensiile infinitezimal, nu investesc in cercetarea din Romania. “Ghinion” ca stim cu cine sa votam!

  2. Medici și asistente??!! Nu sunt îngrijitori în scoli! Treziți-vă la realitate! Cum sa asiguri condiții de igiena când, asa zisa, curățenie în școală este făcută de asistații social?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sondaj al Asociațiilor de Părinți: Aproape 43% dintre cei care au răspuns unui chestionar cred că trecerea la trimestre nu este benefică. Peste 86% spun că manualele școlare trebuie să fie însoțite de auxiliare

Aproape 43% dintre cei care au răspuns unui chestionar referitor la propunerea Ministerului Educației de a modifica structura anului școlar 2022-2023, lansat de Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, sunt…
Vezi articolul

Ligia Deca se distanțează de modelul comunicării directe cu presa al predecesorului Sorin Cîmpeanu și numește un purtător de cuvânt la Ministerul Educației. Cine este Corina Popa, “vocea” noului ministru și ce spunea ea că ar face dacă ar ajunge să lucreze la minister?

Noul ministru al Educației, Ligia Deca, schimbă strategia de comunicare cu presa, după anii în care ministrul Sorin Cîmpeanu și-a asumat contactul direct cu reprezentanții presei. Ministerul a anunțat, marți,…
Vezi articolul

Responsabilitatea pentru deschiderea școlilor și grădinițelor cu prezență fizică, prin creșterea ratei de vaccinare, este a directorilor, spune ministrul Educației: Noi nu putem face nimic, dumneavoastră, directorii, puteți să discutați cu colegii

“Noi nu putem face nimic, dumneavoastră, directorii, puteți să discutați cu colegii”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la TVR1, vineri seara, amintind că a primit mesaje de la directorii…
Vezi articolul
Contestații depuse după afișarea rezultatelor la Evaluarea Națională

Mai multe asociații de elevi, după declarațiile Ralucăi Turcan referitoare la măști: Guvernul dă dovadă de iresponsabilitate înainte de începerea anului scolar / Asigurarea măstilor este obligatorie

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucuresti si Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramures (AEM) si Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) au emis, sâmbătă, un comunicat prin care…
Vezi articolul